foto

Vasilij Livanov

  • nar. 19.7.1935 (83 let)
    Moskva, Rusko, Sovětský svaz

Biografie

Vasilij Livanov (Василий Борисович Ливанов) proslul především jako představitel SHERLOCKA HOLMESE (1979-1986) pod režijním vedením Igora Maslennikova. V bývalém Sovětském svazu o tuto Doylovu literární postavu vzbudil svojí rolí nebývalý zájem. Ale podobné emoce nezvbuzoval svým výkonem jen ve své rodné vlasti; zapsal se jím i do slavného londýnského musea Sherlocka Holmese jako jedna z nejlepších adaptací této postavy. Podobně pochvalně jej přijímala i britská a evropská filmová kritika, což nedávno vyvrcholilo udělením ocenění Řádu britského imperia druhého stupně (2006), čímž se tak Livanov stal prvním ruským hercem s tímto vyznamenáním. O uvedení Vasilije Livanova v titulní roli Sherlocka Holmese rozhodl návrh kameramana Jurije Vekslera, který ve shodě s režisérem hledal typ podobný holmesovskému vzhledu z viktoriánských kreseb S.E.Pageta publikovaných v tehdejším The Strand Magazine.

I když šlo o Livanovovu životní roli, jeho filmová hvězda touto životní epizodou zdaleka nezapadá. Pocházel z umělecko-intelektuálního prostředí, což mu umožnilo vhodný vstup do této branže. Již jeho děd (Nikolaj Livanov) byl hercem moskevského divadla. Stejně tak jeho otec (Boris Livanov) byl předním hercem moskevského uměleckého divadla a osobní přítel mnohých významných osobností ruské kultury. Podobně i jeho matce, Eugenii Kazimirovně Livanově, se tato dráha stala živobytím, což také předznamenalo budoucí směr Vasilijovy dráhy.

V letech 1950-1954 vystudoval uměleckou školu na moskevské Akademii výtvarných umění. Po ukončení složil zkoušky na Surikovově škole umění, ale pak se rozhodl pro herectví na Ščukinově divadelní škole (1954-1958) kam přestoupil a kterou také s vyznamenáním ukončil. Po dvou divadelních sezónách dostal svoji debutní roli ve filmu NEODESLANÝ DOPIS. V následujících letech 1960-1964 byl stálým členem Teatr-studia filmových herců a hned na to si dodělal (1966) dvouleté studium na Vyšší režijní škole.

Jeho profesní záběr je neobyčejně široký. Jako výtvarník a kreslíř využil svého talentu a znalostí také v animované režii, kterou vystudoval. Mnoha, nejen animovaným, postavám propůjčil svůj hlas, který získal stejného uznání jako jeho herectví. Svoji charakteristickou, mírně chraptivou barvu hlasu, však získal teprve po své debutní roli, kde po natáčení v silném poryvu větru a 40-ti stupňovém mraze na několik dní ztratil hlas úplně. Věnoval se psaní scénářů a dokonce je také autorem několika publikací. Jako profesionální divadelní i filmový herec se do konce 80-tých let neúnavně minimálně jednou do roka podepsal na nějaké roli. V roce 1981 získal státní vyznamenání Zasloužilý umělec a o něco později (1988) i Národní umělec SSSR.

V současné době stále žije a pracuje v Moskvě, kde má s, o 14 let mladší, manželkou Elenou Arteměvnou tři potomky (Anastásie *1963, Boris *1974, Nikolaj *1984) a tři vnuky.

Kolssteyn

Herecká filmografie

Filmy

2007 Medvěžja ochota
2005 Mužskoj sezon. Barchatnaja revolucija
1996 Don Kichot vozvratščajetsja
1994 Ochota
1988 Pereval
1987 Drug
Neobyknovennyye priklyucheniya Karika i Vali (TV film)
1986 Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: 20. století začíná (TV film)
1983 Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Poklad z Agry (TV film)
Lunnaja raduga
Čeburaška iďot v školu
1982 Kto stučitsja v dvěr ko mně...
1981 Chalif-aist (TV film)
Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Pes baskervillský (TV film)
Tajna tretěj planěty
1980 Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona (TV film)
Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Král vyděračů (TV film)
Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Lov na tygra (TV film)
Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona: Osudový zápas (TV film)
1979 Sherlock Holmes a doktor Watson: Krvavý nápis (TV film)
Sherlock Holmes a doktor Watson: Seznámení (TV film)
1978 Jaroslavna: Královna Francie
Podarok dlja samogo slabogo
1977 Kak Maša possorilas s poduškoj
Step
Žicharka
1975 Hvězda kouzelného štěstí
Nasledstvo volšebnika Bachrama
1974 Šapokljak
1972 Hráč
1971 Rasskazy starogo morjaka: Něobitajemyj ostrov
Čeburaška
1970 Siňaja ptica
Waterloo
1968 Bylo mi devatenáct
Kot v sapogach
Malyš i Karlson
1967 Těžký handicap
1965 God kak žizň
Semafor má zelenou
1962 Kolegové
1961 Dva životy
Sud sumasšedšich
1960 Slepoj muzykant
Vzkříšení
1959 Neodeslaný dopis

TV seriály

2006 Vospominanija o Šerloke Cholmse (TV seriál)
2005 Mistr a Markétka (TV seriál)
2004 Syščiki (TV seriál)
Operacija pod narkozom (S03E05)
1991 38 popugajev (TV seriál)
Něnagljadnoje posobije (E10)
1985 38 popugajev (TV seriál)
Velikoje zakrytije (E09)
1979 38 popugajev (TV seriál)
Zavtra budět zavtra (E08)
Zarjadka dlja chvosta (E07)
1978 38 popugajev (TV seriál)
Privet martyške (E06)
A vdrug polučitsja? (E05)
1977 38 popugajev (TV seriál)
Kuda iďot sloňonok (E04)
Kak lečiť udava (E03)
Babuška udava (E02)
1976 38 popugajev (TV seriál)
38 popugajev (E01)
Žizň i směrť Ferdinanda Ljusa (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace