foto

Milena Asmanová

  • nar. 11.10.1930 (87 let)
    Brno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Milena Asmanová, rozená Reindlová, pochází z Brna, vystudovala herectví na pražské DAMU, krátce hrála v Divadle pracujících v Mostě (1953-1954), poté ve Východočeském divadle v Pardubicích (1954-1960), načež natrvalo zakotvila ve Státním divadle v Ostravě (1960-1993). S odchodem do důchodu ukončila stálé angažmá, ale dodnes v ostravském divadle pohostinsky hraje. Asmanová se celý život věnovala především práci v divadle, hrála v řadě her klasického i moderního repertoáru (Letní hosté, Žebrácká opera) a její zapálení pro divadlo spolu s mimopražským angažmá jsou příčinami její velmi nepočetné filmografie.

Poprvé se objevila před kamerou v 50. letech ve dvou drobných rolích, později pak ztvárnila postavy matek ve filmech pro mládež (PRÁZDNINY S MINKOU, 1962; NEOBYČEJNÁ TŘÍDA, 1964; TŘICET PANEN A PYTHAGORAS, 1973), za zmínku stojí její účast ve dvou projektech ostravské televize – seriál KAMENNÝ ŘÁD (1976) a neprávem zapomenutá televizní hra KOŠILKA (1974), působila také v ostravském rozhlase. Asmanová se dlouhodobě výrazně uplatňuje jako pedagožka na ostravské konzervatoři, pro výchovu mladých herců pak v 90. letech při Národním divadle moravskoslezském založila Herecké studio Mileny Asmanové (známé pod zkratkou MASH). Za svou uměleckou činnost byla Asmanová v roce 1985 jmenována zasloužilou umělkyní.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2010 Osudové peníze (TV film)
2008 Na rozchodnou (TV film)
1999 Vincenz Priessnitz
1991 Nález (TV film)
1986 I tobě se to může stát (TV film)
1985 Zastihla mě noc
1984 Figarova svatba (TV film)
Když slunce ztratí sílu léta (TV film)
Kočár pro princeznu (TV film)
1982 Vánoční stromeček (TV film)
1981 Beskydská epizoda (TV film)
Velikánský banánový dort (TV film)
1978 Žhavou stezkou (TV film)
1976 Jirka Paličák (TV film)
1975 Venušin koš 1 +2 (TV film)
1974 Košilka (TV film)
Večer s Oskarem Nedbalem (TV film)
1973 Hodný strýček Imre (TV film)
Pírko (TV film)
Třicet panen a Pythagoras
1972 Straussovský dekameron (TV film)
1970 Papá Offenbach (TV film)
1969 Rivalové (divadelní záznam)
1964 Neobyčejná třída
1962 Prázdniny s Minkou
1958 Útěk ze stínu
1953 Olověný chléb

TV seriály

2017 Policie Modrava (TV seriál)
Sestřička (S02E05)
2015 Policie Modrava (TV seriál)
Pretty Woman z Dlouhé Vsi (S01E04)
1990 U nás doma (TV seriál)
Černá stavba (E07)
1989 U nás doma (TV seriál)
Ženich hraje na lesní roh (E04)
Kronikář (E03)
1980 Postel s nebesy (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1979 Tybys (TV seriál)
Frgále (E06)
Poklad (E05)
Lháři (E04)
další epizody (6)
1975 Kamenný řád (TV seriál)
Cyril (E06)
Jotidom (E05)
Tonek (E04)
další epizody (6)
1973 Haldy (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)

TV pořady

1967 Hudba neutěšitelka (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace