foto

Michèle Morgan

  • nar. 29.2.1920
    Neuilly-sur-Seine, Seine, Francie
  • zem. 20.12.2016 (96 let)
    Meudon, Hauts-de-Seine, Francie

Biografie

Michèle Morgan patří dnes již k největším legendám francouzského filmu dvacátého století a její kariéru reprezentuje řada významných snímků natočených nejen ve Francii, ale také v dalších zemích. Narodila se jako Simone Renée Roussel v Neuilly-sur-Seine a z domova odešla jako patnáctiletá dívka rozhodnutá stát se herečkou. Uměleckou průpravu získala ve slavné dramatické škole Reného Simona a souběžně se začala uplatňovat v malých rolích před kamerou. Pod pseudonymem Simone Morgan se objevila v nevelké roli hostesky ve filmu SLEČNA MOZARTOVÁ (Mademoiselle Mozart, 1935), pro své další výstupy před kamerou přijala potom nový pseudonym Michèle Morgan.

Její nevšední půvab zaujal režiséra Marca Allégreta, který ji v šestnácti letech pověřil hlavní ženskou rolí v dramatu GRIBOUILLE (1937), kde byl jejím partnerem o generaci starší významný divadelní herec Raimu. S ním se později setkala v Duvivierově filmu VĚČNÝ NEPŘÍTEL (Untel pere et fils, 1940), který se díky svému protifašistickému vyznění dočkal napřed premiéry v zámoří, ve Francii byl uveden až v roce 1945. Z dalších hereckých partnerů Michele Morgan připomeňme Jeana Gabina, jejich nejvýznamnějším společným filmem bylo slavné NÁBŘEŽÍ MLH (Le Quai des Brûmes, 1938).

Spolu s dalšími herci opustila Michèle Morgan Francii po německé okupaci a zakotvila v USA. Během války natočila v Hollywoodu pět filmů, o své kariéře v zámoří však měla jiné představy a nebyla zdaleka tak úspěšná jako předtím ve Francii. Po boku Humphreye Bogarta stála ve filmu PASSAGE TO MARSEILLE (1944), její další filmy neměly nijak velkou odezvu, plánovaná hlavní role ve slavné CASABLANCE (1943) ztroskotala na finančních požadavcích. V Americe se Michèle Morgan poprvé provdala, v roce 1942 se jejím manželem stal herec, režisér a hudebník William Marshall (1917-1994), jejich syn Mike Marshall (1944-2005) se později stal též hercem.

Návrat do Francie po skončení války se Michèle Morgan podařil ve velkém stylu a hned za první film PASTORÁLNÍ SYMFONIE (La symphonie pastorale, 1946) získala cenu pro nejlepší herečku na festivalu v Cannes. Z její další poválečné filmografie byl mimořádně úspěšný milostný příběh letušky a pilota (Jean Marais) OČIMA VZPOMÍNEK (Aux yeux du souvenir, 1948; oba zmíněné filmy režíroval Jean Delannoy), ve stejné době natočila v Británii film PADLÝ IDOL (The Fallen Idol, 1948). V roce 1948 se také rozvedla s Williamem Marshallem. O dva roky později oba uzavřeli nový sňatek – roku 1950 se Marshall oženil s další francouzskou herečkou Micheline Presle, zatímco Michèle Morgan si vzala herce Henriho Vidala (1919-1959).

Na přelomu 40. a 50. let patřila Michèle Morgan již k největším hvězdám francouzského filmu, točila se slavnými režiséry jako byli René Clément nebo její objevitel Marc Allégret, významná spolupráce pokračovala také s Jeanem Delannoyem. Z té doby se sluší připomenout především historické filmy, v nichž Michèle Morgan hrála velké role. Císařovnu Josefínu ztvárnila v životopisném titulu NAPOLEON (Napoléon, 1955), titulní part slavné francouzské královny jí nabídl Jean Delannoy ve filmu MARIE ANTOINETTA, KRÁLOVNA FRANCIE (Marie Antoinette, la reine de France, 1956), objevila se také ve slavných VELKÝCH MANÉVRECH (Les grandes manoeuvres, 1955). Tady hrála s Gérardem Philipem, s nímž již předtím točila film PYŠNÍ (Les orgueilleux, 1953). Za tento film byla oceněna časopisem Ciné-revue jako nejlepší herečka, mezitím v průběhu padesátých let několikrát zvítězila také v diváckých anketách o nejpopulárnější herečku.

V padesátých letech se Michèle Morgan zúčastnila také tehdy oblíbených povídkových filmových projektů, točila i v Itálii nebo Německu. Za německý film MENSCHEN IM HOTEL (1959) byla jako nejlepší herečka oceněna ve Španělsku. Zatímco dosud po jejím boku stáli nejpohlednější herci Evropy, v okupačním melodramatu FORTUNAT (1960) vytvořila nevšední pár s populárním komikem Bourvilem. Krátce předtím se před kamerou setkala také naposledy se svým druhým předčasně zemřelým manželem Henri Vidalem (PROČ PŘICHÁZÍŠ TAK POZDĚ? – Pourquoi viens-tu si tard?, 1959).

Posledním životním partnerem Michèle Morgan se stal herec a později významný režisér Gérard Oury (1919-2006), s nímž žila až do jeho smrti. Ten také Michèle obsadil do své režijní prvotiny ZLOČIN SE NEVYPLÁCÍ (Le crime ne paie pas, 1962). Michèle Morgan se v té době další práci pro film již ale spíše vyhýbala a oproti předešlé dekádě natočila v šedesátých filmech jen čtrnáct filmů. Velkou roli dostala ve filmu BENJAMIN ANEB DENÍK PANICE (Benjamin, 1968). Z její nepříliš početné spolupráce s televizí si zmínku zaslouží film LA BIEN-AIMÉE (1968), který jí vynesl cenu pro nejlepší herečku na televizním festivalu v Monte Carlu. Později ji ke spolupráci přizval Claude Lelouch, v jehož režii hrála hlavní roli v komedii KOČKA A MYŠ (Le chat et la souris, 1975). Poslední filmovou roli odehrála Michèle Morgan v italském dramatu VŠEM SE DAŘÍ DOBŘE (Stanno tutti bene, 1990), poté se objevila párkrát ještě v televizi.

V roce 1967 byla Michèle Morgan dekorována Řádem umění a literatury, který uděluje francouzské ministerstvo kultury, v roce 1969 obdržela nejvyšší francouzské státní vyznamenání, řád Čestné legie, při příležitosti 55. narozenin pak získala Řád za zásluhy. Čestného Cézara za celoživotní dílo získala v roce 1992, o pár let později pak přibyl Zlatý lev na festivalu v Benátkách, taktéž udělený za celou hereckou kariéru (1996). Michèle Morgan má také svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1999 Rivale, La (TV film)
1997 Des gens si bien élevés (TV film)
1995 Veuve de l'architecte, La (TV film)
1990 Všem se daří dobře
1986 Muž a žena po 20 letech
1981 Le tout pour le tout (TV film)
1978 Robert et Robert
1975 Le chat et la souris
1968 Benjamin aneb Deník panice
Démoniaque, Le
1967 Bien-aimée, La (TV film)
1966 Ztracená jednotka
1965 Dis-moi qui tuer
1964 Pas perdus, Les
Yeux cernés, Les
1963 Constance aux enfers
Il fornaretto di Venezia
Landru
Méfiez-vous, mesdames!
1962 Le Crime ne paie pas
Rencontres
1961 Puits aux trois vérités, Le
1960 Fortunat
Scélérats, Les
1959 Menschen im Hotel
Pourquoi viens-tu si tard?
Vacanze d'inverno
1958 Maxime
Miroir à deux faces, Le
Racconti d'estate
1957 Retour de manivelle
Vintage, The
1956 Marie-Antoinette reine de France
Si Paris nous était conté
1955 Marguerite de la nuit
Napoléon
Oasis
Velké manévry
1954 Obsession
Třikrát žena
1953 Pyšní
1952 Les Sept péchés capitaux
Okamžik pravdy
1951 L'étrange Madame X
1950 Belle que voilà, La
Le Château de Verre
Maria Chapdelaine
1949 Fabiola
1948 Očima vzpomínek
Padlý idol
1946 Pastorální symfonie
The Chase
1944 Passage to Marseille
1943 Higher and Higher
Two Tickets to London
Věčný nepřítel
1942 Joan of Paris
1941 My Life with Caroline
1940 L'entraîneuse
Musiciens du ciel, Les
1939 Loi du nord, La
SOS
1938 Le Récif de corail
Nábřeží mlh
Orage
1937 Gribouille
1936 Gigolette
La vie parisienne
Mrně
1935 Mademoiselle Mozart
Une fille à papa

TV seriály

1986 Tiroir secret, Le (TV seriál)
1982 L'académie des 9 (TV seriál)
1948 Studio One (TV seriál)

Dokumentární

2016 Un Français nommé Gabin (TV film) - a.z.
2007 Cannes, 60 ans d'histoires (TV film)
2005 Eduard VIII. Anglický (TV film) - a.z.
L'hebdo cinéma (TV seriál)
1994 Carné, vous avez dit Carné (TV film)
1964 Chroniques de France (TV seriál)
1951 Vedettes sans maquillage

Host

TV pořady

2009 La traversée du miroir (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Midi-Première (TV pořad)
Système 2 (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace