foto

Peter Boyle

  • nar. 18.10.1935
    Norristown, Pennsylvania, USA
  • zem. 12.12.2006 (71 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Peter Boyle, celým jménem Peter Lawrence Boyle se narodil roku 1935 v Pennsylvanii Petru Boyleovi, známé postavě zdejší televize. Mezi lety 1950 až 1957 navštěvoval nejprve střední církevní školu a potom katolickou univerzitu v Philadelphii. Tu ale nedokončil, a jelikož už neshledával v náboženství budoucnost, přihlásil se na Důstojnickou školu amerického námořnictva. Jeho kariéru u US Navy ovšem ukončilo nervové selhání, po kterém se uchýlil do New Yorku, kde potkal Uto Hagena, učitele herectví. Ten jej dá se řící objevil pro film a tak se Peter Boyle koncem šedesátých let objevuje poprvé na stříbrném plátně.

Debut

Jeho první titulní role byla přímo trefou do černého, protože za roli fanatického továrního dělníka Joea ve stejnojmenném filmu byl zasypán chválou za svůj výkon, který se vyznačoval jak silnou dramatickou polohou, tak i komediální. Tento protiválečný film sám o sobě vzedmul velkou škálu debat a diskuzí svojí vulgaritou a násilím. Boyle z tohoto úspěchu vytěžil přátelství s Jane Fondovou, s kterou i absolvoval pár protiválečných demonstrací, či několik lukrativních hereckých nabídek, ze kterých vybral KANDIDÁTA (Robert Redford). Nutno podotknout, že odmítl i hlavní roli ve filmu Francouzská spojka.

Kariéra v kostce

Potom už se role jenom hrnuli, takže jsme jej mohli vidět v parodii MLADÝ FRANKENSTEIN, KING KONGOVI a mnoha dalších. Za řeč stojí především filmy TAXIKÁŘ (1976) Martina Scorseseho, YELLOWBEARD (1983, kde si zahrál společně s Monty Pythons), DREAM TIME (1989), THE SHADOW (1994). V devadesátých letech polevil a objevoval se především v komediích a romantických filmech (SANTA CLAUSE, WHILE YOU WERE SLEEPING, DR. DOLITTLE), které prokládal vážnějšími rolemi, jako například v PLESU PŘÍŠER, KILLER, MALCOLM X. Ke konci kariéry jej ovšem čekala role, díky které vešel do širšího podvědomí a díky které si jej nyní vybaví i čeští diváci, jako Frank Barone se stal nevrlým otcem Raymonda v sitcomu RAYMONDA MÁ KAŽDÝ RÁD. Role se mu natolik zalíbila, že u ní zůstal po devět let (1996-2005).

Peter Boyle se dočkal i ocenění, a to ceny EMMY za epizodu POSLEDNÍ ODPOČINEK CLYDEA BRUCKMANA ve čtvrté sérii seriálu AKTA X. Další nominace za film TAIL GUNNER JOE, seriál MIDNIGHT CALLER či sitcom RAYMONDA MÁ KAŽDÝ RÁD neproměnil.

Peter Boyle zemřel v prosinci roku 2006 v New Yorku po dlouhé nemoci srdce ve věku 71 let.

Ai.ma

Herecká filmografie

Filmy

2008 Všechny cesty vedou domů
2007 The Shallow End of the Ocean
2006 Santa Claus 3: Úniková klauzule
2004 Scooby-Doo 2: Nespoutané příšery
2002 Muž, který prodal Ameriku (TV film)
Pluto Nash
Santa Claus 2
2001 Ples příšer
1998 Dr. Dolittle
Mutant 2
1997 A Deadly Vision (TV film)
Ta zatracená kočka
1996 Death and the Compass (TV film)
Jezero v lesích (TV film)
Milk & Money
Night of About 14 CBS Stars (TV film)
Náhradní matka
1995 Katie - Dítě divočiny
Smrtelná léčba
Zatímco jsi spal
1994 Killer
Muž stínu
Santa Claus
Tajný agent Royce (TV film)
1993 Nakažlivý žár (TV film)
1992 Líbánky v Las Vegas
Malcolm X
Tikot
Válka v ulici (TV film)
1991 Kickboxer 2 - Cesta zpátky
1990 27 Wagons Full of Cotton
Challenger (TV film)
Muži bez respektu
Sluneční hrozba
The Tragedy of Flight 103: The Inside Story (TV film)
1989 Guts and Glory: The Rise and Fall of Oliver North (TV film)
Parta snů
Závodní horečka
1988 Nehoda na silu 7 (TV film)
Rokenrolová parta
Rudé horko
1987 Conspiracy: The Trial of the Chicago 8 (TV film)
Echoes in the Darkness (TV film)
Vzdávám se
Walker
1985 Turk 182!
1984 Johnny Dangerously
1983 Žlutovous
1982 Hammett
1981 Outland
1980 Bizoni na tahu
Věříme v Boha?
1979 Naostro
Po dobrodružství Poseidonu
1978 Kasař Tony
P.Ě.S.T.
1977 Tail Gunner Joe (TV film)
1976 Nepřemožitelný bukanýr
Taxikář
1974 Crazy Joe
Mladý Frankenstein
1973 Ghost in the Noonday Sun
Kid Blue
Man Who Could Talk to Kids, The (TV film)
Na šikmé ploše
Přátelé Eddieho Coylea
Steelyard Blues
1972 Kandidát
1971 T.R. Baskin
1970 Diary of a Mad Housewife
Joe
1969 Medium Cool
The Monitors
1968 Virgin President, The
1966 Parta

TV seriály

2005 Menciův svět (TV seriál)
Raymonda má každý rád (TV seriál)
Tajemství (S09E15)
Síla slůvka "ne" (S09E14)
Švagrová (S09E13)
další epizody (7)
2004 Raymonda má každý rád (TV seriál)
Robertův úkol (S09E08)
Debřini rodiče (S09E07)
Psychoterapie pro muže (S09E06)
další epizody (21)
2003 Raymonda má každý rád (TV seriál)
Jazzové desky (S08E10)
Pták (S08E09)
Oslava s překvapením (S08E08)
další epizody (23)
2002 Raymonda má každý rád (TV seriál)
Důležitý je nápad (S07E11)
Mariiny brýle (S07E10)
Ta pravá (S07E09)
další epizody (24)
2001 Raymonda má každý rád (TV seriál)
Veselé Vánoce (S06E12)
Fanda (S06E11)
Rejbert (S06E10)
další epizody (26)
2000 Raymonda má každý rád (TV seriál)
Vánoční dárek (S05E11)
Kýchnutí (S05E10)
Manželské problémy u tchánů (S05E09)
další epizody (24)
1999 Raymonda má každý rád (TV seriál)
Vánoční fotografie (S04E11)
Repetent (S04E10)
Děkuji, ne (S04E09)
další epizody (25)
1998 Dva z Queensu (TV seriál)
Road Rayge (S01E09)
Raymonda má každý rád (TV seriál)
Opékač topinek (S03E12)
Byt (S03E11)
Zdravá výživa (S03E10)
další epizody (25)
1997 Raymonda má každý rád (TV seriál)
Nic jiného k vánocům nechci (S02E12)
Dopis (S02E11)
Střední škola (S02E10)
další epizody (22)
1996 Raymonda má každý rád (TV seriál)
Míč (S01E12)
Kapitán Nemos (S01E11)
Krocan nebo ryba (S01E10)
další epizody (12)
1995 Akta X (TV seriál)
Poslední odpočinek Clydea Bruckmana (S03E04)
1994 Philly Heat (TV seriál)
1988 Půlnoční linka (TV seriál)
1986 Joe Bash (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
Vražda Sherlocka Holmese (S01E01)
1979 From Here to Eternity (TV seriál)
1970 Comedy Tonight (TV seriál)

Dokumentární

2018 The Ghost of Peter Sellers - a.z.
2017 John G. Avildsen: King of the Underdogs - a.z.
2014 Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films - a.z.
2013 Mel Brooks: Make a Noise (TV film) - a.z.
2005 Everybody Loves Raymond: The Last Laugh (TV film)
2003 A&E Biography: Peter Boyle (TV film)
Imagine New York
2002 Bitter Jester
2001 Breaking the Silence: The Making of 'Hannibal'
1999 Making 'Taxi Driver'
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1991 Frankenstein: A Cinematic Scrapbook - a.z.
1988 Funny
Superman 50th Anniversary (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1983 Group Madness
1972 F.T.A.

Hudební videoklipy

1996 'Weird Al' Yankovic: The Videos (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2005 TV Land Confidential (TV pořad)
The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)