foto

Tim Blake Nelson

  • nar. 5.11.1964 (52 let)
    Tulsa, Oklahoma, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tim Blake Nelson se narodil 11. května 1964 v Tulse ve státě Oklahoma. Pochází z židovské rodiny, jeho prarodiče utekli těsně před vypuknutím druhé světové války do Velké Británie a následně do USA. Jeho matkou je známá sociální aktivistka a filantropka Ruth Kaiser Nelson. Po střední škole nastoupil na Holland Hall School a na Brown University. Na první zmíněné škole promoval v roce 1982, na druhé zmíněné v roce 1986.

Na filmovém plátně debutoval v roce 1992 malou rolí ve filmu TO JE MŮJ ŽIVOT. Dále se objevil v menších rolích v úspěšném snímku KRYCÍ JMÉNO DONNIE BRASCO (1997) a moderní shakespearovské adaptaci HAMLET (2000). Největší hereckou příležitost dostal právě v roce 2000 ve filmu BRATŘÍČKU, KDE JSI v režii bratří Coenů, kde si zahrál jednu z hlavních rolí po boku George Clooneyho a Johna Turturra. Navzdory tomu jeho herecká kariéra nestoupala nijak strmě nahoru, nadále se objevoval v menších rolích, byť v úspěšných - MINORITY REPORT (2002) či kontroverzních filmech - WONDERLAND MASAKR (2003). Střihl si taktéž roli v několika televizních snímcích. Naposledy byl k vidění v nejnovějším zpracování komiksu NEUVĚŘITELNÝ HULK (2008) a ve filmu LEAVES OF GRASS (2009), který sám režíroval.

Tim Blake Nelson je právě vedle herectví činný také jako režisér. Ke svojí prvotině EYE OF GOD (1997) napsal také scénař. V roce 2001 natočil válečné drama ŠEDÁ ZÓNA v hlavních rolích s Davidem Arquettem, Stevem Buscemim a Harvey Keitelem a moderní adaptaci Shakespearovy tragédie O, v níž si Othella zahrál Mekhi Phifer, Jaga Josh Hartnett a Desdemonu Julie Stiles.

V roce 2009 se Timu Blaku Nelsonovi dostalo čestného uznání University of Tulsa v Oklahomě. V současnosti žije v New Yorku se svojí ženou a třemi syny.

Lukáš "CrypzzXD" Slavíček

Herecká filmografie

Filmy

2017 Deidra & Laney Rob a Train
Monster
Sidney Hall
The Institute
The Long Home
2016 Colossal
The Confirmation
Ulička slávy
2015 Anesthesia
Fantastická čtyřka
For Justice (TV film)
2014 Síla života
Smrt čmuchala
The Sound and the Fury
2013 As I Lay Dying
Blue Caprice
Boží stvoření
Bukowski
Snake and Mongoose
2012 Lincoln
Máme rádi velryby
Sin Bin
2011 Flypaper
Nadějný rok
Oddělen
Yelling to the Sky
2009 Leaves of Grass
Possible Side Effects (TV film)
Saint John of Las Vegas
What Goes Up
2008 American Violet
Neuvěřitelný Hulk
2006 Astronaut
Come Early Morning
Darwinovy ceny
Fido
Soví houkání
2005 Moguls, The
Praštění láskou
Syriana
Warm Springs (TV film)
Zmražená pojistka
2004 Jeho fotr, to je lotr!
Ošizeni (TV film)
Poslední výstřel
Scooby-Doo 2: Nespoutané příšery
2003 Díry
Vidláci v Rusku
Wonderland Masakr
2002 Hodná holka
Minority Report
Past na rosomáka
2000 Bratříčku, kde jsi?
Hamlet
1998 Tenká červená linie
1997 Krycí jméno Donnie Brasco
Prix Fixe
1996 Švábi
1995 Těžké váhy
1994 Amateur
1993 Motel Blue 19
1992 To je můj život

TV seriály

2015 Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Makes Waffles! (S01E13)
Kimmy Goes to Court! (S01E12)
Kimmy Has a Birthday! (S01E09)
2014 Klondike (TV seriál)
2011 Chaos (TV seriál)
2009 Taková moderní rodinka (TV seriál)
1996 Cesta mrtvého muže (TV seriál)

Dokumentární

2003 Once Upon a Time in Utah, Sundance (TV film)
2000 Down from the Mountain
Inside Look: Down from the Mountain (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

2015 Anesthesia
2009 Leaves of Grass
2004 Love in Vain (TV film)
2001 "O"
Šedá zóna
1998 Kansas
1997 Stíhání

TV seriály

2015 Z: The Beginning of Everything (TV seriál)
Pilot (S01E01)

Scenáristická filmografie

Filmy

2015 Anesthesia
2001 Šedá zóna

Producentská filmografie

Střihačská filmografie

Filmy

2001 Šedá zóna
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace