foto

Richard Wright

  • nar. 28.7.1943
    Hatch End, Anglie, Velká Británie
  • zem. 15.9.2008 (65 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Richard Wright, vlastným menom Richard William Wright, britský klávesový hráč člen skupiny Pink Floyd, sa narodil 28. júla 1943 v Hatch End, Middlesexe. Richard Wright vyštudoval Haberdashers' Aske's Boys' School a Regent Street Polytechnic College of Architecture, kde sa zoznámil s Rogerom Watersom a Nickom Masonom, neskoršími spoluhráčmi v kapele Pink Floyd.

Richard Wright v roku 1965 založil skupinu The Pink Floyd Sound. Predtým hral aj v skupinách Sigma 6 a Screaming Abdabs, z ktorých vznikol The Pink Floyd Sound. Nebol síce takým plodným skladateľom ako Syd Barrett, Roger Waters alebo David Gilmour, no jeho charakteristický spôsob hry a spev bol nenahraditeľný.

Zomrel na rakovinu vo veku 65 rokov.

Cicis

Skladatelská filmografie

Filmy

2003 Glimpse of Dawn
2001 Los Deseos del camino (King Ale)
1992 Wrinkles
1972 La Vallée
1970 Zabriskie Point
1969 More
1968 San Francisco
The Committee

TV seriály

1976 Manon Lescaut (TV seriál)
1973 Pirx kalandjai (TV seriál)

Dokumentární

2004 Stoners
1984 Burren, The

Hudební videoklipy

1996 Rick Wright: Night of a Thousand Furry Toys (hudební videoklip)
1986 Learning to Fly (hudební videoklip)