foto

Liviu Ciulei

  • nar. 7.7.1923
    Bukurešť, Rumunsko
  • zem. 25.10.2011 (88 let)
    Mnichov, Bayern, Německo

Biografie

Liviu Ciulei (1923, Bukurešť – 2011, Mnichov) se po ukončení studia dramatického umění a jevištní architektury na Královské divadelní a hudební konzervatoři věnoval výlučně divadelní práci, a to jako scénograf, kostýmní výtvarník, režisér a herec. Jako herec se začal uplatňovat i ve filmu. Byl spoluautorem scénáře filmu Splněný sen (Mitrea Cocor), vyznamenaného na MFF KV 1952. Od konce 50. let samostatně režíroval. Dále natočil celovečerní filmy Vzkříšení velkého města (Erupţia, 1957), Hořící řeka (Valurile Dunării, 1959) a TV adaptace divadelních her Macbett (Macbeth, 1973) a O scrisoare pierdută (Ztracený dopis, 1977). Počátkem 80. let emigroval a působil v USA, Kanadě a Austrálii. Po změně režimu v Rumunsku v roce 1989 se do vlasti vrátil a pokračoval ve své divadelní činnosti.

48. MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

1977 Scrisoare pierduta, O (TV film)
1964 Reflektor smrti
1959 Hořící řeka
1957 Vzkříšení mrtvého města

Divadelní záznam

1973 Macbett (divadelní záznam)

Herecká filmografie