foto

Miroslav Saic

  • nar. 13.7.1943 (76 let)
    Klapý, Protektorát Čechy a Morava

Biografie

Miroslav Saic vyrůstal ve venkovském prostředí v severních Čechách, od dětství se věnoval divadlu, které pak bez profesionální herecké průpravy začal v polovině 60. let hrát na oblastních scénách ve Varnsdorfu a Liberci, v letech 1965-1967 byl hercem Divadla Jiřího Wolkera, v té době zároveň hostoval v Národním divadle. Téměř čtvrtstoletí hrál v Divadle E. F. Buriana (1967-1991), po zániku této scény je hercem na volné noze.

Filmových rolí má na svém kontě Miroslav Saic jen málo, navíc převážně epizodních. Jedinou velkou roli, veslaře Standy Kluse, hrál hned ve svém prvním filmu ze sportovního prostředí NEKLIDNOU HLADINOU (1962). Několik dalších rolí mu přineslo nové angažmá v Praze po roce 1965 (DÍVKA SE TŘEMI VELBLOUDY, 1966; TA TŘETÍ, 1968; SKŘIVÁNCI NA NITI, 1969). V následující dekádě ztvárnil několik menších postav v kriminálních příbězích nebo ve zpolitizovaných titulech jako ČLOVĚK NENÍ SÁM (1971), DNY ZRADY (1973) nebo O MORAVSKÉ ZEMI (1977). Výjimečně se objevoval i v televizi, naposledy například v seriálu HOSPODA (1995-1996).

Po odchodu ze stálého divadelního angažmá přesunul Saic těžiště své práce do oblasti dabingu, kterému se věnoval nejen jako herec, ale i jako režisér především v letech 1994-2000, kdy spoluvytvářel dabing pro televizi Nova. Jeho hlas zazníval z dnes již kultovních seriálů jako MASH, Simpsonovi nebo Ženatý se závazky, namluvil ale také desítky filmů.

Manželkou Miroslava Saice je herečka Jana Walterová (*1942). Hercem je také jejich syn Jakub Saic (*1969).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2018 Rašín (TV film)
2016 Zločin v Polné (TV film)
2015 Rybička (TV film)
1994 Duhová hora (TV film)
1992 Ať ten kůň mlčí! (TV film)
Komu šplouchá na maják (TV film)
1991 Ztracená dcera z Frýdlantu hradu (TV film)
1989 Supersen (TV film)
1981 Nohejbal (TV film)
1977 Mamzelle Nitouche (TV film)
O moravské zemi
1974 Děravá kapsa (TV film)
Veselé windsorské paničky (divadelní záznam)
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Skleněná panna (TV film)
Tři nevinní
1972 Smrt si vybírá
1971 Černý vlk
Člověk není sám
1970 Návštěvy
1969 Skřivánci na niti
1968 Ta třetí
1967 Dívka s třemi velbloudy
1962 Neklidnou hladinou

TV seriály

2017 Bohéma (TV seriál)
Vyhrát za každou cenu (E05)
1996 Hospoda (TV seriál)
Obránci (S01E14)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1992 Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
Andy (E02)
Dům smutku (E01)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Písmo (S02E01)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Veronika a páv (E03)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Milenec (E02)
1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Předvoj nového života (E03)
Hořký ústup (E02)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Léto s Venuší (E02)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Srážka (S01E12)
Hnízdo (S01E08)
Loket (S01E04)
1968 Andersenovy pohádky (TV seriál)

Dokumentární

2015 Druhý život Mistra Jana Husa (TV seriál)
Jan Hus na přelomu tisíciletí (E06)
Vnímání Husa v cizině (E03)