foto

Danis Tanović

  • nar. 20.2.1969 (50 let)
    Zenica, Bosna a Hercegovina, Jugoslávie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Danis Tanović (1969, Zenica, Bosna a Hercegovina) studoval intermediální režii na Akademii dramatických umění v Sarajevu a v prvních dvou letech války tam vedl archiv dokumentárních filmů. Na mezinárodní scéně ho proslavily jeho reportáže. V letech 1995–97 studoval filmovou režii v Bruselu, kde natočil řadu dokumentárních snímků. Velmi úspěšně debutoval tragikomedií Země nikoho (No Man’s Land, 2000), která mu vynesla Oscara a Zlatý glóbus za nejlepší neanglicky mluvený film, Evropskou filmovou cenu a cenu na MFF v Cannes za scénář či Césara za nejlepší první film. Následoval segment z povídkového filmu 11’09’’01 (2002), drama podle scénáře Krzysztofa Kieślowského Peklo (L’enfer, 2004), Triage (Oči války, 2009) a Cirkus Columbia (2010).

48. MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

2016 Smrt v Sarajevu
2014 Tigers
2013 Epizoda ze života sběrače železa
2010 Cirkus Columbia
2009 Oči války
2005 Peklo
2002 11'09''01
2001 Země nikoho

TV seriály

2019 Úspěch (TV seriál)

Dokumentární

2011 Jedan dan na Drini
1999 Budenje

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2005 The 100 Greatest War Films (TV film)

TV pořady

2012 Evropské filmové ceny 2012 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace