Reklama

Reklama

Rammellzee

Rammellzee

nar. 1960
Queens, New York, USA

zem. 27.06.2010
Queens, New York, USA

Biografie

Vizuální umělec, gotický futurista, malíř, performer, teoretik umění, sochař, moderátor a hip hopový hudebník Rammellzee se proslavil svými graffiti v newyorském Queensu již během 70. let.

Rammellzee studoval zubní lékařství a krátce i design šperků. V roce 1979 si legálně změnil jméno na Rammellzee a přátelé, kteří znali jeho rodné jméno, jej podle jeho přání nechtěli prozradit. Širšímu publiku se představil v kultovního filmu Wild Style (1983). V roce 1985 napsal operu „Rekviem gotického futurismu“ a pokusil se propagovat své myšlenky vytvářením komiksů a deskových her. Byl také prvním umělcem, který spolupracoval se streetwearovou značkou Supreme a vyráběl ručně malované kšiltovky truckerům.

Počátkem 80. let představil i své specifické vokální styly, které měly následně vliv na slavné hiphopové formace Beastie Boys, nebo Cypress Hill. Jeho 12palcový singl „Beat Bop“ ve spolupráci s rapperem K-Robem a coververzí Basquiata považují někteří za nejcennější sběratelskou hip-hopovou nahrávku všech dob. Rammellzee je mimo jiné zobrazen na malbě „Hollywood Africans“ (1983) Jean-Michela Basquiata. Beat Bop byl uveden také ve filmu Style Wars (1983) a Rammellzee se také objeví těsně před koncem ve filmu Stranger Than Paradise (1984).

V roce 1988 nahrál Rammellzee se svou kapelou Gettovetts album „Missionaries Moving“ a spolupracoval také se spisovatelem Williamem Burroughsem na albu z roku 1989, „Seven Souls“. V roce 2003 vydal album „This Is What You Made Me“ a následně znovu vydal nahrávky vytvořené mezi lety 1982 a 1984. V roce 2004 vydal další album „Bi-Conicals of the Rammellzee“. Od počátku 80. let až do své předčasné smrti zorganizoval nespočet množství svých výstav po celém světě, které pokračovaly i po jeho smrti.

Zemřel v New Yorku ve věku 49 let, protože byl při své práci vystaven působení lepidla, výparů barev, pryskyřice a dalších toxinů a i kvůli problémům s játry. Oficiální příčina smrti byla uvedena jako srdeční onemocnění. Rammellzee je oslavován kapelou Big Audio Dynamite v písni „Come On Every Beat Box“.

Epistemolog

Herec

Filmy
1984

Podivnější než ráj

1983

Wild Style

Dokumentární
2012

Sample: Not for Sale

2007

Bomb It

1983

Style Wars

Ovládací panel

Reklama

Reklama