foto

Arnoštka Mohelská

  • nar. 27.8.1930 (88 let)
    Brno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Arna (respektive Arnoštka) Mohelská pochází z Brna, kde po několika krátkých angažmá nakonec strávila i většinu své umělecké dráhy. Herectví začala studovat na brněnské konzervatoři, studium nakonec završila na nově zřízené JAMU (1951). Po absolutoriu zamířila do prvního angažmá ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti (1951-1953, 1954-1961), kde se uplatnila hlavně v českém repertoáru (Morálka paní Dulské, Strakonický dudák, Naši furianti). Tehdy se také poprvé objevila před filmovou kamerou, pouze epizodní roli odehrála v dramatu NEVĚRA (1956) situovaném do poválečného Zlína.

V mezičase strávila jednu sezónu v Horáckém divadle v Jihlavě (1953-1954), pak se na dalších sedm let vrátila do Uherského Hradiště. Kromě bohatých hereckých zkušeností nutno zmínit, že v Uherském Hradišti také poznala svého manžela, později významného režiséra a rektora JAMU Aloise Hajdu (*1928). Sňatek uzavřeli v roce 1953 a mají spolu dvě děti. S Aloisem Hajdou působila krátce v Městském divadle v Kladně (1961-1962), kde vynikla například v Brechtově Matce Kuráži.

Několikaleté odmlčení je nutno přičíst narození dvou dětí a péči o rodinu, znovu aktivně působila od roku 1965, kdy začala vyučovat dramatickou výchovu na Lidové škole umění Jaroslava Kvapila. V roce 1970 přijala nabídku na členství v mimickém souboru Státního divadla v Brně, kde uplatnila svou pověstnou pohybovou kulturu, k činoherectví se vrátila v roce 1975, kdy v brněnském Státním divadle přešla do činohry. I když hrála jen vedlejší role, bohaté zkušenosti jí umožnily zazářit v pozoruhodných postavách, které prezentovala například v Maupassantově Miláčkovi (1980) nebo Hrabalových Ostře sledovaných vlacích (1980). Řadu dalších rolí odehrála v domácí i světové klasice, uplatnění jí ale nabídl i současný repertoár.

Před filmovou kamerou se objevovala jen výjimečně v rámci projektů realizovaných na Moravě (NÁŠ DĚDEK JOSEF, 1976; O MORAVSKÉ ZEMI, 1977), bohaté uplatnění jí ale nabídlo brněnské studio Československé televize, kde hrála v inscenacích a pohádkách, hlavní roli ztvárnila například po boku Petra Čepka v detektivce OČITÝ SVĚDEK (1970) v režii jejího manžela Aloise Hajdy. Po delší přestávce se objevila před filmovou kamerou spolu s dalšími brněnskými herci v koprodukčním snímku PODZIMNÍ NÁVRAT (2001). Stálé angažmá ve Státním (dnes Mahenově) divadle v Brně ukončila v roce 1991, později ale ještě několikrát přijala nabídku k pohostinskému účinkování, naposledy stála na jevišti v Pirandellově hře Čapka s rolničkami (1999).

V současnosti žije Arna Mohelská v soukromí v Brně.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2001 Podzimní návrat
1996 Jak se Kuba stal mlynářem (TV film)
1994 Jak se stal švec Dratvička tchánem pana krále (TV film)
Nehynoucí láska
1993 Kurýr (TV film)
1991 Někdo zvoní (TV film)
1990 Maestro (TV film)
1988 O komtesce a zbojníkovi (TV film)
1987 Petr a Jan (TV film)
Satelit (TV film)
1986 O buchtách a milování (TV film)
1984 Nasredin (TV film)
1982 Kouzelnice (TV film)
Odchod bez řádů (TV film)
1981 Obyčejný důvod (TV film)
Vašíček a lesní muži (TV film)
1980 Hračička (TV film)
1979 Opustíš-li mne... (TV film)
Čtyři na sněhu (TV film)
Živnost jako řemen (TV film)
1977 O moravské zemi
1976 Náš dědek Josef
1973 Kazisvěti (TV film)
1972 Hnízdo (TV film)
Venca (TV film)
1970 Očitý svědek (TV film)
1969 La Musica (TV film)
1956 Nevěra

TV seriály

1982 Ferenc Liszt (TV seriál)
Isten muzsikusa (E12)
1975 Nepokojná láska (TV seriál)
Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Nadílka (S01E03)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace