foto

Brad Fiedel

  • nar. 10.3.1951 (67 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Brad Ira Fiedel se narodil 10. března roku 1951 v New Yorku (USA). Do světa hudby měl blízko i díky rodičům; jeho matka byla tanečnice, otec hudební skladatel. Po odmaturování na The Barlow School v severním New Yorku dokončil úspěšně i vysokou školu.

Do světa filmu nakoukl poprvé roku 1975, kdy složil hudbu k hororu THE ASTROLOGER (1975). Zpočátku se pohyboval ve světě filmů s mizivým rozpočtem, jako byly např. DEADLY HERO či GUMS (oboje 1976). Nejjistější byl v akčním a thrillerovém žánru, nicméně uznání se mu dostávalo i na poli dramatu či komedie - ohudebnil např. THE ACCUSED (1988), IMMEDIATE FAMILY (1989) či STRAIGHT TALK (1992). Velká porce jeho práce směřovala k televizní produkci.

Zdaleka nejvíce se Brad Fiedel proslavil "kovovými" soundtracky k TERMINÁTOROVI (1984) a jeho pokračování TERMINÁTOR 2: DEN ZÚČTOVÁNÍ (1991). S jejich režisérem Jamesem Cameronem spolupracoval ještě na PRAVDIVÝCH LŽÍCH (1994). Za prvního Terminátora obdržel nominaci na cenu Saturn, za Terminátora 2 a Pravdivé lži cenu ASCAP. Titulní motiv z Terminátora se dočkal mnoha coververzí od různých interpretů.

Jeho práci bylo vlastní časté a zručné používání elektroniky a syntezátorů. Kdysi začínal jako klávesista hudebního dua Hall & Oates.

Bohužel, ve druhé polovině devadesátých let pověsil Brad Fiedel filmovou hudební kariéru na hřebík a věnoval se jiným tvůrčím aktivitám. Je ženatý s herečkou Ann Dusenberry.

-bad-mad-wolf-

Skladatelská filmografie

Filmy

1999 Fenomén Y2K (TV film)
Očistec (TV film)
1996 Eden
Lekce (TV film)
Rasputin (TV film)
T2 3-D: Battle Across Time
1995 Johnny Mnemonic
1994 Pravdivé lži
Záblesk ve tmě
1993 Na dostřel
Nick's Game (TV film)
Riskantní plán
1992 Gladiátor
Haló, tady Shirlee
Šéf (TV film)
1991 Blood Ties (TV film)
Plymouth (TV film)
Terminátor 2: Den zúčtování
1990 Zapomenutí vězni (TV film)
1989 Dítě na zakázku
Modrá ocel
Obhájce pravdy
Perfektní svědek (TV film)
Stalo se v Cold Sassy (TV film)
1988 Had a duha
Hrůzná noc 2
Rukojmí (TV film)
Víkendová válka (TV film)
Znásilnění
Žhavý obraz (TV film)
1987 Bluffing It (TV film)
Osudná štvanice
Poslední nevinný (TV film)
Right to Die (TV film)
1986 Bratrstvo spravedlivých (TV film)
Detektiv Doyle (TV film)
Druhé podání (TV film)
Květ pouště
Northstar (TV film)
Of Pure Blood (TV film)
Pod nátlakem (TV film)
Policie z New Orleans
Právo volby (TV film)
Sunday Drive (TV film)
Zachraňme Harryho
1985 Beze stopy (TV film)
Deadly Messages (TV film)
Fraternity Vacation
Nebezpečné situace
Noc hrůzy
Tajemná noc duchů (TV film)
1984 Anatomy of an Illness (TV film)
Baron a ostrý Bill (TV film)
Children in the Crossfire (TV film)
Terminátor
Three Wishes of Billy Grier, The (TV film)
Vraždy podle kalendáře (TV film)
When She Says No (TV film)
1983 Bílá orchidej (TV film)
Chladné oči v plamenech
Heart of Steel (TV film)
Jacobo Timerman: Prisoner Without a Name, Cell Without a Number (TV film)
Kokain: Pokušení mužů (TV film)
Provinční vražda (TV film)
Right of Way (TV film)
1982 Dreams Don't Die (TV film)
Mae West (TV film)
Zrozena jen ke kráse (TV film)
1981 Bunker, The (TV film)
Dream House (TV film)
Just Before Dawn
My Mother Was Never a Kid (TV film)
Night School
People vs. Jean Harris, The (TV film)
1980 Day the Women Got Even, The (TV film)
Hardhat and Legs (TV film)
Playing for Time (TV film)
Reunion (TV film)
1979 Dobrodružství lodi Mayflower (TV film)
Movie Star's Daughter, A (TV film)
1977 Looking Up
1976 Apple Pie
Deadly Hero
Gums
1975 Astrologer, The

TV seriály

1999 Turks (TV seriál)
1998 Ze Země na Měsíc (TV seriál)
1991 Reasonable Doubts (TV seriál)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1988 Půlnoční linka (TV seriál)
1987 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Parťák (S02E14)
1986 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Musíte mi věřit (S02E05)

Dokumentární

2003 Žádný osud, jen ten který uděláme
1995 Making of 'Johnny Mnemonic' (TV film)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(347)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace