foto

Tom DiCillo

  • nar. 14.8.1953 (66 let)
    Camp LeJeune, North Carolina, USA

Biografie

Zdravě nezávislý režisér Tom DiCillo roku 1979 vystudoval univerzitu v New Yorku a mnohamilionovému městu je věrný dodnes. Studoval spolu s Jimem Jarmuschem a právě ten mu pomohl v začátcích. Po školních krátkometrážních radostech tak DiCillo stál za kamerou například v Jarmuschově road movie PODIVNĚJŠÍ NEŽ RÁJ (1984) a v řadě dalších nezávislých snímcích. Zároveň se věnoval i herectví i divadlu, psal scénáře a všechny nabité zkušenosti zúročil do svého komediálního debutu JOHNNY SUEDE z roku 1991 (Hlavní cena v Locarnu). S citem pro výběr herců objevil bezpečně neznámého Brada Pitta.

Jednu z nejpůvabnějších poct nezávislému filmu natočil roku 1995. ŽIVOT V OBLOUZNĚNÍ (Cena za scénář na Sundance festivalu, dále pak úspěchy na festivalu ve Stockholmu a ve Ljubljaně) je sólem herce Steva Buscemiho, který se snaží natočit vysněný projekt. I DiCillův ultralevný snímek ušel náročnou cestu (jak jinak než při shánění financí). „Film o filmu“ je zároveň režisérovou reflexí a inteligentním situačním humorem tehdy rozesmál už tak početnou skupinu jeho obdivovatelů.

Že dokáže točit inteligentní, vlídné a zábavné snímky s vypointovaným scénářem předvedl hned i následující rok. Místy autobiografický ŽIVOT V SEDMÉM NEBI (1996) nabídl výživnou půdu pro fenomenálního Johna Turturra. A ten ji s chutí přijal.

Následovala satirická komedie OPRAVDOVÁ BLONDÝNKA (1997), s níž se vrací do oblíbeného prostředí filmového a televizního. Další černá komedie BOUCHAČI A BOUCHAČKY (2001) nabídla opět řadu trhlých postav v bizardních situacích, v čele s policistou trpícím strašlivým houserem. Zatím posledním DiCillovým režijním zářezem je komedie OPILÍ SLÁVOU (2006), se kterou slavil úspěch například na festivalu v San Sebastianu.

DiCillo mimo jiné četně spolupracuje zejména s „nezávislou dámou“ Catherine Keener, jejím mužem Dermotem Mulroneyem nebo Stevem Buscemim.

Michal "castor" Kočí

Režijní filmografie

Filmy

2006 Opilí slávou
2001 Bouchači a bouchačky
1997 Opravdová blondýnka
1996 Život v sedmém nebi
1995 Život v oblouznění
1991 Johnny Suede

TV seriály

2016 Flaked (TV seriál)
Shell (S01E06)
Electric (S01E05)
2015 Chicago Fire (TV seriál)
I Walk Away (S04E03)
2014 Chicago Fire (TV seriál)
Wow Me (S03E02)
2013 Chicago Fire (TV seriál)
Prove It (S02E02)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Vojenská spravedlnost (S15E08)
2012 Chicago Fire (TV seriál)
It Ain't Easy (S01E09)
Mon Amour (S01E02)
2011 Lights Out (TV seriál)
Dobrá manželka (TV seriál)
Na čem záleží (S02E11)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Blood Brothers (S13E03)
2010 Zákon a pořádek: Los Angeles (TV seriál)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Tanec smrti (S09E04)
2008 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Poslední pomazání (S07E21)
2007 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Obrana a útok (S07E08)
Nevinná zábava (S06E17)
Virtuální Willow (S06E10)
2003 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk se střetne s playboyem (S02E08)

Dokumentární

2014 Down in Shadowland
2009 The Doors - When You're Strange

Kameramanská filmografie

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Střihačská filmografie

Dokumentární

2014 Down in Shadowland

Host

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(61)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace