foto

Fred Delmare

  • nar. 24.4.1922
    Hüttensteinach, Thüringen, Německá říše
  • zem. 1.5.2009 (87 let)
    Leipzig, Sachsen, Německo

Biografie

Občanským jménem Werner Vorndran . Tento německý, pouze 1,60 m vysoký herec, hrál v českých filmech PŘEŽIL JSEM SVOU SMRT (1966), ZTRACENÁ TVÁŘ (1965). Koprodukčním PRAHA, NULTÁ HODINA (1962) a ČAROVNÉ DĚDICTVÍ (1985).

Byl synem truhláře a švadleny. První zkušenosti získal na jevišti v nedalekém Sonnebergu. Po ukončení základní školy se vyučil nástrojařem. V roce 1940 odešel jako dobrovolník do armády. Sloužil u námořnictva v Bremerhavenu. Přihlásil se na konkurz v tamějším městském divadle, kde hrál  jako statista v opeře. V roce 1943 utrpěl těžké poranění břicha, z kterého se léčil do konce války. Po jejím konci, v roce 1946 odchází do Výmaru. Stává se žákem německého herce a dramatika Waltera Jupé. Debutoval v roce 1947 rolí Vansena v tragédii Egmont. (Goethe ji psal 18 let.)

Jednou hrál okrajovou postavu zlodějíčka a alkoholika Freda Axela Delmareho. Na jevišti se potácel tak mistrně, že strčil do kapsy 3 milióny rudoarmějců, potácejících se venku. Nadšení diváků neznalo mezí. Popularita přináší výhody. Jednoduchým pokusem např. zjistil, že když v řeznictví přidá k 200-gramovému lístku na maso další dva do divadla, přidá řezník ke 200 gramům půl kila bůčku a dvě kosti. Postupně to zkusil s tabákem, mýdlem a ošacenkou. A tak se zrodil Fred Delmar.

Mezi lety 1947 -1950 studoval externě hereckou školu v západoberlínském divadle Hebbel-Theater. Od roku 1950 začal pohostinsky vystupovat v lipském divadle Schauspiel Leipzig. O 20 let později se stal trvalým členem scény.

V roce 1955 hrál poprvé v roli vojáka ve filmu ERNST THÄLMANN – FÜHRER SEINER KLASSE. V NDR patřil k jedněm z nejplodnějších a nejpopulárnějších herců. Během své padesátileté kariéry natočil více než 200 filmů. Namátkou roli vězně Pippinga v NACKT UNTER WÖLFEN (NAHÝ MEZI VLKY, 1963). Tu později označil za svou životní roli. Ve filmu JEDER STIRBT FÜR SICH ALLEIN (I VE SMRTI SAMI, 1970) vytvořil roli Enno Klugeho. V roce 1973 hrál v DIE LEGENDE VON PAUL UND PAULA (LEGENDA O  PAULOVI A PAULE, 1973).  Pro Němce se jedná o kultovní film. A to nejen kvůli prvnímu koncertu Puhdys na filmovém plátně. Mezi lety 1968 až 1973 si zahrál v několika německých Mayovkách po boku Gojko Mitiče. Začal rolí komického kovboje Petera Hille ve filmu SPUR DES FALKEN (ZLATO V BLACK HILLS 1968). O rok později WEIßE WÖLFE (BÍLÍ VLCI 1969), následovali APACHEN (APAČI, 1973) a jejich pokračování ULZANA – SCHICKSAL UND HOFFNUNG (ULZANA 1974). Právem byl označován za krále vedlejších rolí. Kromě zmíněného výčtu stihl v uvedeném období dalších 21 rolí. Od roku 1997 hrál v lékařském seriálu televize ARD IN ALLER FREUNDSCHAFT (VE JMÉNU PŘÁTELSTVÍ 1998-2006). Vytvořil roli dědečka Friedricha.

Fred Delmare byl pětkrát ženat. Z prvních čtyř manželství měl tři dcery a dva syny. Nicméně ani tak úspěšnému herci se nevyhnuly rány osudu, rovnající se téměř klatbě. V roce 1980 spáchala jeho dcera Felicitas krátce po emigraci do Západního Berlína sebevraždu.  V roce 1993 syn Nici zabil nožem svou přítelkyni. V roce 2000 diagnostikovali lékaři jeho manželce rakovinu prsu. Nejstarší syn Tino zemřel v roce 2001 na rakovinu jater.

7. listopadu 2005 stál herec před kamerou naposledy. Rychle se zhoršující Alzheimerova choroba si od roku 2006 vyžadovala trvalou péči v lipském domově důchodců. Fred Delmare hrál na jevišti nosiče uhlí, policisty, taxikáře. Některé role ale píše život. Den po svých 87. narozeninách byl hospitalizován s oboustranným zápalem plic v lipské nemocnici. Z nemoci se nezotavil a 1. května 2009 umírá. 27. května proběhl na lipském hřbitově Südfriedhof poslední smuteční obřad. Rodina, jeho přátelé a kolegové s divadla zde uložili urnu s jeho popelem. Ruhe sanft !

skipi

Herecká filmografie

Filmy

2002 Das Geheimnis meiner Mutter (TV film)
2000 Fernes Land Pa-Isch
Heimatgeschichten - Ein rettender Engel (TV film)
1999 Šťastný Honza
1998 Polizeiruf 110 - Todsicher (TV film)
1996 Lautlose Schritte (TV film)
Tatort - Die Reise in den Tod (TV film)
Zvláštní poslání: Slepé oči žalují (TV film)
1995 Matulla und Busch (TV film)
1993 Geschichten aus der Heimat - Beziehungskisten/Teufelsbräute/Der Hundertjährige (TV film)
Polizeiruf 110 - ... und tot bist du (TV film)
Zirri - Das Wolkenschaf
1992 Kleiner Mann im großen Glück (TV film)
Land hinter dem Regenbogen, Das
1990 Geschichten einer Nacht (TV film)
Wenn du groß bist, lieber Adam
Wie ein Vogel im Schwarm (TV film)
1989 Brauchbarer Mann, Ein
Der Mann im Schrank (TV film)
Ehrbaren Fünf, Die (TV film)
Polizeiruf 110 - Mitternachtsfall (TV film)
Späte Ankunft (TV film)
Zwei schräge Vögel
1988 Eine Magdeburger Geschichte (TV film)
Mensch, mein Papa...!
1987 Die Alleinseglerin
Maxe Baumann aus Berlin (TV film)
Polizeiruf 110 - Explosion (TV film)
1986 Ernst Thälmann (TV film)
Polizeiruf 110 - Bedenkzeit (TV film)
Přízrak v křoví (TV film)
Velký talent (TV film)
Wie die Alten sungen...
1985 Friedhelms Geburtstag und andere Geschichten (TV film)
Pohádka o muži s medvědí kůží
Prasklé zrcadlo (TV film)
Princezna z Myšího zámku
Unternehmen Geigenkasten
Záskok
Čarovné dědictví
1984 Polizeiruf 110 - Inklusive Risiko (TV film)
1983 Autopohádky
Fariaho
Polizeiruf 110 - Schnelles Geld (TV film)
Zille a já
1982 Das Graupenschloß (TV film)
Dlouhá cesta do školy
1981 Asta, můj andílek
Martin XIII. (TV film)
Nora S. (TV film)
Polizeiruf 110 - Der Schweigsame (TV film)
So viel Wind und keine Segel (TV film)
Spravedliví z Kummerowa
Trompeten Anton
1980 Alma schafft alle (TV film)
Don Juan, Karl-Liebknecht-Straße 78
Glück im Hinterhaus
Mein Vater Alfons
Oben geblieben ist noch keiner
Polizeiruf 110 - Die Entdeckung (TV film)
Příští rok na Balatonu
Radiokiller (TV film)
1979 Die blonde Geisha (TV film)
Ding im Schloß, Das
Ein Mann und seine Frau (TV film)
Ende vom Lied (TV film)
Feuer unter Deck
Katův bratr
Schmuggler von Rajgrod, Die
1978 Hiev up (TV film)
Malý Filip
Moral der Banditen, Die
Oh, diese Tante (TV film)
1977 DEFA-Disko 77
Das Herz der Dinge (TV film)
Malý kouzelník
Polizeiruf 110 - Ein unbequemer Zeuge (TV film)
Viechereien (TV film)
1976 Beethoven - všední dny jednoho života
Die Regentrude (TV film)
Hosteska
Liebesfallen
Modré světlo
Nelken in Aspik
Polizeiruf 110 - Schwarze Ladung (TV film)
1975 Am Ende der Welt
Bankett für Achilles
Ikarus
Lota ve Výmaru
Pirat mit Hindernissen (TV film)
Schwester Agnes (TV film)
Suse, liebe Suse
1974 Alwin auf der Landstraße
Der Sandener Kindermordprozeß (TV film)
Der erste Urlaubstag (TV film)
Für die Liebe noch zu mager
Johannes Kepler
Okrskář ze Schwanenkietzu (TV film)
Orfeus v podsvětí
Tak třeba Josef
Ulzana
Wie füttert man einen Esel?
1973 Apači
Die Hosen des Ritters Bredow
Ferien und das alte Haus
Legenda o Pavlovi a Pavle
Polizeiruf 110 - Der Ring mit dem blauen Saphir (TV film)
Polizeiruf 110 - In der selben Nacht (TV film)
Reife Kirschen
Zement (TV film)
Zweite Leben des F.W.G. Platow, Das
1972 Januskopf
Navzdory všemu
Ten třetí
1971 Der Mann, der nach Oma kam
Der Sonne Glut (TV film)
Ein Mann, der sterben muß (TV film)
1970 Heiner Fink (TV film)
Junge Frau von 1914 (TV film)
Steinreich (TV film)
Vrah je na stadiónu ve Wembley (TV film)
Weil ich dich liebe
1969 Bílí vlci
Der Weihnachtsmann heißt Willi
Krupp und Krause (TV film)
Ungewöhnlicher Ausflug (TV film)
Weite Straßen, stille Liebe
Čas žít
1968 Den rozloučení
Schüsse unterm Galgen
Zlato v Black Hills
1967 Brot und Rosen
Die Fahne von Kriwoj Rog
Ein sonderbares Mädchen (TV film)
1966 Columbus 64 (TV film)
Hände hoch oder ich schieße
Irrlicht und Feuer (TV film)
Sein Meisterstück (TV film)
Tal der sieben Monde, Das
1965 Denk bloß nicht ich heule
Karla
Köpfchen, Kamerad (TV film)
Solange Leben in mir ist
Tiefe Furchen
Ztracená tvář
1964 Das Lied vom Trompeter
Die Hochzeit von Länneken
Die Suche nach dem wunderbunten Vögelchen
Engel im Fegefeuer
Preludio 11
Viel Lärm um nichts
Černý samet
1963 Daniel und der Weltmeister (TV film)
Die rote Kamille (TV film)
Drei Kriege - 1. Teil: Tauroggen (TV film)
Karbid und Sauerampfer
Nahý mezi vlky
1962 Ach, du fröhliche
Die schwarze Galeere
Královské děti
Mord ohne Sühne
Praha nultá hodina
Umělcem s překážkami
1961 Der Fremde
Schneewittchen
1960 Einer von uns
Nackt unter Wölfen (TV film)
Přežil jsem svou smrt
1958 Ein Mädchen von 16 ½
Píseň námořníků
1957 Vergeßt mir meine Traudel nicht
1956 Ďábelský kruh
1955 52 týdnů je rok
Ernst Thälmann - Vůdce své třídy

TV seriály

2017 In aller Freundschaft (TV seriál)
In Liebe loslassen (S20E30)
2006 In aller Freundschaft (TV seriál) - herec, a.z.
Gib niemals auf! (S09E06) - a.z.
Plötzlich und unerwartet (S09E05)
Am Scheideweg (S09E04)
další epizody (4)
2005 In aller Freundschaft (TV seriál)
Familienfest (S08E42)
Hochzeitsglocken (S08E41)
Todesstunde (S08E33)
další epizody (16)
2004 In aller Freundschaft (TV seriál)
Wunderbare Weihnacht überall (S07E42)
Die Kraft der Liebe (S07E37)
Liebe geht durch den Magen (S07E35)
další epizody (22)
2003 In aller Freundschaft (TV seriál)
Ein Fest mit Hindernissen (S06E43)
Isoliert (S06E41)
Für immer und ewig (S06E39)
další epizody (28)
2002 In aller Freundschaft (TV seriál)
Gefährliches Geheimnis (S05E40)
Stille Nacht … (S05E39)
Eine heikle Entscheidung (S05E38)
další epizody (26)
2001 In aller Freundschaft (TV seriál)
Eine schöne Bescherung (S04E36)
Das Wagnis (S04E35)
Ganz in Weiß (S04E33)
další epizody (17)
2000 In aller Freundschaft (TV seriál)
Mut zur Wahrheit (S03E17)
Herzschmerzen (S03E16)
Feuer (S03E15)
další epizody (25)
1999 In aller Freundschaft (TV seriál)
Verletzte Eitelkeit (S02E16)
Bitteres Ende (S02E14)
Griechischer Wein (S02E13)
další epizody (24)
1998 Schloss Einstein (TV seriál)
1997 Leinen los für MS Königstein (TV seriál)
Mama ist unmöglich (TV seriál)
Tajemnica Sagali (TV seriál)
1995 Stefanie (TV seriál)
Šimpanz Charly (TV seriál)
1994 Die Stadtindianer (TV seriál)
Die Wache (TV seriál)
Elbflorenz (TV seriál)
Heimatgeschichten (TV seriál)
Otec Schwarz zasahuje (TV seriál)
1993 Auf eigene Gefahr (TV seriál)
1992 Doktor z hor (TV seriál)
1991 Viel Rummel um den Skooter (TV seriál)
1990 Klein, aber Charlotte (TV seriál)
1989 Johanna (TV seriál)
Umwege (E05)
1988 Tiere machen Leute (TV seriál)
1987 Doktor z venkova (TV seriál)
Prokurátor má slovo (TV seriál)
Unter einem Dach (E118)
Um jeden Preis (E113)
1986 Leute sind auch Menschen (TV seriál)
Liebling Kreuzberg (TV seriál)
Treffpunkt Flughafen (TV seriál)
Prokurátor má slovo (TV seriál)
Die Kette (E107)
1985 Lidé z Züderova (TV seriál)
Lindenstraße (TV seriál)
Prokurátor má slovo (TV seriál)
Lovecká sezóna (E99)
Das Biest (E102)
1984 Nemilosrdná fronta (TV seriál)
1983 Braniborská kronika (TV seriál)
1982 Geschichten übern Gartenzaun (TV seriál)
1981 Verflucht und geliebt (TV seriál)
1980 Prokurátor má slovo (TV seriál)
Der Preis (E72)
1978 Gefährliche Fahndung (TV seriál)
Schauspielereien (TV seriál)
1977 Vyplouváme (TV seriál)
1975 Broddi (TV seriál)
1971 Die Verschworenen (TV seriál)
Volejte policii 110 (TV seriál)
1970 I ve smrti sami (TV seriál)
Místo činu (TV seriál)
Zollfahndung (TV seriál)
1969 Drei von der K (TV seriál)
1967 Begegnungen (TV seriál)
Hannes Scharf (TV seriál)
1961 Vzpoura svědomí (TV seriál)

Dokumentární

2016 Die Spielzeugmacher aus Sonneberg - immer noch unerreicht (TV film) - a.z.

Divadelní záznam

1977 Happy End (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky