foto

Delbert Mann

  • nar. 30.1.1920
    Lawrence, Kansas, USA
  • zem. 11.11.2007 (87 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký režisér Delbert Mann se narodil 30. ledna 1920 v Lawrence (Kansas) do rodiny univerzitního profesora. Brzy po jeho narození se rodina přestěhovala do Nashvillu, kde v roce 1941 graduoval na Vanderbiltské universitě. Po ukončení studií vstoupil do armády, kde se nejdříve jako pilot bojového letadla B-24 účastnil 35 bojových misí a později se stal důstojníkem zpravodajských služeb. Po demobilizaci se vrátil ke studiu, když navštěvoval dramatickou školu v Yale a poté krátce působil jako divadelní režisér v městě Columbii (Jižní Karolína).

K filmové režii se dostal koncem 40. let, když mu nabídl jeho starý přítel ze studií Fred Coe práci pro nově se rozvíjející médium, televizi. Mann pracovní nabídku přijal a přestěhoval se do New Yorku , kde pro jednu z prvních amerických televizních společností NBC natočil několik filmů a seriálů. Na filmovém plátně úspěšně debutoval v roce 1954 adaptací hry Paddyho Chayeffskyho MARTY za který obdržel Oscara a Velkou cenu na festivalu v Cannes. Podle stejného autora natočil v roce 1957 i následující snímek THE BACHELOR PARTY a téhož roku převedl na filmové plátnu hru Eugena O´Neilla DESIRE UNDER THE ELMS (Farma pod Jilmy) s Anthonym Perkinsem a Sophií Loren. O rok později zfilmoval hru Terence Rattigana SEPARATE TABLES (Oddělené stoly). V roce 1959 se vrátil k autorské spolupráci s Paddym Chayeffskym, když natočil snímek MIDDLE OF THE NIGHT (Uprostřed noci) s Fredricem Marchem a Kim Novak.

Začátkem 60. let se představil komediemi s Doris Day, THAT TOUCH OF MINK (Kouzlo norkové kožešiny) a LOVER COME BACK (Miláčku, vrať se). V žánru komedie pokračoval filmy jako DEAR HEART (Drahoušek), nebo QUICK BEFORE IT MELTS (Rychle, než to roztaje). V letech 1967-1971 byl prezidentem Sdružení amerických režisérů (DGA). Od 70. let se převážně věnoval práci pro televizi a z celé řady TV filmů je pro nás zajímavý snímek "ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT" (Na západní frontě klid), který se natáčel v Československu, poblíž města Mostu a zahrálo si v něm i několik českých herců. Za svoje působení v televizi byl několikrát nominován na cenu Emmy.

Delbert Mann byl jednou ženatý. Jeho ženou se v roce 1942 stala Ann Caroline Gillespie. Měli spolu čtyři děti, tři syny Davida, Fredericka a Stevena a dceru Susan, která v roce 1976 tragicky zahynula při autonehodě. Manželství skončilo v roce 2001 smrtí manželky. Svou ženu Delbert Mann přežil o šest let, když v roce 2007 zemřel ve věku 87 let na následky zápalu plic v Los Angeleské nemocnici. Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).

Petr "contrastic" Kubíček

Režijní filmografie

Filmy

1994 Incident na malém městě (TV film)
Lily in Winter (TV film)
1992 Proti její vůli (TV film)
1991 Odvěký zákon (TV film)
1988 Dubnové ráno (TV film)
1986 Poslední dny generála Pattona (TV film)
The Ted Kennedy Jr. Story (TV film)
1985 Death in California, A (TV film)
1984 Love Leads the Way (TV film)
1983 Brontë
Vánoční dárek (TV film)
1982 Member of the Wedding, The (TV film)
1981 All the Way Home (TV film)
Noční přechod
1980 To Find My Son (TV film)
1979 Na západní frontě klid (TV film)
Torn Between Two Lovers (TV film)
1978 Breaking Up (TV film)
Love's Dark Ride
Mít domov (TV film)
Thou Shalt Not Commit Adultery (TV film)
Tom and Joann (TV film)
1977 Tell Me My Name (TV film)
1976 Birch Interval
Francis Gary Powers: The True Story of the U-2 Spy Incident (TV film)
1975 Girl Named Sooner, A (TV film)
The Legendary Curse of the Hope Diamond (TV film)
1973 The Man Without a Country (TV film)
1972 Není kam uniknout (TV film)
She Waits (TV film)
1971 Únos
1970 Jana Eyrová (TV film)
1969 David Copperfield (TV film)
1968 Heidi kehrt heim (TV film)
The Pink Jungle
1967 Pan Fitzwilly
1966 Mister Buddwing
1964 Drahoušek
Quick Before It Melts
1963 Srocení orlů
1962 Kouzlo norkové kožešiny
1961 Lover Come Back
The Outsider
1960 Dark at the Top of the Stairs, The
1959 Uprostřed noci
1958 Farma pod Jilmy
Oddělené stoly
1957 Bachelor Party, The
1955 Marty
1953 Marty (TV film)

TV seriály

1960 Insight (TV seriál)
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)
1955 Ford Star Jubilee (TV seriál)
1954 Producers' Showcase (TV seriál)
1951 Goodyear Television Playhouse (TV seriál)
1948 The Philco Television Playhouse (TV seriál)

Producentská filmografie

Filmy

1994 Incident na malém městě (TV film)
1992 Proti její vůli (TV film)
1988 Dubnové ráno (TV film)
1975 The Legendary Curse of the Hope Diamond (TV film)
1972 She Waits (TV film)
1966 Mister Buddwing
1964 Quick Before It Melts

TV seriály

1967 CBS Playhouse (TV seriál)

Herecká filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace