foto

Van Johnson

  • nar. 25.8.1916
    Newport, Rhode Island, USA
  • zem. 12.12.2008 (92 let)
    Nyack, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec a tanečník, Charles Van Johnson se narodil 25.8.1916 v New Portu na Rhode Islandu v USA, jako jediné dítě. Matka se jmenovala Loretta, byla německo-holandsko-amerického původu a pracovala jako hospodyně. Otec Charles E. Johnson imigroval ze Švédska, byl vyučený instalatér a později pracoval jako prodavač realit. Charlesova matka měla raději alkohol než svého jediného syna a v době, kdy neměl ani sedm let, opustila rodinu a zmizela neznámo kam. Otec na to nikdy nezapomněl a jeho vztah k synovi byl velice chladný, protože mu připomínal podobou svou matku.Val byl poměrně zdatný sportovec, a věnoval se také tanci. Střední školu vystudoval v Newportu a po absolutoriu na vysoké škole v New Yorku, odešel roku 1935 do - Broadway revue - Entre Nous.

V divadelním souboru, kam nastoupil jako náhradník začal v revue Nové tváře roku 1936. Pak odejel do letoviska blízko New Yorku, kde se ve volném času zdokonaloval v tanci a působil zde jako instruktor. V roce 1939, mu pomohl režisér a dramatik George Abbott k menší roli ve filmové adaptaci Příliš mnoho dívek a zde se také pracovně setkal poprvé s Gene Kellym. Zjistil, že by rád pracoval pro film, ale jeho přijímací zkoušky u Columbia Pictures byly neúspěšné. Vypravil se tedy ke společnosti Warner Brothers a zde získal smlouvu na práci pro film za 300 dolarů týdně. Po šesti měsících ale nebyla smlouva obnovena. Přesto dostal poslední možnost – roli mladého reportéra ve filmu MURDER IN THE BIG HOUSE z roku 1942. Pro tuto roli bylo jeho obočí a vlasy nabarvené na černo. Film měl poměrně slušné reference a tak dostává role v DR. GILLESPIE, PILOT Č. 5, ve filmu podle předlohy Williama Saroyana LIDSKÁ KOMEDIE, z roku 1943.

Málem přišel o možnost dál filmovat, protože měl autohavárii. Měl proraženou lebeční kost a musela mu být do čela voperována kovová destička. Irene Dunne, jeho herecká kolegyně z natáčeného filmu A GUY NAMED JOE (1943) trvala na tom, že by mu měli roli ponechat a dofilmovat, až bude jeho zranění zahojeno, což se jí podařilo a Van jí byl nesmírně vděčný za to, že se ho zastala a vysoce kolegiálně prosadila, že nebyl ve filmu nahrazen. Další velkou příležitost, nyní už hlavní roli dostal ve snímku TWO GIRLS AND A SAYLOR (DVĚ DĚVČATA A NÁMOŘNÍK – 1944), kde hrál s hudebními hvězdami Alyson June a Glorií DeHaven. Van Johnson byl ztělesněním prostého chlapce, takový obyčejný a současně neobyčejný kluk od vedle, s hřívou rezavých, červených vlasů, sem tam i piha, ztělesňoval vojáka, námořníka, pilota ve filmech MGM v průběhu válečných i poválečných let. Takovým se stal například ve filmu THIRTY SECONDS OVER TOKYO (TŘICET SEKUND PŘES TOKYO 1944).

V roce 1945, stojí Johnson na vrcholu své slávy a každá jeho účast ve filmu je zárukou kasovního úspěchu. Jako interpret hudebních komedií se objevil vedle dalších partnerek zvučných jmen jako byla Esther Williams, June Allyson, a nebo Judy Garland v hudebním filmu GOOD OLD SUMMERTIME-1949. Je hvězdou válečného drama BATTLEGROUND (BOJIŠTĚ - 1949). WHEN IN ROME (KDYŽ V ŘÍMĚ) nebo WASHINGTON STORY, PLYMOUTH ADVENTURE, všechny v roce 1952. Na rozdíl od mnoha jiných hvězd neměl Johnson problémy s prací ani s natáčením. V roce 1954 se zhostil na výbornou, a sám byl prý se svým výkonem maximálně spokojen v dramatu THE CAINE MUTINY a v muzikálu s Genem Kelly BRIGADOON 1954. Od 50-tých let je také častým hostem v TV a získal mnoho velmi dobrých ohlasů za ztvárnění rolí např. MIRACLE IN THE RAIN (ZÁZRAK V DEŠTI), nebo 23 PACES TO BAKER STREET (1956).

Když roku 1970 onemocněl na rakovinu, nevzdal se a pustil se do jak výstižně řekl, své druhé kariéry. 1985 se dokonce vrátil na Broadway do muzikálu LA CAGE AUX FOLLES. Ve stejném roce se objevil v menší roli režisera Woodyho Allena PURPUROVÁ RŮŽE Z KÁHIRY. Jeho posledním filmem byl CLOWNING AROUND (1992).

Johnson byl ženatý s herečkou Eve Abbott, sňatek uzavřeli dne 25.1. 1947 a v roce 1948 se narodila dcera Schuyler. Ze vztahu s herečkou Tracy Wynn měl dvojčata - chlapce a děvče.V roce 1968 se s Eve Johnson (Abbotovou) rozvedli. Van Johnson pak bydlel na 54. ulici na Manhattanu do roku 2002 a poté se přestěhoval do Tappan Zee Manor, kde se o něj starali v podobě hospicové péče, kde také 12.12.2008 zemřel. Van Johnson natočil 84 filmů. Nikdy nezískal ani nominaci na Oscara, ale jeho filmy jsou pro každého milovníka hudebních filmů vždy příjemným odreagováním a potěšením.

marťan

Herecká filmografie

Filmy

1992 Clowning Around
1991 Tři dny života (TV film)
1990 Delta Force Commando 2: Tajná mise
Fuga dal paradiso
1989 Krokodýl zabiják
1988 Taxi Killer
1986 Laggiù nella giungla
1985 Purpurová růže z Káhiry
1984 President of Love, The (TV film)
1982 Assassinio al cimitero etrusco
1980 Únos prezidenta
1979 Aféra Concorde
Od Corleone až po Brooklyn
1978 Getting Married (TV film)
Superdome (TV film)
1974 Girl on the Late, Late Show, The (TV film)
1973 Wheeler and Murdoch (TV film)
1972 Call Her Mom (TV film)
Man in the Middle (TV film)
1971 Oči pavouka
1970 Company of Killers (TV film)
San Francisco International (TV film)
1969 Il Prezzo del Potere
Orli nad Londýnem
The Extraordinary Seaman - a.z.
1968 Tvoje, moje a naše
Where Angels Go, Trouble Follows
1967 Divorce American Style
1966 Doomsday Flight, The (TV film)
1963 Wives and Lovers
1960 The Enemy General
1959 Podvržený zločin
Subway in the Sky
The Last Blitzkrieg
1957 Kelly and Me
Pied Piper of Hamelin, The (TV film)
Slander
Tygr v akci
1956 23 Paces to Baker Street
Miracle in the Rain
The Bottom of the Bottle
1955 The End of the Affair
1954 Brigadoon
Když jsem naposledy viděl Paříž
Men of the Fighting Lady
Siege at Red River
Vzpoura na lodi Caine
1953 Confidentially Connie
Easy to Love
Remains to Be Seen
1952 Invitation
Plymouth Adventure
Washington Story
When in Rome
1951 Grounds for Marriage
It's a Big Country
Riskuj všechno!
Three Guys Named Mike
Too Young to Kiss
1950 Big Hangover, The
Duchess of Idaho
1949 Bojiště
In the Good Old Summertime
Mother Is a Freshman
Scene of the Crime
1948 Command Decision
The Bride Goes Wild
Vládní prohlášení
1947 High Barbaree
The Romance of Rosy Ridge
1946 Easy to Wed
No Leave, No Love
Till the Clouds Roll by
1945 Mezi dvěma ženami
Thrill of a Romance
Week-End at the Waldorf
Ziegfeldův kabaret
1944 Bílé útesy doverské
Dvě děvčátka a námořník
Three Men in White
Twenty Years After - a.z.
Třicet vteřin nad Tokiem
1943 A Guy Named Joe
Dr. Gillespie's Criminal Case
Lidská komedie
Madame Curie
Pilot #5
1942 Dr. Gillespie's New Assistant
For the Common Defense!
Murder in the Big House
Někde se potkáme
Personalities
The War Against Mrs. Hadley
1940 Too Many Girls

TV seriály

1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
Za volantem fantom (S01E07)
1981 Aloha Paradise (TV seriál)
1979 Neobvyklé příběhy (TV seriál)
1978 Black Beauty (TV seriál)
1977 Fantasy Island (TV seriál)
The Love Boat (TV seriál)
1976 Quincy M.E. (TV seriál)
Rich Man, Poor Man (TV seriál)
Rich Man, Poor Man - Book II (TV seriál)
1975 One Day at a Time (TV seriál)
1972 Maude (TV seriál)
1971 McMillan & Wife (TV seriál)
1970 McCloud (TV seriál)
Nanny and the Professor (TV seriál)
1969 Love, American Style (TV seriál)
1968 The Doris Day Show (TV seriál)
The Name of the Game (TV seriál)
1967 The Danny Thomas Hour (TV seriál)
1966 Batman (TV seriál)
1962 The Virginian (TV seriál)
1961 Ben Casey (TV seriál)
1959 The DuPont Show with June Allyson (TV seriál)
1958 The Ann Sothern Show (TV seriál)
1956 Zane Grey Theater (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)
Letter to Loretta (TV seriál)

Dokumentární

1982 Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
1951 Cinematographer, The
1948 Some of the Best

TV pořady

1967 Personality (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
The Match Game (TV pořad)
The Merv Griffin Show (TV pořad)
1954 Shower of Stars (TV pořad)
1951 The Red Skelton Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace