foto

Felix Van Groeningen

  • nar. 1977
    Gent, Flanders, Belgie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Felix van Groeningen (1977, Gent, Belgie) vystudoval v roce 2002 obor vizuální umění na Královské akademii múzických umění (KASK) v Gentu. Mimořádný úspěch zaznamenal jeho film Psanci osudu (De helaasheid der dingen, 2009), a to jak doma, tak na MFF v Istanbulu, kde získal nejvyšší ocenění, Zlatý tulipán. Snímek zhlédli rovněž diváci MFF KV 2010. Mezi předchozími čtyřmi celovečerními tituly dominuje jeho debut Steve + Sky (Steve + obloha, 2004) a Dagen zonder lief (S přáteli jako tihle, 2007).

Vedle filmu se zajímá též o divadlo, pro gentský divadelní soubor Kung Fu napsal několik her a také zde často působí jako režisér. V roce 2013 byl snímek Broken Circle Breakdown po uvedení na Berlinale a FF Tribeca promítán i na 48. MFF KV v sekci Deset evropských režisérů očima Variety. Film byl nominován na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film.

MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 Beautiful Boy
2016 Belgica
2012 Přerušený kruh
2009 Smolaři
2000 50CC

Producentská filmografie

Filmy

2000 50CC

Herecká filmografie

Dokumentární

2015 Twenty-Five Palms

TV pořady

2014 86. Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace