foto

Naděžda Letenská

  • nar. 12.4.1926
    Praha, Československo
  • zem. 26.2.2014 (87 let)
    Ostrava, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Naděžda Letenská se narodila jako Naděžda Sommerová v Praze. Bez herecké průpravy, ale s ochotnickými zkušenostmi, začínala v divadelní společnosti Jaroslava Bittla, po válce krátce hrála v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, kde se také seznámila se svým prvním manželem. Jiří Letenský (1925-2001) byl synem za války popravené herečky Anny Letenské, s Naděždou Sommerovou se oženil v roce 1946 a spolu pak putovali do dalších angažmá na severní Moravě. Hráli ve Slezském oblastním divadle v Opavě, v Těšínském divadle v Českém Těšíně a v Beskydském divadle v Novém Jičíně.

Počátkem padesátých let se manželství s Jiřím Letenským rozpadlo, Naděžda se ještě dvakrát provdala (podruhé Hrdličková, potřetí Falterová), ale dodnes jako herečka užívá příjmení svého prvního manžela. Od roku 1951 byla Letenská v angažmá ve Státním divadle v Ostravě (později Národní divadlo moravskoslezské), kde setrvala až do odchodu na penzi. Před kamerou stála poprvé v bezejmenné epizodce ve filmu PARTYZÁNSKÁ STEZKA (1959), k filmování nebo k práci v televizi se začala sporadicky vracet až v 80. letech, kdy hrála menší role v dětských snímcích natáčených v gottwaldovském studiu (UŽ SE NEBOJÍM, 1984; POHLAĎ KOČCE UŠI, 1985), zatím naposledy hrála v dvoudílné televizní inscenaci o životě skladatele Rudolfa Piskáčka VĚČNÝ TULÁK (1990).

Naděžda Letenská žije dodnes v Ostravě, nyní již zcela v soukromí. Od Nadace Život umělce obdržela v roce 2008 ocenění Senior Prix.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1990 Věčný tulák (TV film)
1989 Osmý div světa (TV film)
1988 Dědeček (TV film)
Mimořádný případ (TV film)
Píšťaličko, otloukej se (TV film)
1986 I tobě se to může stát (TV film)
Útěk do jara
1985 Chalupa na spadnutí (TV film)
Několik životů (TV film)
Pohlaď kočce uši
Sny kominíka Sazivce (TV film)
Světlonoš (TV film)
1984 Dovolená na úrovni (TV film)
Figarova svatba (TV film)
Když slunce ztratí sílu léta (TV film)
Klíče (TV film)
Kočár pro princeznu (TV film)
Už se nebojím
1983 Zkouška (TV film)
Únosy bez výkupného (TV film)
1982 Katka nelže! (TV film)
Příběh chlapce, který miloval svou práci (TV film)
1981 3x denně kapku rosy (TV film)
1959 Partyzánská stezka

TV seriály

1997 Arrowsmith (TV seriál)
1988 Advokát ex offo (TV seriál)
1985 Logaritmus lásky (TV seriál)
Trpce nasládlý podzim (E03)
1984 Jahody na stéble trávy (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
Teta Alžběta, můj kluk a pes Pac (TV seriál)
1981 Muzikanti (TV seriál)
1979 Tybys (TV seriál)
Frgále (E06)
Poklad (E05)
Lháři (E04)
další epizody (6)
1973 Haldy (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 2 (E02)
Kluk na ženění (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace