foto

Peter Dalle

  • nar. 5.12.1956 (62 let)

Biografie

Peter Dalle (1956, Stockholm) je divadelní, televizní a filmový režisér, herec a autor. Vystudoval stockholmskou Divadelní akademii a zavedl se především jako populární představitel komediálních rolí. V roce 1993 se jako filmový režisér uvedl komedií Drömkåken. Následovala bláznivá veselohra Yrrol (1994). Režijně se podílel i na televizních seriálech Lorry (1989), Persons parfymeri (1997) a Jävla Kajsa (1999). Na svém kontě má však i vztahovou komedii o skupince přátel, rozhodnuté strávit společně Vánoce Ogifta par – en film som skiljer sig (1997), a historický snímek odehrávající se v roce 1945 Skenbart – en film om tåg (2003). Na svých filmech se Dalle podílí jako scenárista, producent a většinou také jako herec.

47. MFF Karlovy Vary

Herecká filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2018 Lyrro
2012 Nejmilejší nepřítel
2003 Iluze - film o vlaku
1997 Ogifta par - en film som skiljer sig
1994 Yrrol

TV seriály

1999 Jävla Kajsa (TV seriál)
1997 Persons parfymeri (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky