foto

Neil Giuntoli

  • nar. 20.12.1959 (60 let)
    Chicago, Illinois, USA

Biografie

Neil Giuntoli je americký herec a rodák z Chicaga.

Je pra-pra-vnukem Antona Cermaka – bývalého starosty Chicaga českého původu. V Chicagu vyrůstal na severním předměstí a navštěvoval střední školu Francis W.Parker High School, po které se dal k americkým námořním silám a v Koreji působil jako překladatel.

Po návratu do vlasti se Giuntoli připojil k rychle se rozvíjející divadelní společnosti Chicago Theater Community nejprve jako herec a posléze jako scénárista. Po několika velmi úspěšných produkcích se Neil stěhuje do Los Angeles, kde se pokouší o ještě větší hereckou kariéru jak ve filmu tak i v televizi. Z televizní produkce je znám pro ztvárnění role Brodyho ze sitcomu SEINFELD /1989-1998/, v roli Floruse Workmana z dvoudílné televizní série „THE JEFF FOXWORTHY SHOW" /1995-1997/ a nebo jako střelce Billyho Quintaineho z hororového seriálu TALES FROM THE CRYPT /1989-1996/  z epizody „Showdown".

Z filmové branže je znám zejména pro ztvárnění postavy Jiggera z vězeňského dramatu THE SHAWSHANK REDEMPTION /1994/ nebo z účinkování v hororu CHILD'S PLAY /1988/. S Kevinem Costnerem a Dennisem Hopperem spoluúčinkoval v dobrodružném sci-fi WATERWORLD /1995/ a ve válečném dramatu MEMPHIS BELLE /1990/ režiséra Michaela Catona-Jonese si zahrál vedlejší postavu seržanta Jacka Bocciho.

Giuntoli nastartoval svou divadelní kariéru na začátku 80.let. Mezi jeho rané role patřily party ve hrách „A Dozen Idiots" na prknech The Performers Arena a „The Jonah Complex" s Davidem Shepardem, přes kterého se Giuntli dostal k práci s The Prop Theater spolu s jejich zakladateli Scottem Vehillem a Stefanem Brunem. Společně hráli ve hrách „Answers", „The Chinese Wall" a „Metamorphosis". Je také autorem a hercem v hlavní roli ve hře Hizoner, fiktivní zprávy o bývalém starostovi Chicaga Richardu J.Daleym.

V roce 1986 napsal a hrál v jeho první autorské hře „Smoke Mountain" s videovým příspěvkem od Johna McNaughtona. Giuntoliho zlomový divadelní okamžik přišel s hlavní rolí ve hře „Road" divadla Organic Theater Company z Chicaga, kterou založil režisér Stuart Gordon. Krátce po této divadelní etapě se přestěhoval do L.A. dělat filmy. Dvacet let poté se Giuntoli vrací do Chicaga aby hrál znovu ve své hře Hizzoner a sklidil výtečné ohlasy jak z řad diváků tak i kritiků. V roce 2006 byla tato hra nominována na cenu Jefferson Award pro nejlepší novou hru. V roce 1989 získal cenu Jefferson Award pro nejlepšího herce ve vedlejší roli ve hře „The Cave Dweller".

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2006 Love Comes to the Executioner
2000 Sedmdesátá léta (TV film)
1999 Palmer's Pick Up
Wetonkawa Flash, The
1996 Henry: Portrait of a Serial Killer, Part 2
Intimní detaily
1995 Vodní svět
1994 Ostrovy (TV film)
Vykoupení z věznice Shawshank
1992 Kožené bundy
Odvážné příběhy (TV film)
Past na Chrise
Steel Justice (TV film)
1991 Borrower - Oběti bez hlav
Operace Žralok (TV film)
1990 Memphiská kráska
The Bakery
Vrah mezi námi (TV film)
1989 Nejbližší příbuzenstvo
The Revenge of Al Capone (TV film)
1988 Dětská hra

TV seriály

2005 Kriminálka New York (TV seriál)
Recyklace (S01E12)
Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk jde k volbám (S03E15)
2004 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Běh pro smrt (S04E20)
2001 Philly (TV seriál)
Philly Folly (E05)
Zloději (TV seriál)
1999 Walker, Texas Ranger: Thunderovi synové (TV seriál)
1998 House Rules (TV seriál)
Ally McBealová (TV seriál)
To nemůžeš nikdy vědět (S02E09)
1997 Tatík Hill a spol. (TV seriál)
Hilloween (S02E04)
Texas City Twister (S02E02)
1996 Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Little Kicks (S08E04)
1995 The Jeff Foxworthy Show (TV seriál)
Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Hello Goodbye (S02E01)
Pohotovost (TV seriál)
Štěstí ve hře (S01E13)
1993 Policie New York (TV seriál)
Sirény (TV seriál)
Strážce moře (TV seriál)
1992 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Showdown (S04E08)
1989 Pobřežní hlídka (TV seriál)
Chraň mě (S01E11)
Quantum Leap (TV seriál)
1988 China Beach (TV seriál)
1987 Sable (TV seriál)
Wiseguy (TV seriál)
1986 Matlock (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky