foto

Dean Norris

  • nar. 8.4.1963 (57 let)
    South Bend, Indiana, USA

Biografie

Dean Norris (celým menom Dean Norris Joseph) je americkým hercom, ktorý sa narodil v meste South Bend, v americkom štáte Indiana. Má dve sestry a taktiež je synom Jacka a Rosie Norrisových.

Navštevoval svetoznámu Harvardskú univerzitu. Aktívnym hercom je od roku 1981 až po súčasnosť. Jeho začiatky, ale aj väčšina kariéry je spojená najmä s televíznymi seriálmi, ktoré sú známe aj v našich končinách. Medzi ne patrí komediálny seriál ŽENATÝ SO ZÁVÄZKAMI a fantasy KRÁSKA A ZVIERA (z roku 1987), MIEROVÉ BOJISKÁ (1991), mysteriózne AKTY X (stvárnil postavu Marshala Tapia), krimi seriál z prostredia vojenskej generálnej prokuratúry – JAG (medzi rokmi 1995 – 2002), krimi NASH BRIDGES (ako Frank Maddigan resp. William Robard), akčná komédia V.I.P. - AGENTÚRA VALLERY IRONSOVEJ (v hlavnej úlohe s Pamelou Andersonovou), seriály NCIS - NÁMORNÝ VYŠETROVACÍ ÚRAD a ODLOŽENÝ PRÍPAD (z roku 2000), mysteriózny seriál NEZVESTNÍ (zahral si postavu menom Howard Gray) alebo akčné sci-fi Terminátor: Príbeh Sarah Connorovej, kde stvárnil postavu Nelsona. Malé roly si však pripísal aj v desiatkach ďalších, viac či menej známych seriáloch.

Okrem účinkovania v mnohých televíznych filmoch si pripísal menšie roly aj v známejších filmoch, akými sú akčné thrillery SMRTONOSNÁ ZBRAŇ 2 (s Melom Gibsonom, Dannym Gloverov či Joe Pescim) a TOTAL RECALL (s Arnoldom Schwarzeneggerom), sci-fi TERMINÁTOR 2: DEŇ ZÚČTOVANIA (takisto v hlavnej úlohe s Arnoldom Schwarzeneggerom), drámy FIRMA (s Tomom Cruiseom) a VYJEDNÁVAČ (so Samuelom L. Jacksonom a Kevinom Spaceym), AMERICKÁ ZBRAŇ (2005), rodinné komédie MALÁ MISS SUNSHINE (so Steveom Carellom, Abigail Breslin a Gregom Kinnearom) a EVAN VŠEMOHÚCI (2007) či krimi thriller KRVAVÁ HRANICA ako Warren Kane.

Ako sám priznáva, jednou z jeho najobľúbenejších rolí bola rola veliaceho dôstojníka vo vojenskom výcvikovom tábore v sci-fi filme HVIEZDNA PECHOTA.

M "MikaelSVK" H

Herecká filmografie

Filmy

2019 Noční můry z temnot
2018 Beirut
Přání smrti
2017 Na férovku, pane učiteli
The Book of Henry
2015 Antidepressant
Tajemství jejich očí
Vzpomeň si
2014 Muži, ženy a děti
Small Time
2013 Konzultant
Zmrzlá zem
2012 Moje letní prázdniny
2011 Maturiťák
2010 Poznáš, až to přijde?
2008 Krvavá hranice
2007 Božský Evan
Těsně vedle
2006 Malá Miss Sunshine
2005 Americká zbraň
Paní Harrisová (TV film)
2004 Stupeň 6: Dny totální zkázy (TV film)
2001 Jedinečný
2000 Cela
Transport
Ultimátum
1999 Lansky (TV film)
My Little Assassin (TV film)
1998 Hranice možností
Liars' Dice
Pan Vražda (TV film)
Vyjednavač
1997 Gattaca
Hvězdná pěchota
Things That Go Bump (TV film)
V první linii (TV film)
1996 After Jimmy (TV film)
Nevinné oběti (TV film)
Návštěva z vesmíru 2 (TV film)
Perfektní vražda (TV film)
Svůdná nenávist (TV film)
Zapomenuté hříchy (TV film)
1995 Fanynka číslo jedna
Safe
Texaská spravedlnost (TV film)
V zájmu spravedlnosti (TV film)
Vlak plný peněz
1994 Playmaker
Ulice strachu
Vzpoura na Wounded Knee (TV film)
Ďábelská svůdkyně
1993 Barbaři za branou (TV film)
Firma
Full Eclipse (TV film)
It's Nothing Personal (TV film)
1992 Danielle Steel: Hollywoodská tajemství (TV film)
From the Files of Joseph Wambaugh: A Jury of One (TV film)
Till Death Us Do Part (TV film)
Trávníkář
1991 Druhá strana lásky (TV film)
Terminátor 2: Den zúčtování
Vražedná vize (TV film)
1990 Gremlins 2
Hodiny zoufalství
Když si na mě vzpomeneš (TV film)
Montana (TV film)
Total Recall
Těžko ho zabít
1989 Smrtonosná zbraň 2
Špatně zorganizovaná loupež
1988 Police Story: Gladiator School (TV film)
1985 Blind Alleys (TV film)

TV seriály

2020 Superstore (TV seriál)
Myrtle (S05E12)
Volejte Saulovi (TV seriál)
Namasté (S05E04)
Ten správnej člověk (S05E03)
2019 Odhalení (TV seriál)
Two Wolverines (E03)
Drápy (TV seriál)
What Is Happening to America (S03E08)
Chicken P***Y (S03E07)
Fly Like An Eagle (S03E06)
další epizody (8)
2018 Drápy (TV seriál)
Čerstvý vítr (S02E10)
Dokud nás smrt nerozdělí (S02E09)
Křižovatky (S02E08)
další epizody (10)
2017 Chyťte ho! (TV seriál)
Grace Under Pressure (S01E07)
Drápy (TV seriál)
Lavina (S01E10)
Ambrosia (S01E09)
Teatro (S01E08)
další epizody (10)
Girlboss (TV seriál)
Garbage Person (E11)
Motherf*ckin' Bar Graphs (E09)
Five Percent (E06)
další epizody (5)
Skandál (TV seriál)
Vampires and Bloodsuckers (S07E06)
Lost Girls (S07E04)
Pressing the Flesh (S07E02)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Tesla kontra Edison (S11E08)
Konfiskace z přísně tajných důvodů (S10E23)
Další manipulace lokomotivou (S10E15)
2016 Teorie velkého třesku (TV seriál)
Pseudoproblém se závislostí (S10E03)
Miniaturizace po vojensku (S10E02)
Sonda do rodinných vazeb (S10E01)
2015 Mack & Moxy (TV seriál)
Nezdolná Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy a milostný trojúhelník! (S01E10)
Sons of Liberty (TV seriál)
Independence (E03)
The Uprising (E02)
A Dangerous Game (E01)
Pod kupolí (TV seriál)
Nepřítel mezi námi (S03E13)
Úsvit nového světa (S03E12)
Láska jako bitevní pole (S03E11)
další epizody (13)
2014 Pod kupolí (TV seriál)
Odchod (S02E13)
Komprese (S02E12)
Černý led (S02E11)
další epizody (13)
Americký táta (TV seriál)
Big Stan on Campus (S12E04)
2013 Pod kupolí (TV seriál)
Opona (S01E13)
Mimořádné okolnosti (S01E12)
Podej čertu prst (S01E11)
další epizody (13)
Whitney (TV seriál)
Nesting (S02E13)
Perníkový táta (TV seriál) - herec, a.z.
Felina (S05E16) - a.z.
Ozymandias (S05E14)
To'hajiilee (S05E13)
další epizody (7)
2012 Tělo jako důkaz (TV seriál)
Jako virus - 2. část (S02E19)
Jako virus - 1. část (S02E18)
Perníkový táta (TV seriál)
Proplouvání nad tím vším (S05E08)
Řekni mé jméno (S05E07)
Odkup podílu (S05E06)
další epizody (7)
2011 Kauzy podle Kate (TV seriál)
Benched (S01E03)
Off the Map (TV seriál)
It's a Leaf (E08)
Obhájci (TV seriál)
Nevada v. Donnie the Numbers Guy (E13)
Castle na zabití (TV seriál)
Bezpečnostní schránka (S04E07)
Perníkový táta (TV seriál)
Střetnutí (S04E13)
Konečná (S04E12)
Průchod (S04E11)
další epizody (11)
Kriminálka New York (TV seriál)
Officer Involved (S08E04)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Polibek na Cello (S11E21)
Otec nevěsty (S11E20)
A neřekl ani popel (S11E14)
2010 Anatomie lži (TV seriál)
Tma a světlo (S02E21)
Dark Blue (TV seriál)
Jane Wayne (S02E06)
Perníkový táta (TV seriál)
Polovičaté řešení (S03E12)
Městečko Abiquiu (S03E11)
Kafkárna (S03E09)
další epizody (11)
Myšlenky zločince (TV seriál)
Tetovaný (S05E20)
Médium (TV seriál)
How to Kill a Good Guy (S07E04)
Means and Ends (S07E03)
How to Beat a Bad Guy (S06E15)
2009 Breaking Bad: Original Minisodes (TV seriál)
Perníkový táta (TV seriál)
Albuquerque (S02E13)
Znovuzrození (S02E12)
Je to za námi (S02E10)
další epizody (10)
Ztraceni (TV seriál)
Někdo to rád ledové (S05E13)
2008 Perníkový táta (TV seriál)
Mělo by to být bez násilí (S01E07)
Prázdné ruce (S01E06)
Šedá hmota (S01E05)
další epizody (6)
Terminátor: Příběh Sáry Connorové (TV seriál)
Sbohem všemu (S02E05)
Boj o elektrárnu (S02E02)
Božská mrcha (TV seriál)
Have a Seat, Earl (S02E01)
Sběratelé kostí (TV seriál)
Prst v hnízdě (S04E03)
2007 Jednotka zvláštního určení (TV seriál)
Peklo, 2. část (S03E02)
Peklo, 1. část (S03E01)
Chirurgové (TV seriál)
Topení na souši (S03E16)
Kráčet po vodě (S03E15)
2006 Spravedlnost (TV seriál)
Windfall (TV seriál)
Odložené případy (TV seriál)
Definitivní trest: Konečné odvolání (S03E20)
Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
Shari Noblová (S04E04)
Západní křídlo (TV seriál)
The Cold (S07E13)
2005 Just Legal (TV seriál)
Médium (TV seriál)
In the Rough (S01E14)
Tam někde (TV seriál)
Situation Normal (E08)
Západní křídlo (TV seriál)
The Al Smith Dinner (S07E06)
2004 Kauzy z Bostonu (TV seriál)
Není ryba jako ryba (S01E03)
LAX (TV seriál)
Lékařské záhady (TV seriál)
Team (E06)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Má druhá levá noha (S01E12)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Jedenáct rozhněvaných porotců (S04E11)
2003 Dragnet (TV seriál)
Las Vegas: Kasino (TV seriál)
The Lyon's Den (TV seriál)
Tremors (TV seriál)
24 hodin (TV seriál)
Day 2: 11:00 p.m.-12:00 a.m. (S02E16)
Day 2: 10:00 p.m.-11:00 p.m. (S02E15)
2002 American Dreams (TV seriál)
Beze stopy (TV seriál)
Philly (TV seriál)
Mojo Rising (E22)
JAG (TV seriál)
Jeden musí z kola ven (S07E14)
2001 Drzá Jordan (TV seriál)
Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Familia (S01E04)
Bostonská střední (TV seriál)
Chapter Sixteen (S01E16)
2000 Policejní okrsek (TV seriál)
1999 Čarodějky (TV seriál)
Jsou všude (S02E07)
Advokáti (TV seriál)
Free Dental (S04E01)
Milénium (TV seriál)
Seven and One (S03E19)
1998 Možná už zítra (TV seriál)
V.I.P. (TV seriál)
Pohotovost (TV seriál)
Koně se také léčí (S05E03)
1997 C-16: FBI (TV seriál)
Pensacola - Zlatá křídla (TV seriál)
Chameleon (TV seriál)
Vězeňský příběh (S01E12)
1996 Detektiv Nash Bridges (TV seriál)
Temné nebe (TV seriál)
We Shall Overcome (E09)
Murder One (TV seriál)
Episode 16 (S01E16)
1995 JAG (TV seriál)
Pilot (S01E01)
Murder One (TV seriál)
Episode 6 (S01E06)
Episode 5 (S01E05)
Akta X (TV seriál)
F. Emasculata (S02E22)
1994 Policie New York (TV seriál)
Rockin' Robin (S01E22)
Guns 'n Rosaries (S01E21)
Ženatý se závazky (TV seriál)
Dvorní dámy (S09E10)
1993 Padlí andělé (TV seriál)
Policie New York (TV seriál)
Personal Foul (S01E06)
Walker, Texas Ranger (TV seriál)
1991 Mírová bojiště (TV seriál)
1989 Beauty and the Beast (TV seriál)
A Kingdom by the Sea (S02E18)
1985 The Equalizer (TV seriál)
1968 Beyond Our Control (TV seriál)

Host

TV pořady

2013 65. Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce