foto

Magdaléna Sidonová

  • nar. 11.5.1970 (47 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Magdaléna Sidonová je českou divadelní, televizní a filmovou herečkou. Na svět přišla 11. května 1970 v Praze do rodiny Karla Sidona, spisovatele, dramatika a scénáristy. Rodina velmi trpěla za svůj židovský původ v dobách okupace. Tatínek se odstěhoval do Německa v roce 1983. Po převratu vystudoval rabínský seminář a dnes je židovským rabínem. K herectví ji přivedla babička, spolu se dívaly na filmy. Magdaléna již v době dospívání navštěvovala amatérské divadlo Doubravky Svobodové s názvem Příšerné děti, což byl další z aspektů, jež ovlivnil její touhu stát se herečkou. Po gymnáziu vystudovala herectví na DAMU. Na počátku 90. let byla v ročním angažmá libereckého divadla. Od roku 1993 působí v Divadle Na zábradlí. Na jeho scéně vytvořila mnoho krásných rolí, např. Racek (Máša), Plukovník Pták (Pepa), Strýček Váňa (Soňa), Platonov je darebák! (Sofie), Zázrak v Černém domě (Šárka) a mnohé další.

Vyjma divadelní práce má herečka na svém kontě také činnost před kamerou. Poprvé se před ní objevila v roce 1995 v komediálním snímku UŽ. Naopak psychologicky laděný je snímek HANELE z roku 1999. Upozornila na sebe postavou Květy v poetickém snímku BABÍ LÉTO (2001). Režisérský manželský pár Dana Vávrová a Joseph Vilsmaier ji obsadili v roce 2007 do dramatu POSLEDNÍ VLAK, v němž vytvořila roli Sylvie Perlesové. V roce 2008 přišel na obrazovky televizní film NA ROZCHODNOU, odehrávající se v Brně v době okupace a krátce po osvobození. Magdaléna zde hraje roli židovky Idy, provdané za árijce. Pro záchranu syna obětuje své rodiče. Filmového syna Pavla, jehož očima je příběh vyprávěn, vytvořil její skutečný syn Nathan. S režisérem snímku Jurajem Nvotou spolupracuje také v Divadle Na zábradlí. Naposledy ztvárnila ruskou učitelku v dramedii OBČANSKÝ PRŮKAZ (2010).

Herečka preferuje divadelní tvorbu, občas vystupuje v reklamách. V soukromém životě klade na první místo svou rodinu, žijí velmi skromně. Kromě syna Nathana má ještě dcery Josefu a Rebeku. Do všech rolí dává kus svého srdce. Ve chvílích volna maluje, nejraději portréty Andělů.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2017 Úkryt v zoo
2014 Poslední cyklista (TV film)
SM Kabaret: Krimikabaret (divadelní záznam)
2010 Občanský průkaz
2009 Normal
Ocas ještěrky
3 sezóny v pekle
2008 Na rozchodnou (TV film)
Poslední plavky
Zázrak v černém domě (divadelní záznam)
2006 Hezké chvilky bez záruky
Poslední vlak
2003 Starý kocour
2002 Smradi
2001 Babí léto
Zlatá princezna (TV film)
2000 Strýček Váňa (divadelní záznam)
1999 Hanele
1998 Ukradená babička (TV film)
Ztížená možnost soustředění (divadelní záznam)
1996 Racek (divadelní záznam)
Revizor (divadelní záznam)
1995 Jediná na světě (TV film)

TV seriály

2017 Specialisté (TV seriál)
Naslepo (S02E15)
2016 Já, Mattoni (TV seriál)
Bahno (E04)
Dvorní dodavatel (E03)
Láska a intriky (E01)
Rapl (TV seriál)
Krvavý revír (S01E07)
Doktor Martin (TV seriál)
Porod (S02E15)
2014 Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Luketka (S01E04)
Paulusová versus Paulus (S01E03)
2013 Nevinné lži (TV seriál)
Chromozom (E06)
2010 Zázraky života (TV seriál)
2008 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Chladnokrevně (S01E03)

TV pořady

2013 Ceny paměti národa (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace