foto

Thomas Vinterberg

  • nar. 19.5.1969 (51 let)
    Frederiksberg, Dánsko

Biografie

Thomas Vinterberg natočil svůj první film v šestnácti letech a o tři roky později byl přijat na Dánskou filmovou školu, kde byl ve své době vůbec nejmladším studentem. V roce 1995 spolu s Larsem von Trierem vytvořili manifest Dogma a Vinterbergův druhý celovečerní snímek Rodinná oslava (Festen, 1998), který byl podle pravidel manifestu natočen, pak získal na MFF v Cannes cenu poroty. Následovaly dva anglicky mluvené filmy: Za všechno může láska (It’s All About Love, 2003) a Můj miláček ráže 6,65 (Dear Wendy, 2005 – cena za režii na MFF v Moskvě). Do Dánska se vrátil roku 2007 komedií Když se muž vrací domů (En mand kommer hjem). Na svém kontě má i videoklipy pro skupiny Blur či Metallica, v březnu 2010 měla ve vídeňském Burgtheatru premiéru inscenace Vinterbergovy hry Das Begräbnis (Pohřeb), kterou zároveň režíroval.

Zdroj: MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

2020 Druk
2018 Kursk
2016 Komuna
2015 Daleko od hlučícího davu
2012 Hon
2010 Submarino
2007 Když se muž vrací domů
2004 Můj miláček ráže 6,65
2003 Za všechno může láska
2001 Den D - střihačův sestřih (TV film)
2000 D-dag (TV film)
D-dag - Niels-Henning (TV film)
The Third Lie
1998 Rodinná oslava
1996 Největší hrdinové
1994 Kluk, který chodil pozpátku
1993 Sidste omgang
Slaget på tasken (TV film)
1990 Sneblind

Hudební videoklipy

2008 The Day That Never Comes (hudební videoklip)

Video kompilace

2000 The Best of Blur (video kompilace)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Host

TV pořady

2014 86. Annual Academy Awards (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
2012 Evropské filmové ceny 2012 (TV pořad)
The Seventh Art (TV pořad)
2008 Evropské filmové ceny 2008 (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2006 The Fabulous Picture Show (TV pořad)
1991 Días de cine (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(228)