foto

Ryeo-won Jeong

  • nar. 21.1.1981 (38 let)
    Soul, Jižní Korea

Biografie

Ryeo-won Jeong (hangulem psáno 정려원, anglický přepis Jung Ryeo-won, používá také pseudonym Yoana Jung) se narodila v Soulu 21. ledna 1981 jako druhá ze tří dětí. V roce 1991 se však s celou rodinou přestěhovala do Austrálie, kde také vystudovala a absolvovala mezinárodní obchod na Griffith University v Brisbane.

Zcela naruby se její život obrátil v roce 1999, kdy přijela na dovolenou do rodné Jižní Koreje - tehdy byla objevena agentem přímo v ulicích. Svou profesní dráhu začínala jako členka úspěšné dívčí hudební skupiny Chakra, mísící popovou a taneční hudbu s různými žánry. Brzy však začala narážet na rozdíly plynoucí z vyrůstání v Austrálii, a s tím souvisejícím odcizením od korejské kultury, přesto však ve skupině vydržela až do jejího rozpuštění v roce 2004.

Poté se Ryeo-won rozhodla stát herečkou, což zpočátku po 11 neúspěšných konkurzech naráželo na pochybnosti, ale po roce se přecejen úspěch dostavil díky roli Elizabeth v upírském televizním sitcomu Annyeong, Peurancheseuka (Hello, Franceska, 2005). Definitivní úspěch následoval díky úspěšnému seriálu Nae ireumeun Kim Sam-sun (My Name Is Kim Sam-sun, 2005) a Ryeo-won Jeong se tak stala jednou z mála jihokorejských zpěvaček, které se povedlo prorazit i jako herečka. Pokud nepočítáme její cameo jako součást skupiny Chakra (hrála sama sebe) v satirickém filmu GIMGEUBJOCHI 19HO (Emergency Act 19, 2002), přišel filmový debut v roce 2005 v romantické komedii B-HYEONG NAMJACHINGU (My Boyfriend is Type-B).

Po účasti v dalším veleúspěšném romantickém seriálu Neon eoneu byeoleseo wassni? (Which Star Are You From?, 2007) přišla role dívky s vícenásobnou poruchou osobnosti v romantickém filmu DU EOLGURUI YEOCHIN (Two Faces of My Girlfriend, 2007). Film sice neslavil velký komerční úspěch, avšak znamenal pro Ryeo-won Jeong ocenění jejích uměleckých kvalit - za svůj výkon získala jihokorejskou filmovou cenu Blue Dragon. O dva roky později přišla role dívky Jung-Yeon žijící ve svém pokoji straníc se společnosti v netradičním filmu o trosečníkovi na ostrově uprostřed velkoměsta v KIMSSI PYORYUGI (Castaway on the Moon, 2009). Po komedii z období korejské války JEOKWAEUI DONGCHIM (In Love And the War, 2011), melodramatu TONGJEUNG (Pained, 2011) a romantické komedii NEBEOENDING SEUTOLI (Never Ending Story, 2012), o dvou smtelně nemocných lidech trávících společně zbývající čas života, se Ryeo-won prozatím vrátila k televizním seriálům.

168 cm vysoká Ryeo-won se ve volném čase ráda věnuje kreslení - v roce 2007 vydala knihu Ryeowon's Sketchbook obsahující její kresby a spisy o křesťanské víře. Dvě její kresby byly prodány na charitativní aukci. Dále pracuje jako televizní moderátorka a příležitostně jako modelka. V roce 2012 nazpívala v duetu píseň Wedding Song, která je součástí soundtracku k filmu Nebeoending Seutoli. Své vzdělání rozšířila o studium žurnalistiky na Korejské univerzitě

Petr "peetriss" Michalik

Herecká filmografie

Filmy

2018 Geiteu
2012 Nebeoending seutoli
2011 Jeokgwaeui dongchim
Tongjeung
2009 Kimssi pyoryugi
2007 Du eolgurui yeochin
2005 B-hyeong namjachingu

TV seriály

2019 Geomsanaejeon (TV seriál)
2018 Gireumjin mello (TV seriál)
2017 Geunyeoleul midji maseyo (TV seriál)
2015 Pungseonggeom (TV seriál)
2013 Medikeoltaptim (TV seriál)
2012 Deuramaui jewang (TV seriál)
Selreorimaen chohanji (TV seriál)
2009 Jamyeonggo (TV seriál)
2006 Neon eoneu byeoleseo wassni? (TV seriál)
2005 Annyoung peurancheseuka (TV seriál)
Annyoung peurancheseuka sijeun 2 (TV seriál)
Kaeulsonagi, Gaeul Sonagi (TV seriál)
Nae ireumeun Kim Sam-sun (TV seriál)
2004 Abeojiui bada (TV seriál)
2003 Argon (TV seriál)

Host

TV pořady

2016 Miun uri saekki (TV pořad)
2011 힐링캠프, 기쁘지 아니한가 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce