foto

David Burke

  • nar. 25.5.1934 (84 let)
    Liverpool, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

David Burke se proslavil především jako Dr. Watson, věrný společník Sherlocka Holmese, po boku samotného Jeremy Bretta. Přesto po 13. dílech první ucelenou seriálovou TV řadu opouští a produkčnímu teamu doporučil známého E. Hardwicka, což se později ukázalo jako prozřetelná volba. Jako důvod opuštění seriálu THE ADVENTURES OF SHERLOCK HOLMES se uvádí potřeba trávit více času s rodinou, tedy manželkou Annou Calder-Marshall a synem Tomem, který se taktéž řádně již věnuje herectví a jemuž stál za kmotra sám Alan Rickman. O necelých deset let později si s J. Brettem zahrála Burkeho manželka lady Helenu Agnes Northcode v příběhu SVOBODNÝ MLÁDENEC ze série THE CASE-BOOK OF SHERLOCK HOLMES. Druhým důvodem odchodu bylo i jeho angažmá ve velice prestižním divadle společnosti Royal Shakespeare Co.

Zahrál si v mnoha různých filmových, televizních a divadelních větších či menších rolích. Z Shakespearovského tématu připomeňme ZIMNÍ PŘÍBĚH (WINTER´S TALE, zde si zahrál přímo se svojí manželkou, podobně jako i v některých seriálových titulech), dva díly JINDŘICHA VI. (THE FIRST-SECOND PART OF HENRY THE SIX), THE TRAGEDY OF RICHARD III. či epizoda KRÁL LEAR. Známým je také ze seriálu PŘÍPADY INSPEKTORA LYNLEYHO (INSPECTOR LYNLEY MYSTERIES). Burke, člen Royal National Theatre, totiž divadlem také začínal. Přesněji, studoval dramatické umění na londýnské Royal Academy.

V poslední době jej bylo možné vidět v londýnském Národním Divadle v dramatech Afterlife, Oidipus a v jiných divadlech též ve hrách Hippolytus a The Sea. Jednou z nedávných rolí mu také byla BBC adaptace příběhu Johna Wyndhama RANDOM QUEST. Má starší sourozence – bratra (bývalého profesora v Sydney) a sestru (stala se jeptiškou). S rodinou nyní žijí v anglickém hrabství Kent.

Kolssteyn

Herecká filmografie

Filmy

2015 Harry Price: Krotitel duchů (TV film)
2012 Žena v černém
2010 Láska a nedůvěra
2009 The Summer House
2006 Number 13 (TV film)
Random Quest (TV film)
2005 A View from a Hill (TV film)
Dalziel a Pascoe: Prach jsi (TV film)
2004 Případy inspektora Lynleyho: Honba za správným hříšníkem (TV film)
Případy inspektora Lynleyho: Zrádné vzpomínky (TV film)
Rivals, The
2002 Bertie a Elizabeth (TV film)
1996 Večer tříkrálový
1994 Doktor Mesmer
1988 Run for the Lifeboat (TV film)
1983 Henry VI, Part One (TV film)
Henry VI, Part Two (TV film)
Richard III. (TV film)
1981 Winter's Tale, The (TV film)
1977 Esther Waters (TV film)
1975 Artisan, The (TV film)
Beata Beatrix (TV film)
Brotherhood, The (TV film)
Remember Me (TV film)
1970 Woodlanders, The (TV film)
1969 There Is Also Tomorrow (TV film)
1964 Rattle of a Simple Man
1963 Saturday Night Out

TV seriály

2016 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Vesnice, která vstala z mrtvých (S19E01)
2014 Tři mušketýři (TV seriál)
Exil (S01E06)
Vražedná práva (TV seriál)
He Has a Wife (S01E08)
2011 Kriminálka New York (TV seriál)
Get Me Out of Here! (S08E06)
2010 Médium (TV seriál)
Where Were You When…? (S07E06)
2005 MI5 (TV seriál)
Epizoda 8 (S04E08)
Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Rapsodie z Midsomeru (S08E08)
2003 The Afternoon Play (TV seriál)
2000 Doctors (TV seriál)
Mrtvé probouzeti (TV seriál)
1999 Holby City (TV seriál)
1996 Dalziel a Pascoe (TV seriál)
Testament: The Bible in Animation (TV seriál)
1995 Hercule Poirot (TV seriál)
Případ v ulici Hickory (S06E02)
1994 Space Precinct (TV seriál)
1992 Performance (TV seriál)
Šekspir: Velikije komedii i tragedii (TV seriál)
1991 In Suspicious Circumstances (TV seriál)
Salón Eliott (TV seriál)
1987 Tales of Sherwood Forest (TV seriál)
1986 Casualty (TV seriál)
1985 Z archivu Sherlocka Holmese (TV seriál)
Poslední případ (S02E06)
Spolek ryšavců (S02E05)
Domácí pacient (S02E04)
další epizody (6)
1984 Poldové (TV seriál)
Z archivu Sherlocka Holmese (TV seriál)
Modrá karbunkule (S01E07)
Strakatý pás (S01E06)
Mrzák (S01E05)
další epizody (7)
1983 Reilly: Ace of Spies (TV seriál)
Spyship (TV seriál)
1981 Nanny (TV seriál)
1980 Spy! (TV seriál)
1978 Armchair Thriller (TV seriál)
1977 BBC2 Play of the Week (TV seriál)
1974 Rooms (TV seriál)
1973 Centre Play (TV seriál)
1972 Crown Court (TV seriál)
Holly (TV seriál)
1971 Barlow at Large (TV seriál)
Hine (TV seriál)
The Guardians (TV seriál)
1970 Crime of Passion (TV seriál)
Play for Today (TV seriál)
1969 Manhunt (TV seriál)
1968 The Champions (TV seriál)
1967 Fellows, The (TV seriál)
Inheritance (TV seriál)
1966 Softly Softly (TV seriál)
The Baron (TV seriál)
Vendetta (TV seriál)
1965 Riviera Police (TV seriál)
The Man in Room 17 (TV seriál)
1964 Detective (TV seriál)
Game of Murder, A (TV seriál)
Redcap (TV seriál)
Sherlock Holmes (TV seriál)
The Wednesday Play (TV seriál)
Villains, The (TV seriál)
1963 Friday Night (TV seriál)
Maupassant (TV seriál)
The Indian Tales of Rudyard Kipling (TV seriál)
1962 Dr. Finlay's Casebook (TV seriál)
Z Cars (TV seriál)
1961 The Avengers (TV seriál)
1960 Coronation Street (TV seriál)
1959 No Hiding Place (TV seriál)
1955 Dixon of Dock Green (TV seriál)
ITV Play of the Week (TV seriál)

Dokumentární

1995 Velký detektiv Sherlock Holmes (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)
1980 Man Who Saw Tomorrow, The
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace