Reklama

Reklama

Stig Olin

Stig Olin

nar. 11.09.1920
Stockholm, Stockholms län, Švédsko

zem. 28.06.2008 (87 let)
Švédsko

Biografie

Švédský herec, divadelní a filmový režisér, textař a zpěvák, který se narodil 11. září 1920. Jeho životní partnerkou se roku 1944 stala Britta Holmberg, se kterou má tři děti, dceru Lenu Olin a dva syny Matse (známý švédský zpěvák) a Pera. Po rozvodu s Brittou Holmberg navázal vztah s herečkou Helenou Kallenbäck, kterou si roku 1986 vzal za ženu.

Svou hereckou kariéru úspěšně započal v raných filmech Ingmara Bergmana, kde byl považován za jeho alter ego a oba se stali přáteli. Některé snímky s Olinem Bergman režíroval (LESNÍ JAHODY, ZA ŠTĚSTÍM, VĚZENÍ) na jiných se podílel jako scénárista (WOMAN WITHOUT A FACE, EVA, DIVORCED). Avšak jeho první povedenou filmovou rolí byla již postava naivního studenta Stiga Anderssona ve snímku KLASSKAMRATER z roku 1952. Od padesátých let začal Stig Olin také režírovat. Jako filmový režisér tvořil pouze mezi lety 1953 a 1958. Za jeho nejlepším filmový režijní počin je ve Švédsku považována adaptace knihy pro děti RASMUS, PONTUS OCH TOKER od Astrid Lindgrenové. Poté, co přesvědčil celé Švédsko o svých kvalitách, přešel Stig Olin z filmové režie k divadelní.

Proslul především jako režisér divadelních komedií, ale věnoval se také muzikálům. Roku 1970 se stal programovým ředitelem Švédského rádia (Sveriges Radio AB). Pracoval také jako textař švédských písní a zpěvák. Složil písně jako En gång jag seglar i hamn (nahrál sám), På söndag (nahráli On Sunday), Människors glädje (nahrál se svou dcerou Lenou Olin) a Jag tror på sommaren and Karusellvisan (nahrál se synem Matsem Olinem). Podle komedie „Smile sof a Summer night“ od Ingmara Bergmana vytvořil originální švédskou inscenaci „A Little Night Music“. V období mezí lety 1950 a 1980 spolupracoval se soukromým divadlem Royal Dramatic Theatre ve Stockholmu na mnoha hrách a muzikálech. Jeho prozatím poslední filmovou rolí je Vicar ve dvou epizodách Švédského seriálu TRE KÄRLEKAR (Three Loves) z roku 1991.

Stig Olin hrál celkem v 49 filmech, režíroval 10 filmů a jako scénárista se podílel na osmi filmech. Mezi jeho nejvýznamnější filmy, ve kterých hrál nebo které režíroval, patří: HETS (1944), KVINNA UTAN ANSIKTE (1947), TILL GLÄDJE (1950), SOMMARLEK (1951), KLASSKAMRATER (1952), RASMUS, PONTUS OCH TOKER (1956) A JIM & PIRATERNA BLOM (1987).

Filip "Djkoma" Kovárník

Herec

Režisér

Scenárista

Ovládací panel

Reklama

Reklama