foto

Elton John

  • nar. 25.3.1947 (70 let)
    Pinner, Velký Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Jsem ten nejznámější homosexuál na světě."

Sir Elton Hercules John, se narodil 25. března 1947 v Londýně jako Reginald Kenneth Dwight. Oba jeho rodiče byli muzikálně nadaní a on sám začal již ve třech letech hrát na piano. V jedenácti letech získal stipendium na Royal Academy of Music. Když mu bylo 15 a jeho rodiče se rozvedli, začínal Elton John hrát v hospodách a hotelech v okolí. V roce 1964 založil s přáteli kapelu Bluesology, stále však vystupoval i sám. V roce 1966 přijal nabídku společnosti Liberty Records a na základě textu Bernieho Taupina, se kterým spolupracuje dodnes, vzniká jejich první společná píseň.

"Agent je osoba, která je naštvaná protože umělec dostane 90% toho, co vydělají."

O šest měsíců později si Reginalde Dwight oficiálně změnil jméno na Elton John a společně s Taupinem pracují pro Dick James Records jako textaři a skladatelé. V létě 1969 vychází Johnovo první album - Empty Sky. To nedosahuje přílišného úspěchu. O to úspěšnější je však následující album - Elton John z jara roku 1970. Ještě na podzim téhož roku vychází další deska - Tumblweed Connectoin, s tou již dosahuje John druhého místa v britském žebříčku. Prvního místa v americkém žebříčku poté s hitem Rocket Man dosahuje album Honky Château. Počínaje rokem 1973 se alba Eltona Johna pravidelně umisťovala na prvních místech v žebříčcích na obou stranách Atlantiku.

"Dobrá věc na rock and rollu je, že někdo jako já může být hvězda."

Po hitu - Don't Go Breaking My Heart v roce 1976 následuje ústup z popularity. Během této doby však spolupracoval například s Johnem Lenononem nebo Steviem Wondrem. V roce 1987 získává svou první Grammy a v roce 1988 vystupuje ve vyprodané Madison Square Garden a o rok později se vrací mezi světovou elitu s albem Sleeping with past a následně The One. V roce 1992 se společně s Berniem Taupinem stává členem textařské síně slávy. V roce 1994 nahrává píseň k filmu The LION KING - Can You Feel The Love Tonight, za kterou získává Oskara, Zlatý Globus i Grammy. Ve stejném roce se stává členem Rock and rollové síně slávy. O rok později vydává album Made in England. V roce 1997 slaví velkolepě své 50té narozeniny. Ve stejném roce vystupuje v Paříží se zbytkem skupiny Queen.

"Mám uložených hodně peněz, ale žiju svůj život ze dne na den."

Rok 1997 stále ještě nedospěl ke svému konci a Elton John ztratil dva blízké přátele - jedním z nich byla princezna Diana. Ve spolupráci opět s Berniem Taupinem vzniká remake písně z roku 1973 - Candlie in the Wind, která zazní na Dianině pohřbu, následně se stává nejrychleji a nejvíce prodávanou písní v historii, což zůstává dodnes a zároveň za ní dostává již svou čtvrtou Grammy. V roce 1998 je mu udělen rytířský titul za opakovanou charitativní pomoc.

"Jsem rád, že můžeme udělat něco pro životy těchto lidí, aby nebyly stejné po mnoho, mnoho let."

Sir Elton John působí ve světovém showbussinesu již déle jak 40 let. Za tuto dobu prodal více jako 250 milionů nahrávek, což jej činí jedním z nejúspěšnějších umělců všech dob. Byl také jedním z prvních předních umělců, kteří otevřeně přiznali svou homosexualitu, on sám tak učinil v roce 1984. Navíc se již od 80.let angažuje v boji s AIDS a v jiných charitativních odvětvích. Kromě ocenění Akademie, Zlatého Globusu a ceny Tony je držitelem celkem pěti cen Grammy.

"Nebojte se připustit si někoho k srdci, a když budete na dně, nesnažte se sami nést celý svět."

Sony1994

Herecká filmografie

Filmy

2017 Kingsman: Zlatý kruh
2014 Billy Elliot Muzikál
2009 Bruno
2007 My Night at the Grammys (TV film)
2001 Bořek stavitel: Nezapomenutelné Vánoce
2000 Eldorádo
1997 Spice World
1989 Ryan White Story, The (TV film)
1988 Totally Minnie (TV film)
1987 The Return of Bruno (TV film)
1975 Tommy

TV seriály

2006 Pán času (TV seriál) - a.z.
Láska a nestvůry (S02E10) - a.z.
2002 Simpsonovi (TV seriál) - a.z.
Na pranýři (S13E17) - a.z.
1999 Simpsonovi (TV seriál)
Mor na Amora (S10E14)
1998 Will a Grace (TV seriál)
Městečko South Park (TV seriál)
Koncert pro Šéfa (S02E14)
1997 Ally McBealová (TV seriál)
1993 Chůva k pohledání (TV seriál)
1976 The Muppet Show (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

Dokumentární

2017 Diana, Our Mother: Her Life and Legacy (TV film)
Free to Rock
2016 American Epic: The Sessions
Říkejte mi Martino (TV film)
Sight: The Story of Vision - vyp.
Soundbreaking - Stories from the Cutting Edge of Recorded Music (TV seriál)
Tony Bennett Celebrates 90: The Best Is Yet to Come (TV film)
2015 All Things Must Pass
American Epic (TV seriál)
Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
Elton John - A Singular Man (TV film)
2014 Alice Cooper
Elton John v Las Vegas (koncert)
Elvis Costello: Mystery Dance (TV film) - a.z.
Fall Out Boy: The Young Blood Chronicles
Kate Bush Story: Running Up That Hill, The (TV film)
Kids-R
2013 Elton John: Live (koncert)
Elton John: Portrét (koncert)
Stephen Fry: Out There (TV seriál)
2012 David Bowie & the Story of Ziggy Stardust
David Geffen: Král Hollywoodu (TV film)
$ellebrity
The Queen's Diamond Jubilee: BBC Concert at Buckingham Palace (koncert)
2011 The Love We Make
The Union
Troubadours
2010 Elton John a Leon Russell 2010 (koncert)
LennonNYC (TV film) - a.z.
2009 Starsuckers - a.z.
50 años de (TV seriál)
2007 Concert for Diana (koncert)
Happy Birthday Elton! From Madison Square Garden, New York (koncert)
2006 Le foot, c'est de l'art (TV film)
2005 All We Are Saying (TV film)
Elton John: The Red Piano (TV film)
Live Aid Remembered (TV film)
Live 8 (koncert)
Tommy and Quadrophenia Live: The Who (koncert)
Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2004 Evolution of Eminem, The (TV film)
Genius - Pocta Ray Charlesovi (TV film)
George Harrison: The Dark Horse Years 1976-1992
George Michael: A Different Story
Musikprogrammet - programmet om musik (TV seriál) - a.z.
2003 Pandemic: Facing AIDS (TV film)
2002 Naqoyqatsi
Party at the Palace: The Queen's Concerts, Buckingham Palace (koncert)
2001 All-Star Tribute to Brian Wilson, An (TV film)
Being Mick (TV film)
Elton John: Greatest Hits (koncert)
2000 Stars and Bras (TV film)
1999 George Michael (TV film) - a.z.
1998 Spice Girls: British Invasion, Unauthorized & Spicy
Twentieth Century Blues: The Songs of Noël Coward (koncert)
1997 All-Star Concert for Montserrat (koncert)
Behind the Music (TV seriál)
1996 Bilderbuch Deutschland (TV seriál)
1995 Champions of the World
1994 Making of 'The Lion King', The (TV film)
1993 Who's Tommy, the Amazing Journey, The
1992 Freddie Mercury Tribute: Concert for AIDS Awareness, The (koncert)
1991 Queen: The Days of Our Lives (TV film)
Two Rooms: A Tribute to Elton John & Bernie Taupin (koncert)
1990 Live at Knebworth
1989 Unplugged (TV seriál)
Who Live, Featuring the Rock Opera Tommy, The (koncert)
1988 Prince's Trust Rock Gala, The (koncert)
1987 Magic Years, Vol. 1, The
Magic Years, Vol. 2, The
Magic Years, Vol. 3, The
Stand by Me: Aids Day Benefit
1986 Prince's Trust Rock Gala: 10th Birthday, The (koncert)
1985 Live Aid (koncert)
1984 Album Flash (TV seriál)
1980 Eric Clapton and His Rolling Hotel
1979 Music for UNICEF Concert: A Gift of Song, The (koncert)
To Russia... With Elton
1975 Night Lunch
1972 Born to Boogie

TV pořady

2016 Die ZDF-Kultnacht - Das Beste aus 10 Jahren "Pop-Show" (TV pořad)
2013 Lady Gaga & the Muppets' Holiday Spectacular (TV pořad)
2011 The 37th Annual People's Choice Awards (TV pořad)
2010 Daybreak (TV pořad)
Grammy Awards 2010 (TV pořad)
2009 The 63rd Annual Tony Awards (TV pořad)
2008 Pamela - žiju si, jak chci (TV pořad)
2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2004 The X Factor (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
Show Sharon Osbourneové (TV pořad)
Vítejte doma! (TV pořad)
World Idol (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
Last Call with Carson Daly (TV pořad)
2001 Evening of Stars: A Celebration of Educational Excellence, An (TV pořad)
Hysteria 3 (TV pořad)
Rockin New Year's Eve 2002 (TV pořad)
Star Academy (TV pořad)
2000 FanClub (TV pořad)
1999 ABC 2000: The Millennium (TV pořad)
Beckmann (TV pořad)
Comic Relief: The Record Breaker (TV pořad)
1997 An Audience with Elton John (TV pořad)
1993 America Comes to Graceland (TV pořad)
Aretha Franklin: Duets (TV pořad)
Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
Whoopi Goldberg Show, The (TV pořad)
1991 DAS! (TV pořad)
1990 Stars 90 (TV pořad)
1989 BingoLotto (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1983 Cadence 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1980 Children in Need (TV pořad)
Olivia Newton-John: Hollywood Nights (TV pořad)
Stars (TV pořad)
1976 Plattenküche (TV pořad)
1975 Cher (TV pořad)
Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Saturday Night Live (TV pořad)
1971 Two Ronnies, The (TV pořad)
1970 Aquarius (TV pořad)
1969 The Andy Williams Show (TV pořad)
1968 The Morecambe & Wise Show (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)

Hudební videoklipy

2014 Brian Wilson & Various Artists - God Only Knows (hudební videoklip)
2009 Lily Allen - Who'd Have Known (hudební videoklip) - a.z.
2008 The Killers feat. Elton John & Neil Tennant - Joseph, Better You than Me (hudební videoklip)
2002 Blue ft. Elton John - Sorry Seems to Be the Hardest Word (hudební videoklip)
1996 Elton John - Love Songs (hudební videoklip)
1988 George Harrison: When We Was Fab (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Filmy

2018 Gnomeo & Juliet: Sherlock Gnomes
2014 Billy Elliot Muzikál
Das Problem des Schnellstfluges (studentský film)
2005 Lestat (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(31)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace