Reklama

Reklama

Antonio Vivaldi

Antonio Vivaldi

nar. 04.03.1678
Venice, Itálie

zem. 28.07.1741 (63 let)
Vídeň, Rakouské císařství

Biografie

Antonio Lucio Vivaldi se narodil v Benátské republice. Vivaldimu bylo 19 let, když tato republika zanikla a byla rozdělena mezi Francii, Cisalpinskou republiku a Rakousko.

Vivaldi se narodil lazebníku a hudebníku Giovannimu Battistovi Vivaldimu a Camille Calicchio, dceři krejčího. Jeho děd Agostino Vivaldi byl krejčím v Brescii a po smrti svého staršího syna se s rodinou přestěhoval do Benátek. Z důvodu ohrožení života byl malý Antonio pokřtěn porodní bábou. Legenda vypráví, že v den jeho narození postihly Benátky zemětřesení. Zdravotní problémy (spjaté hlavně s plícemi, zřejmě trpěl astmatem) provázely Vivaldiho celý jeho život.

Hře na housle, pro kterou byl zejména znám, se Antonio učil u svého otce. Byl určen pro církevní kariéru a 23. března 1703 byl vysvěcen na kněze. Po několika letech však přestal sloužit mše, protože jeho chatrné zdraví mu nedovolovalo dovést všechny obřady do konce.

V září 1703 začal působit v „Ospedale della Pietà“, jednom z několika benátských sirotčinců, ve kterém místní děti získávaly vzdělání. Je známo, že kvalitní hudební výchova z některých dívek učinila známé hudebnice.

Vivaldi proslul jako autor koncertů, ale také oper. V roce 1714 se stal impresáriem v divadle Sant’Angelo. Někdy v roce 1717 odešel na několik let do Mantovy, kde pracoval u knížete Filipa hesensko-darmstadtského. Zřejmě v Mantově se seznámil se zpěvačkou Annou Giró (Anna Giraud), která byla (a zřejmě navždy už bude) považována za jeho milenku.

V roce 1720 se vrátil do Benátek a později znovu komponoval a prováděl další koncerty pro „Ospedale della Pietà“. Také zkomponoval serenatu „Gloria a Imeneo“ ke sňatku francouzského krále Ludvíka XV. s jeho polskou nevěstou Marií Leszczyńskou, dcerou uprchlého polského krále Stanislava I. Když se královskému páru narodila dvojčata (dívky Louisa Alžběta a Anna Henrietta), složil Vivaldi další serenatu s názvem „L’unione della Pace e di Marte“.

Koncem 20. let 18. století se setkal s císařem Karlem VI., který měl pro něho pochopení. Vivaldi se ze známosti s ním samozřejmě snažil těžit. Navštívil také Čechy a spolupracoval se svým slavným krajanem Carlem Goldonim. Později se ale dostal do finančních potíží a 27. července 1741 zemřel v bídě ve Vídni. Pohřeb byl co nejlevnější.

Vivaldi – stejně jako Johann Sebastian Bach – musel být znovuobjeven. Dlouhou dobu byl považován za skvělého houslistu a nic víc. Vyprávěly se o něm anekdoty, že růženec pustil z ruky jen tehdy, když psal operu, či že při celebrování mše odcházel do sakristie, aby si poznamenal hudební motiv, který ho právě napadl. Stejně tak dnes jeho životopisci píší o jeho touze po penězích a nepříjemném puntičkářství. To vše možná souviselo s jeho fyzickým hendikepem, který v něm zřejmě probouzel megalomanství a touhu být nejlepší.

Vivaldiho koncerty upravoval již zmíněný Johann Sebastian Bach. Znovuobjevení Vivaldiho však trvalo dlouhou dobu. Je pravdou, že se o něm mnoho nevědělo. Pro Čechy není bez zajímavosti, že „Ottův slovník naučný“, největší česká tištěná encyklopedie, se o „zrzavém páterovi“ vůbec nezmiňuje.

„Nakonec Vivaldi zahrál sólo na závěr – něco úchvatného – ke kterému přidal kadenci, a ta mě vážně ohromila, protože tohle ještě nikdo nikdy nezahrál a nezahraje.“ (Johann Friedrich von Uffenbach, deník, únor 1715)

Vivaldi napsal mnoho koncertů, sonát, mší, oper, kantát či symfonií. Dnes je jeho nejznámějším dílem čtveřice houslových koncertů „Čtvero ročních dob“.

Belsazar

Skladatel

Filmy
1988

Jarné potulky (TV film)

Seriály
2018

Max & Maestro - nepůvodní

 

Aide-toi, la musique t’aidera - nepůvodní (E29)

Dokumentární
1965

Kupecký: 1667-1740

Divadelní záznam
2023

Vivaldi: Il Giustino

2013

Béjart Ballet Lausanne: Světlo

 

Len tak prišli - nepůvodní

Reklama

Reklama