Reklama

Reklama

Alison Doody

Alison Doody

nar. 11.11.1966 (57 let)
Dublin, Irsko

Biografie

Alison Doody se narodila 11. listopadu 1966 v irském Dublinu. Její otec Patrick Doody se živil jako vývojář a matka Joan jako kosmetický poradce. Alison se vzdělávala v církevní škole a nějakou dobu zvažovala, že by se stala jeptiškou. Po škole se vrátila na rodnou farmu, kde byla obklopená svou milovanou rodinou. Kromě rodičů i bratrem Paulem a sestrou Elaine.

Okolo patnáctého roku si začala přivydělávat jako modelka a objevila se na přední straně časopisu U Magazíne, kde byla zvolena jako ,,tvář roku“. ,,Můj agent potom poslal moje fotky do Ameriky, kde o mě bohužel nestáli. Tvrdili, že jsem na práci modelky malá (Alison měří 175 cm). Tehdy mě to velmi zklamalo a rozhodla jsem, že se modelingu vzdám,“ vysvětluje proč svět modelingu na nějaký čas opustila. I nadále měla vysoké cíle. Rozhodla se pro studium na National College of Fine Arts and Design, ale po nějaké době školu opustila. Chyběla jí motivace a navíc nebyla schopná dodat během celého školního jeden hotový projekt. Tehdy byla rozhodnutá, že si dá roční pauzu a na školu se zkusí vrátit příští rok. Mezitím si ji však všiml hledač talentů a fotograf v jedné osobě, kterého naprosto uchvátila svým půvabem a sexappealem. Ihned jí nabídl práci v reklamě a po krátkém přemlouvání se Alison vrátila zpět k práci modelky.

Brzy jí byla nabídnuta práce v Londýně, kam se přestěhovala a dál pokračovala v budování své kariéry. A od modelingu byl jen krůček do světa filmu. Poprvé se mihla v bondovce VYHLÍDKA NA SMRT, kde ztvárnila postavu Jenny Flex, jakési ochránkyně Christophera Walkena a Grace Jones. Poté se objevila v několika nevýrazných rolích až přišel v roce 1989 Steven Spielberg a nabídl ji hlavní ženskou roli ve třetím pokračovaní INDIANA JONESE s podtitulem POSLEDNÍ KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA.

,,Alfreda Hitchcocka fascinovaly klasicky krásné blondýny a probouzely v něm skryté vášně. Myslím si, že kdyby znal Alison Doody zbláznil by se do ní a obsadil ji do všech svých filmů“, tvrdil tehdy s nadšením samotný Spielberg. Pro Alison však natáčení dobrodružného velkofilmu nebylo vůbec procházkou růžovým sadem, i když například scénu kde se po ní sápe spousta krys si docela užívala. ,,Vůbec jsem nezáviděla Kate Capshawové scénu s brouky v Chrámu zkázy. Krysy mi přišly přijatelnější, protože jsem věděla, že to nejsou žádné špinavé potvory z kanálu, ale čistá speciálně vypěstovaná zvířata,“ dodává po letech s úsměvem. Její doktorka Elsa Schneider, kterou zde hrála se bohužel stala její největší rolí.

Zahrála si s Piercem Brosnanem v thrilleru TAFFIN nebo v hvězdě obsazené americké komedii PRVNÍ LIGA 2. I nadále se věnovala modelingu a stala se tváří firmy L´Oreál. V roce 1994 se vrátila do Irska a vzdala se své úspěšné kariéry. Velmi sledovaná byla její svatba s Gavinem O´Reillim i pozdější manželství, které se rozpadlo v roce 2006. S Gavinem spolu mají dvě děti. Divákům se Alison připomněla až v roce 2004, kdy si po boku Patricka Swayze zahrála v televizní sérii DOLY KRÁLE ŠALAMOUNA. Zahrála si cameo v komedii HERCI nebo vedlejší roli v seriálu WAKING THE DEAD.

Zajímavostí je, že odmítla role ve filmech jako PÁN PRSTENŮ II a III (role Eówyn), BATMAN NAVŽDY, SBĚRATEL POLIBKŮ nebo CARLITOVA CESTA. Dnes žije Alison v Irsku obklopená svou rodinou a jak sama říká: ,,Nikdy jsme nelitovala svého odchodu ze světa filmu a jsem ráda za všechny ty krásné role, které jsem hrála“. Zbývá jen dodat, že je určitě škoda, že jsme toho od téhle půvabné platinové blondýnky neviděli víc, i když není všem dnům konec

Jan "Reiniš" Bodnár

Herečka

Host

Reklama

Reklama