foto

Miroslav Rataj

  • nar. 2.9.1943 (76 let)
    Zlín, Protektorát Čechy a Morava

Biografie

Narozen 2. září 1943 ve Zlíně.  Po absolvování osmiletky dokončil maturitou studium na střední průmyslové škole v Rožnově pod Radhoštěm a po ročním zaměstnání ve funkci vakuového technika v Praze ve Výzkumném ústavu pro sdělovací techniku složil zkoušky na DAMU.

 Po té působil 11 let v Olomouci v SDOS, dva roky v krajském divadle v Příbrami, šest let v divadle v Plzni, tři roky v divadle Vítězného února v Hradci Králové a  v letech 1988 - 1991 opět v Olomouci. V roce 1991 dostal nabídku angažmá do činohry v ostravském Státním divadle, dnes Národním divadle moravskoslezském.

V roce 2015 u divadla  strávil 45 sezon a ve hře Habaďúra počet svých rolí dorovnal na číslo 200. Spolupracuje také s televizí (komentáře k dokumentům) i rozhlasem.

jan "polyk1" hora

Herecká filmografie

Filmy

2020 Příbuzenstvo
2018 Dukla 61 (TV film)
2012 Neusínej 2
2011 Policie Modrava (TV film)
Total Detox
2009 Nepolepšitelný (TV film)
2005 Každý den karneval (TV film)
2002 Udělení milosti se zamítá (TV film)
1995 Zlatník Ondra (TV film)
1994 Bludiště (TV film)
O Nesytovi (TV film)
1989 Čarodějův učeň (TV film)
1988 Kamarád do deště
1982 Vítr v kapse
Čokoláda aneb Příběh psaný na vodu (TV film)
1979 Smrt stopařek
1978 Radost až do rána
1975 Pláňata (TV film)
1974 Sokolovo
1966 Kdo chce zabít Jessii?
1965 Délka polibku devadesát
Finský nůž
1964 Strakatí andělé

TV seriály

2016 Doktor Martin (TV seriál)
Ospalá díra (S02E01)
2009 Vyprávěj (TV seriál)
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Pojistka (S03E10)
2005 Strážce duší (TV seriál)
1997 Arrowsmith (TV seriál)
1987 Počkej si na bílé štěstí (TV seriál)
Yveta (E03)
1985 Černá země (TV seriál)
1980 Přátelé Zeleného údolí (TV seriál)
1973 Haldy (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)

Dokumentární

2019 Rozsudek (TV seriál)
Případ šťastného Tondy (S03E07)
Vražda ve Sluníčku (S03E05)
Odporná zlodějka (S03E02)
2016 Rozsudek (TV seriál)
Lékařka (S02E13)
Mezi námi muzikanty (S02E12)
Chtěl jenom postrašit (S02E07)
2014 Rozsudek (TV seriál)
ON a jeho ženy (S01E19)
Manželství na vlastní nebezpečí (S01E17)
Sousedova studna (S01E11)
další epizody (4)
2004 Vznik a pád království ševců (TV film) - vyp.

Divadelní záznam

2016 Doktor Faustus (divadelní záznam)
2012 Konec masopustu (divadelní záznam)
2000 Věc Makropulos (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky