Reklama

Reklama

Andrzej Sekula

Andrzej Sekula

nar. 19.12.1954 (69 let)
Wroclaw, Polsko

Biografie

Přestože v jeho filmografii nalezneme i několik režisérských počinů, je Andrzej Sekula hlavně a především kameramanem. Narodil se roku 1954 ve Wroclawi a svoji filmovou kariéru začal jako autor televizních dokumentárních filmů. Roku 1980 emigroval do Velké Británie, kde o pět let později začal studovat prestižní National Film and Television School v Beaconsfieldu, obor kameraman. Po tříletém studiu pracoval jako tvůrce reklam, hudebních videí. krátkometrážních a dokumentárních filmů, zejména pak točil pro BBC a Channel 4. Z té doby pocházejí krátkometrážní snímky MAN FROM CHINA čínského režiséra Tielin Zhanga a HONEY AND VENOM, za jehož snímání získal Sekula roku 1992 cenu na festivalu BP Expo International film festival.

Zlatou éru Sekulovy tvůrčí činnosti ale prozatím představuje jeho spolupráce s americkým režisérem Quentinem Tarantanem, se kterým natáčel filmy GAUNEŘI (1992) (svůj debut na americké půdě), ČTYŘI POKOJE (1995) a zejména pak oskarové PULP FICTION (1994), kterému dává nezaměnitelný punc mimo jiné právě také Sekulova kamera. V době vzniku Tarantinova nejoceňovanějšího kousku sice Sekula absolvoval menší autohavárii, při které si zlomil nohu, ovšem nutnost pohybovat se na place s končetinou v gypsu mu snad aspoň částečně vynahradila nominace na britské ocenění BAFTA za nejlepší kameru.

Z dalších jeho děl coby kameramana zmiňme aspoň podíl na SLEEP WITH ME (1994) nebo AMERICKÉM PSYCHU (2000), za které byl nominován na polském festivalu Camerimage na cenu Golden frog.

Roku 1998 poprvé Sekula přibral ke kameře i režisérskou stoličku, když se ujal režie snímku FAIT ACCOMPLI (1998). I své další režisérské pokusy si snímal sám, ani to ovšem jejich výraznějšímu prosazení nepomohlo, nepočítáme-li pokračování experimentální KOSTKY (1997), tedy snímek KOSTKA 2: HYPERKRYCHLE (2002), který sice obdržel na portugalské přehlídce Fantasporto cenu kritiky a byl nominován na ocenění za nejlepší film, nicméně uznání a oblibu divácké veřejnosti si nezískal.

V současné době žije Andrzej Sekula v Los Angeles a jeho vybroušenou citlivou práci s obrazem budeme moci obdivovat v nejnovějším díle VACANCY (2007) režiséra Nimróda Antala - filmaře s maďarskými kořeny, jenž se narodil v Kalifornii, ovšem v 18 letech se odstěhoval do Maďarska, odkud také pochází všechny jeho snímky, a VACANCY je tudíž jeho americkým debutem – je vidět, že nejen tarantinovskými úlety je Sekula živ.

kiddo

Kameraman

Režisér

Herec

Dokumentární
2002

Pulp Fiction: The Facts

Krátkometrážní
2019

JACKBOYS

Reklama

Reklama