foto

Kathryn Joosten

  • nar. 20.12.1939
    Eustis, Florida, USA
  • zem. 2.6.2012 (72 let)
    Westlake Village, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

I když její kariéra začala převážně ve středních letech, její sen začal už ve dvaceti, kdy jí matka zemřela na rakovinu. Když umírala v nemocnici, Kathryn jí slíbila, že jednoho dne si splní svůj sen o herectví.

Nejdříve pracovala jako zdravotní sestra v psychiatrickém oddělení pro narušenou mládež. Vzala si za manžela jednoho z psychiatrů, porodila dva chlapce a usadila se jako žena v domácnosti na předměstí v Lake Forest, Illinois. Nikdy však nezapomněla na svůj sen o herectví. V roce 1980 její manžel propadl alkoholismu, Katheryn se rozvedla a spíše ztratila naději než aby se snažila změnit svůj život.

Nakonec však Kathryn začala brát hodiny v divadle v Chicagu a pomalu začínala hrát po divadlech v celém severním Illionis. Přes den se starala o svojí rodinu a večer se snažila zlepšovat svoje herecké schopnosti. První velký zlom nastal v roce 1991. Disney potřeboval lidi do Disney Wordu. Kathryn si vystála dlouhou frontu a nakonec se na ní usmálo štěstí a roli získala, přestěhovala se tak do Orlanda na Floridě. Kathryn si konečně vydělávala tím co měla ráda, i když byla nucena pracovat i jako barmanka, protože jí to nestačilo. Sice si konečně uvědomila, že má talent na to být herečka, ale trvalo jí další dva roky než si uvědomila, že se jí nepodaří mít kariéru na Floridě.

V prosinci roku 1995 se tak Kathryn znovu přestěhovala, tentokrát do Hollywoodu. I když neměla žádného agenta, ani kontakty, už za pět měsíců dostala první malou roli ve FAMILY MATTERS (1989). Během dalších šesti let se objevila ve více než tuctu her, šesti filmech, jedenácti televizních reklamách, deseti drama seriálech a více než dvaceti situačních komediích.

Nejznámější z jejích mnoha rolí je v MURPHY BROWN (1988) , sekretářka z FRASIER (1993), ale je to role Mrs. Landingham, přítelkyně a sekretářky Martina Sheena z President Bartlet v THE WEST WING (1999) který ji vynesl do světla reflektorů.

Její poslední a zřejmě nejznámější role byla Karen McCluskey v seriálu DESPERATE HOUSEWIVES (2004) - jen 20 dní poté, co tato její postava v seriálu zemřela na rakovinu, stejná nemoc přemohla i herečku samotnou.

Desperate "Rosaviva" Housewife

Herecká filmografie

Filmy

2011 Divoká karta (TV film)
Megakrajta versus Gatoroid (TV film)
2009 Alvin a Chipmunkové 2
The Bake Shop Ghost
2008 Pohádky na dobrou noc
2007 Křižovatka osudu
2006 Temná mysl
2005 Dvanáct do tuctu 2
Halfway Decent
McBride: To je vražda, madam (TV film)
Mezi otci a syny (TV film)
Nesvatbovi
Rukojmí
Taggart: Příliš pevná pouta (TV film)
2004 Breaking Dawn
Panika (TV film)
2003 Red Roses and Petrol
Secret Santa (TV film)
Wasabi Tuna
2002 Lehi's Wife
2000 Hellraiser: Inferno
1999 Rozluč se s Toledem
1998 Phoenix
1997 Svatba za všechny prachy
1996 Příběh doktora Fleisse (TV film)
1995 Tajemství mého muže (TV film)
1989 Vězeň
1985 Dáma v modrém (TV film)
1984 Grandview USA

TV seriály

2012 Zoufalé manželky (TV seriál)
Sbohem, Wisteria Lane (S08E23)
To já za všechno můžu (S08E22)
Odpočívej v pokoji (S08E17)
další epizody (8)
2011 Zoufalé manželky (TV seriál)
Síť se stahuje (S08E09)
Věci, které nás spojují (S08E02)
Přijďte k nám na večeři (S07E23)
další epizody (10)
2010 Zoufalé manželky (TV seriál)
Rebelové ve Wisteria Lane (S07E10)
Naše klidné království (S07E09)
Smutné Díkůvzdání (S07E08)
další epizody (16)
2009 Cleveland show (TV seriál)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Střemhlavý pád (S06E10)
Sebevražedné myšlenky (S06E09)
Každý by měl mít pokojskou (S06E05)
další epizody (13)
Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Můj poslední den 2/2 (S08E19)
2008 Jmenuju se Earl (TV seriál)
Earlovy ženy, část první (S03E21)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Město v plamenech (S05E08)
Co člověk potřebuje (S05E07)
Za vším hledej ženu (S05E06)
další epizody (12)
2007 In Case of Emergency (TV seriál)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Něco se blíží (S04E09)
Neboj se, já už to vím (S04E06)
S uměním to není lehké (S04E05)
další epizody (12)
2006 Krvavé svědectví (TV seriál)
Saved (TV seriál)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Zázračná píseň (S03E10)
Malé královny krásy (S03E09)
Děti a Art (S03E08)
další epizody (13)
2005 Chirurgové (TV seriál)
Anatomie zodpovědnosti (S01E05)
Closer (TV seriál)
Jmenuju se Earl (TV seriál)
Earl přestává kouřit (S01E02)
Láska, s.r.o. (TV seriál)
Sladký život Zacka a Codyho (TV seriál)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Slunce nikdy nezapadne (S02E08)
Kdo je rád sám? (S01E19)
Láska visí ve vzduchu (S01E14)
2004 Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Můj první smrťák (S04E04)
Gilmorova děvčata (TV seriál)
Psáno ve hvězdách (S05E03)
Larry, kroť se (TV seriál)
The Weatherman (S04E04)
Will a Grace (TV seriál)
Zmrzlinová útěcha (S06E13)
2003 A.U.S.A. (TV seriál)
Hope & Faith (TV seriál)
Joan z Arkádie (TV seriál)
Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk a spící podezřelý (S02E07)
Dva z Queensu (TV seriál)
Santa Claustrophobia (S06E11)
Čarodějky (TV seriál)
Mé tři čarodějky (S06E06)
2002 Everwood (TV seriál)
Less Than Perfect (TV seriál)
Life with Bonnie (TV seriál)
Západní křídlo (TV seriál)
Debate Camp (S04E05)
Akta X (TV seriál)
N1komu nevěř (S09E06)
2001 Dead Last (TV seriál)
Deník zasloužilé matky (TV seriál)
Raising Dad (TV seriál)
Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Moje babča (S01E04)
Strážkyně zákona (TV seriál)
Tak málo času (TV seriál)
Západní křídlo (TV seriál)
Bartlet for America (S03E09)
Two Cathedrals (S02E22)
18th and Potomac (S02E21)
další epizody (8)
2000 Ano, drahoušku (TV seriál)
Báječní Stevensovi (TV seriál)
Křižovatky medicíny (TV seriál)
Malcolm v nesnázích (TV seriál)
Titus (TV seriál)
Západní křídlo (TV seriál)
Galileo (S02E09)
Shibboleth (S02E08)
And It's Surely to Their Credit (S02E05)
další epizody (11)
Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Tam, kde žijí divočiny (S04E18)
1999 Providence (TV seriál)
Soudkyně Amy (TV seriál)
Thanks (TV seriál)
Západní křídlo (TV seriál)
In Excelsis Deo (S01E10)
The Short List (S01E09)
Enemies (S01E08)
další epizody (10)
Kutil Tim (TV seriál)
Po stopách kradených dílů (S08E13)
1998 Becker (TV seriál)
Lovná zvěř (TV seriál)
Chůva k pohledání (TV seriál)
The Pre-nup (S05E20)
1997 Ally McBealová (TV seriál)
Brooklyn South (TV seriál)
Dharma & Greg (TV seriál)
Třeba mě sežer (TV seriál)
Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Little Jerry (S08E11)
1996 Boston Common (TV seriál)
Goode Behavior (TV seriál)
Men Behaving Badly (TV seriál)
Případ pro Sam (TV seriál)
Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
Tracey Takes On... (TV seriál)
Všichni starostovi muži (TV seriál)
Život s Rogerem (TV seriál)
Pohotovost (TV seriál)
Jedna noční služba (S02E18)
1995 Kancelářská krysa (TV seriál)
Pointman (TV seriál)
Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
A Coupla Stiffs (S02E03)
1993 Frasier (TV seriál)
Grace v jednom kole (TV seriál)
Policie New York (TV seriál)
1992 Picket Fences (TV seriál)
1988 Murphy Brown (TV seriál)
Roseanne (TV seriál)
1987 Sable (TV seriál)
1963 General Hospital (TV seriál)

TV pořady

2008 60th Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace