foto

Jiří Novotný

  • nar. 23.7.1937 (80 let)
    Kyšperk, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Jiří Novotný se své původní profesi již řadu let nevěnuje, o to více je známý svým působením v Nadaci Život umělce, jíž pomáhal v 90. letech zakládat. Novotný pochází z Letohradu ve východních Čechách, k práci před kamerou se poprvé dostal již jako třináctiletý, kdy hrál postavu mladšího bratra hlavního hrdiny ve filmu VÍTĚZNÁ KŘÍDLA (1950). První filmová role jej přivedla i k divadelnímu herectví a počátkem 50. let hrál v Městském divadle pro mládež v Praze. Pod vedením Miloše Nedbala pak absolvoval studium herectví na DAMU (1958). Ještě v průběhu studií pak hrál další menší role ve filmu, připomenout si jej můžeme například jako kuchtíka v pohádce BYL JEDNOU JEDEN KRÁL (1954).

Celou svou divadelní hereckou dráhu spojil Jiří Novotný s jedinou scénou, a sice Realistickým divadlem Zdeňka Nejedlého v Praze (1958-1991). Poprvé tady hrál ještě jako student, po absolutoriu na DAMU tady získal angažmá a setrval na tomto jevišti až do zániku divadla počátkem devadesátých let. V desítkách odehraných rolí dodnes vyniká jeho Jan Skalník ve Šrámkově Létě, další stěžejní úlohy ztvárnil v díle světových klasiků (Othello, Bratři Karamazovi, Idiot), sám dodnes rád vzpomíná také na představení Thyl Eulenspiegel. Důležitou součástí práce Jiřího Novotného byla divadelní zájezdová činnost, dvacet let v Realistickém divadle vedl zájezdový soubor a absolvoval s ním stovky představení po celém Československu.

Právě vyčerpávající hraní mimo Prahu se zájezdovou skupinou je jednou z příčin Novotného omezené participace před filmovou i televizní kamerou. V průběhu 60. až 80. let hrál jen v pěti filmech, navíc jen podružné vedlejší role, objevil se například v kriminálkách PAST NA KACHNU (1978) nebo PŘÍLIŠ VELKÁ ŠANCE (1984). Mimoto účinkoval také v několika televizních seriálech, v televizi ostatně vystupoval až do nedávné doby. Vedle všech uvedených aktivit nelze opomenout fakt, že Jiří Novotný byl řadu desetiletí významnou osobností dabingu. Před dabingovým mikrofonem pracoval od 60. let a namluvil desítky titulů, účinkoval také v zahraničních animovaných filmech. Naposledy pořídil české verze britských kriminálních případů Adama Dalglieshe na počátku 90. let, následné sestupné tendence kvality českého dabingu jej přiměly tuto oblast svého působení zcela opustit. V roce 2003 pak obdržel Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Po zániku Realistického divadla v roce 1991 Jiří Novotný další angažmá nepřijal, vzápětí se ale začal angažovat v nově vzniklé Nadaci Život umělce, kde od roku 1993 zastával funkci výkonného ředitele. Kromě toho byl několik let ředitelem ochranné organizace Integram. V roce 2005 opustil Nadaci Život umělce, ve svých aktivitách však nepolevil, jeho dlouhá léta chystaný projekt „Dům čtyř múz“ pro přestárlé a nemocné herce zůstává nicméně dodnes jen neuskutečněnou vizí.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2012 O pokladech (TV film)
2009 Smyčka (TV film)
2005 Černá karta (TV film)
Nadměrné maličkosti: Loupežníci (TV film)
2003 Bankrotáři (TV film)
Lakomec (TV film)
1999 Byl jednou jeden polda III - Major Maisner a tančící drak
1990 O Radkovi a Mileně (TV film)
1988 Merlin aneb Pustá zem (divadelní záznam)
1987 Figurky ze šmantů
1986 Kus života (TV film)
1985 Drahý Bedřichu (TV film)
Chán Sulejmán a víla Fatmé (TV film)
Putování za měsíční nitkou (TV film)
1984 Příliš velká šance
1983 „Babičky dobíjejte přesně!“
1981 Hotel Polan und seine Gäste (TV film)
1980 Předjaří (TV film)
Zlodějská komedie (TV film)
1979 Logika (TV film)
1978 Trasa
1976 Až bude padat hvězda (TV film)
1974 Krajkový šátek (divadelní záznam)
1971 Madame Sans-Géne (TV film)
1969 O hradu Zásadce (TV film)
S láskou nejsou žádné žerty (divadelní záznam)
1967 Princezna Pampeliška (TV film)
1966 Evženie Grandetová (TV film)
Když se čerti rojili (TV film)
O chytré princezně (TV film)
1964 Místo v houfu
1957 V proudech
1956 Synové hor
1954 Byl jednou jeden král...
1952 Divotvorný klobouk
1950 Vítězná křídla

TV seriály

2009 Vyprávěj (TV seriál)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Čest rodu (S02E05)
1990 Ohrožené prázdniny (TV seriál)
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
Casanova z hospůdky U rytíře (E02)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Jupiter (E06)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Návrat princezny (E05)
1977 Doktor Bolíto (TV seriál)
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)

Dokumentární

2009 Ota Sklenčka: Ryba života (TV film)

TV pořady

2016 Ceny Thálie 2015 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace