foto

Ann Miller

  • nar. 12.4.1923
    Houston, Texas, USA
  • zem. 22.1.2004 (80 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila sa v roku 1923 ako Johnnie Lucille Collierová (krstné meno jej dal otec, ktorý chcel chlapca) no po rozvode rodičov ju volali Annie, čo nikdy nezistila prečo. Kým prišla do Hollywoodu tancovala v revue a nočných kluboch. Jej tanečné nohy dokázali zastepovať 500 klepov za minútu.

Profesionálnu hereckú kariéru naštartovala už ako jedenásť ročná. Po vystúpení v Bal Tabarin v San Franciscu získala zmluvu s filmovou spoločnosťou RKO studios kde však natáčala nevýrazné úlohy v muzikáloch a komédiách. V ranných začiatkoch jej kariéry tancovala ako zborová tanečnica ale už v trinástich si zatančila ako Annie Miller po boku Ginger Rogersovej v muzikáli STAGE DOOR. V roku 1938 si ju zapožičala filmová spoločnosť Columbia, u ktorej si zahrala v oscarovom filme Franka Capry YOU CAN´T TAKE IT WITH YOU s Jamesom Stewartom a Jean Arthurovou kde vo vedľajšej úlohe stvárnila mierne bláznivú Essie.

S bratmi Marxovcami sa objavila v komédii ROOM SERVICE. Počas 2. svetovej vojny hrala v béčkových muzikáloch ako TRUE TO THE ARMY, či HEY ROOKIE. Keď si herečka Cyd Charisseová vyvrtla členok pred začatím natáčania muzikálu EASTER PARADE dostala možnosť nahradiť ju, čo viedlo k podpisu zmluvy a tým k dlhodobej spolupráci s filmovou spoločnosťou Metro-Goldwyn-Mayer. Medzi ďalšie, dnes už klasické tituly jej filmografie patria napríklad muzikál ON THE TOWN s Genem Kellym a Frankom Sinatrom alebo KISS ME KATE, ktorý sa považuje za vrchol jej filmovej hereckej kariéry, kde v úlohe Lois Lane predviedla tanečnú kreáciu v pesničke "Too darn hot". Za zmienku tiež stojí síce malá ale nezabudnuteľná tanečná scéna vo filme DEEP IN MY HEART. Niektoré z jej slávnych pesničkových a tanečných čísiel sa dostali do trojice slávnych strihových filmov THAT´S ENTERTAINMENT! II., THAT´S DANCING a THAT´S ENTERTAINMENT! III. Vo filmoch Ann Miller vždy hrala iba vedľajšie ženské úlohy. Ona sama tvrdila, že nie je žiadna filmová hviezda.

V 50tych rokoch po úpadku muzikálovej éry v roku 1956 ukončila svoju filmovú kariéru a začala sa venovať práci v televízii a v divadle. V priebehu svojho života získala niekoľko ocenení, napr. za úlohu v broadwayskom muzikále SUGAR BABIES, ktorú hrala celých deväť rokov, bola v roku 1984 vyhlásená najlepšiou zabávačkou roka (cena Sarah Siddons) a nominovaná na cenu Tony. Jej tanečné črievičky sa ocitli v múzeu vo Washington, D.C.. V januári 1998 získala svoju hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy. Napísala dve knihy, autobiografiu "Miller's High Life" a "Tapping Into the Force". Bola náruživou čitateľkou kníh, hlavne o archeológii a vede.

Jej posledná filmová úloha bola Coco vo filme Davida Lyncha MULHOLLAND DRIVE. Vo veku nedožitých 81 rokov zomrela v Cedars-Sinai Medical Center na rakovinu pľúc.

Marcel "nemorino" Kollár

Herecká filmografie

Filmy

2001 Mulholland Drive
1999 Mulholland Dr. (TV film)
Stan Freberg Commercials, The
1976 Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1971 Dames at Sea (TV film)
1956 The Great American Pastime
The Opposite Sex
1955 Hit the Deck
1954 Deep in My Heart
1953 Líbej mě Katko
Small Town Girl
1952 Lovely to Look at
1951 Texas Carnival
Two Tickets to Broadway
1950 Watch the Birdie
1949 Ve městě
1948 The Kissing Bandit
Velikonoční přehlídka
1946 The Thrill of Brazil
1945 Eadie Was a Lady
Eve Knew Her Apples
1944 Carolina Blues
Hey, Rookie
Jam Session
1943 Reveille with Beverly
What's Buzzin', Cousin?
1942 Priorities on Parade
True to the Army
1941 Go West, Young Lady
Time Out for Rhythm
1940 Hit Parade of 1941
Melody Ranch
Too Many Girls
1938 Having Wonderful Time
Radio City Revels
Room Service
Tarnished Angel
Vždyť jsme jen jednou na světě
1937 Motýl vzlétl k záři
New Faces of 1937
The Life of the Party
1936 The Devil on Horseback
1935 The Good Fairy
1934 Anne of Green Gables

TV seriály

1993 Kutil Tim (TV seriál)
Hodina tance (S02E16)
1977 The Love Boat (TV seriál)
1969 Love, American Style (TV seriál)
1967 The Woody Woodbury Show (TV seriál)

Dokumentární

2009 Hollywood tančí a zpívá: 1970 - a.z.
2004 Goodnight, We Love You
That's Entertainment!: The Masters Behind the Musicals
2003 The 100 Greatest Musicals (TV film)
The Desilu Story (TV film)
1995 Inside the Dream Factory (TV film)
1989 America's All-Star Tribute to Elizabeth Taylor (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1967 Mondo Hollywood - a.z.
1958 Screen Snapshots: Salute to Hollywood
1949 Mighty Manhattan, New York’s Wonder City
1948 Some of the Best
1941 Hedda Hopper's Hollywood No. 2
Meet the Stars #8: Stars Past and Present

TV pořady

1980 34th Annual Tony Awards, The (TV pořad)
1979 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1970 The Virginia Graham Show (TV pořad)
1969 It's Your Bet (TV pořad)
1967 The Pat Boone Show (TV pořad)
1962 Girl Talk (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace