foto

Gerhard Zemann

  • nar. 21.3.1940
    Wien, Wien, Rakousko
  • zem. 14.4.2010 (70 let)
    Salzburg, Salzburg, Rakousko

Biografie

Gerhard Zemann byl rakouský herec. Vystudoval v Salcburském Mozarteu na režiséra a herce, a později zde i učil. Následně začal hrál v Státním Salcburském divadle. Za chvilku se začal objevovat i ve filmech a seriálech (např. Monaco FranzeCaracas,Tatort ) a bylo jich čím dál tím víc. Čeští diváci ho ale asi budou znát z populárního rakouského seriálu Komisař Rex jako soudního patologa Dr. Leo Grafa. 

A ani divadlo nezůstávalo pozadu. Byl vyhledávaným divadelním hercem po celém Rakousku. Hrál například ve hrách „Der Sturm“ – ve Státním divadle Salzburg, „Drei Schwestern“ – v městském divadle Bremerhaven, „Jedermann“ – v letním divadle Basel anebo „Der Talisman“ – v městském divadle Mainz.

Založil také salcburský politický kabaret Die Grenzgänge. Měl devět let vztah s herečkou Veronikou Fitz. Byl velký gurmán a napsal brožuru o 30 největších chybách při vaření guláše. 

Zemřel 14. dubna 2010 ve svém oblíbeném Salcburku na infarkt ve věku 70 let a je pohřben na městském hřbitově Salzburg. Za svůj život získal cenu „Prix de la Jeunesse“ v Cannes v roce 1989 a cenu Maxa Ophülsa v roce 1990.

mar48

Herecká filmografie

Filmy

2009 Návrat komisaře Rexe - Smrtící zápas (TV film)
Oben ohne - Du heilige Nacht (TV film)
2005 Conny und die verschwundene Ehefrau (TV film)
Schön, daß es dich gibt (TV film)
2004 Silentium
Tausendmal berührt (TV film)
1999 Ein Herz wird wieder jung
1998 Frauen lügen nicht
1997 Der Salzbaron - Einmal noch leben (TV film)
Eine fast perfekte Scheidung
Fröhlich geschieden (TV film)
1996 Drei in fremden Betten (TV film)
Drei in fremden Kissen (TV film)
Hochwürdens Ärger mit dem Paradies (TV film)
Schöne G'schichten mit Helmut Fischer: Ein feiner Herr (TV film)
Stockinger: Salzburger Kugeln (TV film)
1995 Der Salzbaron - Kaiserwetter (TV film)
Der Salzbaron - Langer Abschied (TV film)
Der Salzbaron - Letzte Walzer (TV film)
Der Salzbaron - Lippen schweigen (TV film)
Zum Glück gibt's meine Frau
1994 Der Salzbaron - Fremde Welten (TV film)
Der Salzbaron - Verwirrte Gefühle (TV film)
Tatort - Ostwärts (TV film)
1992 Chéri, mein Mann kommt! (TV film)
1989 Caracas
1988 Něžní zmatkáři 2
1986 Das Diarium des Dr. Döblinger
1984 Verbotene Hilfe
1982 Der grüne Stern (TV film)
1970 Komm nach Wien, ich zeig dir was!
1967 Ostwind (TV film)

TV seriály

2010 Oben ohne (TV seriál)
Gustls Frauen (S03E06)
Die Horrorhilde (S03E05)
Endstation Prellbock (S03E04)
další epizody (5)
2008 Návrat komisaře Rexe (TV seriál)
Oben ohne (TV seriál)
Der verlorene Sohn (S02E06)
Die lästige Witwe (S02E05)
Der Herr der Insel (S02E04)
další epizody (6)
2007 Oben ohne (TV seriál)
Leiche im Haus (S01E02)
Hochzeitstag (S01E01)
2004 Komisař Rex (TV seriál)
Doping (S10E04)
Bestie je konečně mrtvá (S10E03)
Muž bez paměti (S10E02)
další epizody (13)
2003 Komisař Rex (TV seriál)
Vitamíny na smrt (S09E04)
Poštovní holubi (S09E03)
Proč musí děti trpět (S09E02)
další epizody (6)
2002 Komisař Rex (TV seriál)
Zamilovaná do vraha (S08E11)
Všechno nejlepší k narozeninám (S08E10)
Nenávist k hezkým blondýnám (S08E09)
další epizody (11)
2001 Vraždy v Kitzbühelu (TV seriál)
Komisař Rex (TV seriál)
Paprsky pomsty (S07E10)
Smrt přišla dvakrát (S07E09)
Dívka a vrah (S07E08)
další epizody (10)
2000 Fast ein Gentleman (TV seriál)
Komisař Rex (TV seriál)
Kůň za milióny (S06E12)
Honba za věčným životem (S06E11)
Smrt přes internet (S06E10)
další epizody (12)
1999 Komisař Rex (TV seriál)
Sisi (S05E13)
Štvanice (S05E12)
Vraždící hračky (S05E11)
další epizody (12)
1998 Komisař Rex (TV seriál)
Nebezpečný úkol (S04E13)
Poslední zápas (S04E12)
Šmírák (S04E11)
další epizody (13)
1997 Ein idealer Kandidat (TV seriál)
Komisař Rex (TV seriál)
Krvavé růže (S03E12)
Vražda na jídelníčku (S03E11)
1996 Stockinger (TV seriál)
Komisař Rex (TV seriál)
Anděl se čtyřmi tlapkami (S03E10)
Proč zemřel Romeo? (S03E09)
Pátrání po mrtvé (S03E08)
další epizody (14)
1995 Vater wider Willen (TV seriál)
Komisař Rex (TV seriál)
Únos (S02E11)
Vůně smrti (S02E10)
Ve znamení Satana (S02E09)
další epizody (14)
1994 Der Salzbaron (TV seriál)
Komisař Rex (TV seriál)
Diagnóza vražda (S01E07)
Mrtvá ze Schönbrunnu (S01E06)
Útěk ke smrti (S01E03)
další epizody (5)
Peter und Paul (TV seriál)
1993 Moritz Kowalsky (TV seriál)
1990 Wenn das die Nachbarn wüßten (TV seriál)
1987 Der Elegante Hund (TV seriál)
Die Hausmeisterin (TV seriál)
1986 Rette mich, wer kann (TV seriál)
1983 Monaco Franze - Der ewige Stenz (TV seriál)
Weißblaue Geschichten (TV seriál)
1979 Der Ganz normale Wahnsinn (TV seriál)
1970 Místo činu (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky