foto

Gheorghe Dinică

  • nar. 1.1.1934
    București, Rumunsko
  • zem. 10.11.2009 (75 let)
    București, Rumunsko

Biografie

Dinică objevil zájem o herectví velice brzo, byl součástí různých amatérských divadel již od svých 17-ti let. V roce 1957 nastoupil na Státní institut divadla a kinematografii umění v Bukurešti. Absolvoval v roce 1961, už se zájmem veřejnosti díky roli inspektora Goola ve hře Inspektor žádá. Od té doby, Gheorghe Dinică vystupoval na prknech slavných rumunských divadelnapř. Komedie Theatre, Bulandra divadlo a od roku 1972 ILCaragiale Národní divadlo v Bukurešti.

Dinică byl rumunský režisér a populární filmový herec, a tak ho můžeme vidět především v rumunských filmech. Podobně jako francouzský herec Alain Delon, Dinică odmítal hrát ve filmech natáčených ve Spojených státech. Od roku 2002 byl čestným členem společnosti ILCaragiale Národního divadla a je také čestným občanem města Bukurešt. Dinica zemřel v listopadu 2009 na zástavu srdce v nemocnici Floreasca v Bukurešti.

Veronika "wertcha" Fojtikova

Herecká filmografie

Filmy

2010 Bibliotheque Pascal
2009 Weekend cu mama
2007 Ticalosii
2006 Bílé dlaně
2005 Homme pressé, L' (TV film)
2004 Aleodor împarat
Magnatul
Orient Express
Sindromul Timisoara
2003 Dulcea sauna a mortii
Examen
2002 Filantropica
Turnul din Pisa
2001 Mučitelovo odpoledne
Patul lui Procust
Razboi în bucatarie
1999 Faimosul paparazzo
1996 Sarpele (TV film)
1995 Craii de Curtea Veche
Terente - regele baltilor
1994 Aceasta lehamite
Chira Chiralina
1993 Casa din vis
Cel mai iubit dintre pamînteni
Crucea de piatra
Liceenii în alerta
Manželská lože
Oglinda
Priveste înainte cu mânie
1991 Divort din dragoste
1989 Lacrima cerului
Momentul adevarului
1987 Figurantii
Sa-ti vorbesc despre mine
1986 Cuibul de viespi
1985 Secretul lui Nemesis
Vara sentimentala
1984 Acordati circumstante atenuante?
Eroii n-au varsta (TV film)
Petic de cer, Un
Secretul lui Bachus
Světlo v X. poschodí
Zbor periculos
Černá jeskyně
1983 Pe malul stîng al Dunarii albastre
Rîdeti ca-n viata
1982 Intalnirea
Intunericul alb
Orientační běh
1981 Lume fara cer, O
Za co táhnou zvony Míťo?
1980 Reteaua 'S'
1979 Bietul Ioanide
Poslední noc lásky
1978 Autobus smrti
Doktor Poenaru
Drumuri în cumpana
Revansa
Totul pentru fotbal
1977 Trepte spre cer
1976 Brána nového dne
Marele singuratic
Odvážní se nevzdávají
Premiera
Sahara v plamenech
Úděl
1975 Evadarea
Filip Dobrý
Hra se smrtí
Mastodontul
Pohlednice s vlčími máky
1974 Nu filmam sa ne amuzam
Stefan cel Mare
Zidul
1973 Dlouhá noc bez úsvitu
Exploze
Komisař obviňuje
Láska a zrada
Tatăl risipitor
1972 Bariera
Felix a Otýlie
S čistýma rukama
1971 Ipova smrt
1970 Rozsudek
1969 Neinfricatii
Prea mic pentru un razboi atît de mare
1968 Trajánův sloup
1967 Major a smrt
1966 Golgota
1965 Procesul alb
1964 Comoara din Vadul Vechi
Strainul

TV seriály

2009 Aniela (TV seriál)
2008 Regina (TV seriál)
2007 Gala (TV seriál)
Inimă de țigan (TV seriál)
2005 La servici (TV seriál)
1981 Lumini si umbre: Partea I (TV seriál)