foto

Jafar Panahi

  • nar. 11.7.1960 (60 let)
    Mianeh, Írán

Biografie

Jafar Panahi (1960, Mianeh, Írán) vystudoval režii a začínal jako dokumentarista a asistent A. Kiarostamiho. Ocenění získal už jeho hraný krátký film Doust (Přítel, 1992). V roce 1995 debutovat snímkem Bílý balónek (mj. Zlatá kamera na MFF v Cannes). Následovaly vysoce ceněné filmy Zrcadlo (1997 – Zlatý leopard na MFF v Locarnu), Kruh (2000 – Zlatý lev na MFF v Benátkách 2000), Talaye sorkh (2003 – Cena poroty na MFF v Cannes v sekci Un certain regard) a Offside (2006 – Stříbrný medvěd za nejlepší režii na Berlinale 2006). Byl členem poroty MFF v Karlových Varech 2001.

48. MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2020 Namo
2018 Tři tváře
2015 Obyčejný člověk
Taxi Teherán
2013 Zatažený závěs
2010 The Accordion
2006 Offside
1997 Zrcadlo

Dokumentární

2010 Není to film
1997 Ardekoul

Herecká filmografie

Producentská filmografie

Filmy

2018 Tři tváře
2015 Taxi Teherán

Kameramanská filmografie

Filmy

2015 Taxi Teherán

Dokumentární

2020 Celles qui chantent
2010 Není to film

Střihačská filmografie

Filmy

2015 Taxi Teherán

Zvukařská filmografie

Filmy

2015 Taxi Teherán

Host

TV pořady

2004 At the Movies (TV pořad)

Fanoušci tvůrce