foto

Ari Folman

  • nar. 17.12.1962 (55 let)
    Haifa, Izrael
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ari Folman (1962, Haifa, Izrael) je jedním z nejvýraznějších a nejoceňovanějších izraelských režisérů. V polovině 80. let dokončil vojenskou službu a vydal se na cesty. Po návratu vystudoval film, debutoval celovečerním dokumentem Comfortably Numb (1991). Průběžně natáčí dokumentární i hrané seriály pro televizi. Jeho celovečerní debut Svatá Klára (Clara Hakadusha, 1995) podle románu Pavla Kohouta vyhrál na MFF Karlovy Vary Zvláštní cenu poroty. Následoval snímek Made in Israel (2001) a o sedm let později Valčík s Baširem (2008), který byl s velkým úspěchem uveden v hlavní soutěži festivalu v Cannes. V roce 2008 byl Ari Folman členem hlavní poroty na MFF Karlovy Vary.

48. MFF Karlovy Vary

Scenáristická filmografie

Filmy

2013 Futurologický kongres
1996 Svatá Klára

TV seriály

2012 Terapie (TV seriál) - původní scénář
Epizoda 12 (S01E12) - původní scénář
Epizoda 7 (S01E07) - původní scénář
Epizoda 2 (S01E02) - původní scénář
2009 Na terapiji (TV seriál)
2008 V odborné péči (TV seriál)

Dokumentární

2008 Valčík s Bašírem

Režijní filmografie

Filmy

2013 Futurologický kongres
2001 Made in Israel
1996 Svatá Klára

Dokumentární

2008 Valčík s Bašírem

Producentská filmografie

Filmy

2013 Futurologický kongres

Dokumentární

2008 Valčík s Bašírem

Herecká filmografie

Dokumentární

2008 Valčík s Bašírem

TV pořady

2008 Evropské filmové ceny 2008 (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace