foto

Miroslav Plzák

  • nar. 25.8.1925
    Libušín, Československo
  • zem. 13.11.2010 (85 let)
    Praha, Česko

Biografie

MUDr. Miroslav Plzák, CSc. se narodil 25. srpna 1925 v Libušíně u Kladna. Vyrůstal v Holešovicích a po maturitě na reálném gymnáziu (1944) byl totálně nasazen v Libni. V roce 1950 vystudoval medicínu se zaměřením na psychiatrii na pražské Univerzitě Karlově. Za studií působil v Bohnicích v Praze a na psychiatrické léčebně v Kroměříži. Po základní prezenční službě jako lékař u PTP (1951 – 1956) chvíli pracoval na psychiatrické klinice v Horních Beřkovicích (1956 – 1959).

Nakonec zakotvil až do odchodu na odpočinek na psychiatrické klinice Fakulty všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze (1959 až 1989), kde byl v letech 1964 – 1989 primářem oddělení. Zpočátku se Plzák zajímal o maniodepresivní psychózy, od poloviny 60. let se začal vědomě zaměřovat na manželské a partnerské vztahy, společné soužití a terapii. Snažil se o zavedení a propagaci nových metod v psychoterapii i psychologickém poradenství.

Roku 1964 založil a též organizoval známou Linku důvěry a mj. zakládal manželské a předmanželské poradny. Plzák je pokládán za českého zakladatele vědy o manželství matrimoniologie, pro níž napsal první učebnici „Poznání a léčba poruch manželského soužití“ (1973). Jako uznávaný odborník si mohl mezi pacienty připočíst i Miloše Kopeckého, Václava Havla, Ladislava Chudíka, Vlastu Chramostovou, Ladislava Fukse či Helenu Růžičkovou.

Své někdy svérázné rady s typickým humorem vtělil Miroslav Plzák do několika desítek vědeckých a populárně naučných publikací, studií a knížek, např. „Depresivní stavy v dospělém věku“ (1967), „První pomoc při nehodách manželských“ (1967), „Taktika a strategie v lásce“ (1970), „Klíč k výběru partnera pro manželství“ (1975), „K lásce připraven“ (1979), „K manželství připraven“ (1980), „Do nepohody připraven“ (1981), „Gordické uzly“ (1986), „Dospělým vstup zakázán“ (1986), „Poruchy manželského soužití“ (1988), „Zákony ženské přitažlivosti“ (1995), „Manželské judo“ (1997), „Manželská tonutí“ (2000), „Soužití k zabití“ (2006), „My se máme, my si vyhovíme“ (2007), „Žena a muž“ (2007) apod.

Jeho odborná práce a také styky s uměleckým prostředím ho přivedly také do české kinematografie. U několika snímků se stal odborným poradcem. Svými radami obohatil snímky, válečné drama Zbyňka Brynycha …A PÁTÝ JEZDEC JE STRACH (1964), crazy Sci – Fi komedii KDO CHCE ZABÍT JESSII? (1966) Václava Vorlíčka, kriminální drama režiséra Petra Schulhoffa VRAH SKRÝVÁ TVÁŘ (1966), psychologické drama ZNAMENÍ RAKA (166) Juraje Herze a další kriminálku Petra Schulhoffa VÍM, ŽE JSI VRAH… (1971).

Jak vidno, byl Miroslav Plzák odborným poradcem u několika kriminálek, u eroticky zabarvených komedií a u psychologických příběhů z nemocničního a z psychiatrického prostředí. Několikrát byl pozván i na druhou stranu kamery jako herec.

Sehrál psychiatra v Schulhoffově dramatu VRAH SKRÝVÁ TVÁŘ (1966), sám sebe – psychiatra MUDr. Plzáka přednášejícího v televizi v dramatu Víta Olmera TAKŽE AHOJ (1970), MUDr. Petra Drasnara (namluvil ho herec Milan Riehs), přítele JUDr. Oldřicha Lukáška (Miloš Kopecký) v komedii CAUSA KRÁLÍK (1979) Jaromila Jireše a rok nato naposled třicet let před smrti opět sám sebe, lékaře v hudební střihové komedii V HLAVNÍ ROLI OLDŘICH NOVÝ (1980).

Jako herec (například inscenace BYLA JEDNOU JEDNA BUDOUCNOST: PODIVNÁ REPORTÁŽ Z PŘÍTOMNOSTI 1965, ZAČALO TO KARAFIÁTEM i seriál MANŽELSKÁ TONUTÍ) a spoluscénárista (film CESTA DO ROKYCAN či seriál MANŽELSKÁ TONUTÍ) spolupracoval i s televizí.

Jako autor a glosátor vystupoval také před rozhlasovým a nahrávacím mikrofonem („Návštěva u Miloše Kopeckého“, „Na návštěvě u…“, „Dva na Olympu“, „O žárlivosti“ a nebo „Sexuolog ve výslužbě aneb Co v Silvestru nebylo“) a v televizních pořadech (např. DEMENTI). Napsal také několik divadelních her (př. „Klaun“ 1974 i „Záviš kontra Březinová“ 1984), které byly uváděny např. v Semaforu nebo Městských divadlech pražských.

Svými články přispíval též do různých periodik. Ze dvou manželství měl dceru a syna. V posledních letech trpěl těžkou cukrovkou, ale až do posledních dnů se snažil pracovat. Lékař, psychiatr, publicista a odborný poradce Miroslav Plzák zemřel náhle 13. listopadu 2010 v Praze ve věku osmdesáti pěti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1985 Henrich VIII. (TV film)
1983 Byt je vykraden, maminko (TV film)
1982 Muži z Bombaje (TV film)
1981 Cesta do Rokycan (TV film)

TV seriály

1996 Manželská tonutí (TV seriál)
Smečka cti (E04)
Nejsem líná, jsem chudokrevná (E03)
Hysterka (E02)
další epizody (4)
1974 Kurs manželského dialogu (TV seriál)

Host

TV pořady

2007 Dobrá rada nad zlato (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Dementi (TV pořad)
Vladimír Menšík - 75 (TV pořad)
2002 Jak na to... (TV pořad)
2001 Ať se lidi mají rádi... aspoň dnes (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Bolkoviny (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1987 Třikrát s Wildou (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1982 Silvestrovský klub mládeže (TV pořad)
1981 V divadélku pod věží (TV pořad)
1979 Silvestr 1979 - Hrajeme si jako děti (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(85)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace