foto

Mark Romanek

  • nar. 18.9.1959 (59 let)
    Chicago, Illinois, USA

Biografie

Narodil se 18. září 1959 v Chicagu ve státě Illinois. V devíti letech viděl poprvé Vesmírnou odyseu od Stanleyho Kubricka (jehož v současné době napodobuje), která ho natolik uchvátila, že se rozhodl stát se režisérem. Na střední škole se díky svému učiteli setkal s hudebními videoklipy, kterým se později věnoval. Nakonec vystudoval Ithaca College v New Yorku, obor kinematografie a fotografie.

Svůj první významný videoklip natočil pro skupinu Nine Inch Nails k písni „Closer“. Jeho prvotina ale nebyla kritikou příliš dobře přijata. Byla označována jako znepokojující, démonická a pomatená. Možná právě proto byla velice populární mezi fanoušky. Přes špatnou kritiku se Markovi otevřela cesta do světa hudebních videí a natáčel například pro Fionu Apple, Davida Bowieho, Johnyho Cashe, Coldplay, Janet Jackson, Michaela Jacksona, Micka Jaggera, Lenny Kravitze, Madonnu, Linkin Park, R.E.M., Red Hot Chili Peppers a další.

Za svou práci byl mnohokrát oceněn. Dostal přes 20 cen MTV, 3 Grammy (první v roce 1996 za klip k písni „Scream“ od Michaela Jacksona) a 2 Billboard Music Awards.

Působil jako asistent druhé kamery u režiséra Briana De Palmy. V roce 1979 na natáčení HOME MOVIE ( režírované právě Brianem) potkal Keitha Gordona, který mu pomohl napsat scénař k jeho prvnímu filmu STATIC. V roce 2002 měl na Sundace Film Festival premiéru jeho zatím nejznámější film EXPRES FOTO, kde hraje v hlavní roli Robin Williams. Film nebyl velkým hitem, šířily se dokonce zvěsti, že studio film změnilo ke své představě, to ale Mark popřel. V roce 2010 má mít premiéru jeho další film Never LET ME GO s Keirou Knightley v hlavní roli.

Dvě jeho videa se zařadila mezi stálou kolekci Muzea moderního umění v New Yorku. Za svou kariéru natočil i několik reklam pro Apple, Nike, Calvin Klein a mnoho jiných. Jeho klip k „Hurt“ od Johnyho Cashe byl čtenáři britského plátku Guardian zvolen nejlepším videoklipem všech dob.

Presure

Režijní filmografie

Filmy

2019 A Cold Case
2011 Locke & Key (TV film)
2010 Neopouštěj mě
2009 Madonna: Celebration - The Video Collection (video kompilace)
2005 The Work of Director Mark Romanek (video kompilace)
2004 No Doubt: The Videos 1992-2003 (video kompilace)
2002 Expres foto
1999 Madonna: The Video Collection 93:99 (video kompilace)
1985 Static

TV seriály

2016 Vinyl (TV seriál)
Šeptaná tajemství (E03)
2015 The Whispers (TV seriál)
X Marks the Spot (E01)

Dokumentární

2016 Beyoncé: Lemonade (TV film)
2004 Corporate Ghost (video kompilace)
Re-Invention World Tour (koncert)
Weezer: Video Capture Device - Treasures from the Vault 1991-2002 (video kompilace)
2003 Red Hot Chili Peppers: Greatest Videos (video kompilace)
2002 Best of Bowie (video kompilace)
1997 Closure (video kompilace)
Michael Jackson: HIStory on Film - Volume II (video kompilace)
1995 R.E.M. Parallel (video kompilace)

Hudební videoklipy

2018 Justin Timberlake - Filthy (hudební videoklip)
Thirty Seconds To Mars - Rescue Me (hudební videoklip)
2014 Taylor Swift: Shake It Off (hudební videoklip)
U2: Invisible (hudební videoklip)
2007 Johnny Cash: Hurt (hudební videoklip)
2003 Red Hot Chili Peppers - Can't Stop (hudební videoklip)
2002 No Doubt - Hella Good (hudební videoklip)
2000 Morrissey: ¡Oye Esteban! (hudební videoklip)
1997 Fiona Apple - Criminal (hudební videoklip)
Nine Inch Nails - The Perfect Drug (hudební videoklip)
1995 Madonna: Bedtime Story (hudební videoklip)
Michael Jackson feat. Janet Jackson: Scream (hudební videoklip)
1994 Nine Inch Nails - Closer (hudební videoklip)
1993 David Bowie: Jump They Say (hudební videoklip)
Madonna: Rain (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

2002 Expres foto
1992 Inside Out IV
1985 Static

Hudební videoklipy

1995 Michael Jackson feat. Janet Jackson: Scream (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace