foto

Eva Asterová

  • nar. 27.9.1956 (63 let)
    Praha, Československo

Biografie

Tanečnice a herečka Eva Asterová se narodila v Praze 4 Podolí jako nejstarší ze tří umělecky nadaných sester. Od pěti let se věnuje tanci, ke kterému ji přivedla její teta, která byla sólistkou baletu Národního divadla. V šesti letech již navštěvovala baletní přípravku pod vedením prof. Nadi Sobotkové, aby začala účinkovat v představeních „Dalibor“ a „Rusalka“.

Vystudovala Taneční konzervatoř v Praze (1976), kde si přivydělávala jako fotomodelka a na Akademii múzických umění obor Taneční pedagogika (1981). Na to byla přijata jako sólistka Pražského komorního baletu Pavla Šmoka. Prošla také Černým divadlem Jiřího Srnce a divadlem Imaginativ.

V roce 1989 založila s manželem hudebníkem Alexandrem Čihařem (Bacily Václava Neckáře) divadlo Image.

Mezi její nejvýznamější filmové role patří postava Žanety Hazardové z filmu Anděl svádí ďábla, která pro ní byla obzvláště těžká, protože jí musela hrát ve francouzštině, nebo úloha Veroniky v hořké komedii Víta Olmera Co je vám doktore?, jejíž charakter byl zcela odlišný od jejího vlastního.

Má dceru Lindu a syna Marka a je již i babičkou. Ráda odpočívá při práci na zahradě, má kocoura a psa, se kterým trénuje dog dancing a její sestřenicí je herečka Jitka Asterová.

EKLEKTIK

Herecká filmografie

Filmy

1990 Jen o rodinných záležitostech
1988 Anděl svádí ďábla
1986 Cena medu
Smrt krásných srnců
1984 Co je vám, doktore?
1980 Signum laudis
Temné slunce
Trhák
1979 Lásky mezi kapkami deště
1977 Rusalka
Vášeň (studentský film)
1973 Sinfonietta (TV film)

TV seriály

1978 Pan Tau (TV seriál)
Pan Tau a kouzelnice (S04E04)

Dokumentární

1991 Originální pražský synkopický orchestr (TV film)

Divadelní záznam

1979 Záskok (divadelní záznam)

Host

TV pořady

1988 Imaginativ (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky