foto

Ghostface Killah

  • nar. 9.5.1970 (49 let)
    Staten Island, New York City, New York, USA

Biografie

Ghostface Killah, vlastním jménem Dennis Coles, je americký raper, skladatel, textař, producent a herec. Od roku 1992 působí v hiphopové skupině Wu-Tang Clan, se kterou vydal několik alb. Později působil také ve skupině Theodore Unit. Od roku 1996 rovněž vydává alba pod svým jménem a první z nich bylo úspěšné album „Ironman“. Rovněž spolupracoval s dalšími umělci, jako byli například J Dilla, MF Doom, Raekwon a Method Man.

Jeho přezdívka byla převzata od darebácké postavy z kung-fu snímku Mystery of Chess boxing (1979), kterou ztvárnil tajvanský akrobat a bojový umělec Mark Long, který utkvěl svým dunivým smíchem a bojovým umem. Raper je zakladatelem své vlastní značky Starks Enterprises a je rovněž kritiky uznáván za jeho hlasité a rychlé texty i jeho příběhy o vědomí obsahující kryptický slang a emoční nesekvizity.

V roce 2006 ho MTV zařadila do čestného seznamu nejvýznamnějších MC všech dob. Redaktoři About.com ho umístili na seznam 50 nejlepších MC naší doby (1987–2007) a nazvali ho „jedním z nejvíce imaginativních vypravěčů naší doby“. Časopis Q ho nazval „nejlepším vypravěčem rapu“. Stejně jako kolega z Wu-Tang Clan Raekwon i Ghostface konvertoval na islám, ke kterému přešel v roce 2004.

Grand "Epistemolog" Master

Herecká filmografie

Filmy

2007 Neuvěřitelný život rockera Coxe
1998 Wu-Tang
1996 Nevyhrožuj

TV seriály

2018 Wu-Tang In Space Eating Impossible Sliders (TV seriál)
Marvel's Luke Cage (TV seriál)
Totální soul (S02E05)
2007 Human Giant (TV seriál)
Studio 30 Rock (TV seriál)
O cenu časopisu Source (S01E16)
2006 Studio 30 Rock (TV seriál)
Herec Jack (S01E05)
2005 The Boondocks (TV seriál)

Dokumentární

2019 Wu-Tang Clan: Of Mics and Men (TV seriál)
2006 Rock the Bells (TV film)
2005 MC: Why We Do It, The
Method Man Presents: The Strip Game
2004 Jay-Z: Americký raper
Wu-Tang Clan: Disciples of the 36 Chambers, Chapter 2 (koncert)
2002 Big Wigs
2000 And Ya Don't Stop: Hip Hop's Greatest Videos, Vol. 1

Hudební videoklipy

2007 Wu-Tang Clan feat. Erykah Badu, Dhani Harrison & John Frusciante - The Heart Gently Weeps (hudební videoklip)
2002 Hype Williams: The Videos, Vol. 1 (hudební videoklip)
Wu-Tang Clan - Uzi (Pinky Ring) (hudební videoklip)
2001 Wu-Tang Clan - Careful (Click, Click) (hudební videoklip)
Wu-Tang Clan feat. Paulissa Moorman - Gravel Pit (hudební videoklip)
2000 Wu-Tang Clan - Protect Ya Neck (The Jump Off) (hudební videoklip)
1998 Wu-Tang Clan - Reunited (hudební videoklip)
1997 Wu-Tang Clan - It's Yourz (hudební videoklip)
Wu-Tang Clan feat. Cappadonna - Triumph (hudební videoklip)
1995 Wu-Tang Clan - Wu-Tang Clan Ain't Nuthing ta F' Wit (hudební videoklip)
1994 Wu-Tang Clan - Can It Be All So Simple (hudební videoklip)
Wu-Tang Clan - Da Mystery Of Chessboxin' (hudební videoklip)
1993 Wu-Tang Clan - C.R.E.A.M. (hudební videoklip)
Wu-Tang Clan - Method Man (hudební videoklip)
Wu-Tang Clan - Protect Ya Neck (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2002 Dokaž to! (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky