foto

Alfred Strejček

  • nar. 24.11.1941 (77 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Alfred Strejček pochází z Prahy, jeho otec byl úředníkem, matka pracovala jako dělnice. Alfred studoval na strojní průmyslovce v Kutné Hoře, kde díky působení v dramatickém a recitačním kroužku propadl zájmu o divadlo a po maturitě nastoupil na brněnskou JAMU. Tady absolvoval studium herectví (1964). Již za studií hostoval v Divadle Oldřicha Stibora v Olomouci, po absolutoriu získal angažmá v pražském Divadle Jiřího Wolkera (1964-1968), pak přešel do Divadla E. F. Buriana (1968-1970), jednu sezónu pak strávil znovu v Brně, ve Státním divadle (1970-1971), poté se na plných sedmnáct let vrátil do Divadla E. F. Buriana (1971-1988), od počátku roku 1989 působí ve svobodném povolání.

Ve svých divadelních začátcích vynikl Strejček v milovnických rolích (Evžen Oněgin, Romeo a Julie, Don Carlos, Loupežník), zásadní pro něj byla také spolupráce s Divadlem Za branou koncem šedesátých let a znovu po jeho obnovení po roce 1989, hrál také na scéně divadla Maringotka. Doménou Alfreda Strejčka je mluvené slovo a přednes, například ve Viole nebo v Lyra Pragensis. Po roce 1989 se zaměřil například na jevištní prezentaci biblických příběhů, jako letitý ctitel literárního odkazu J. A. Komenského stál u zrodu projektu Vivat Comenius. Tento koncertní program obohacený o Strejčkův mluvený projev byl uveden ve více než třiceti zemích a získal několik ocenění od organizace UNESCO.

Alfred Strejček je od počátku sedmdesátých let mediálně známou osobností, jeho práce před filmovou kamerou čítá však jen několik málo položek. Hrál hlavní roli nalezence Plaváčka ve filmové pohádce TŘI ZLATÉ VLASY DĚDA VŠEVĚDA (1963), která je však již dnes celkem zapomenuta. Po nevelké epizodě v politicky angažovaném titulu O MORAVSKÉ ZEMI (1977) hrál další hlavní roli ve filmu PODIVNÁ PŘÁTELSTVÍ HERCE JESENIA (1985). O několik let později si zahrál básníka Baudelaira ve snímku PŘÍLIŠ HLUČNÁ SAMOTA (1994). Více a často větších příležitostí se dočkal v televizi, kde jej bylo možno vidět v řadě inscenací. Významnou položku ve Strejčkově práci tvoří jeho aktivity v rozhlase, kde jeho jméno figuruje ve více než tisícovce pořadů, pro rozhlas pracuje i dnes, nicméně místo před mikrofonem má dnes především jako moderátor hudebně zaměřených pásem (ve spolupráci se Štěpánem Rakem).

První manželkou Alfreda Strejčka byla herečka Consuela Morávková (*1944), která v roce 1979 emigrovala do Velké Británie. Podruhé se oženil s atletkou Jarmilou Nygrýnovou (1953-1999). Alfred Strejček má dvě dcery.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2006 Iluzionista
2005 Všichni musí zemřít (TV film)
2003 Nezvěstný (TV film)
1997 Ptačí král (TV film)
1996 Slavík (TV film)
1994 Příliš hlučná samota
1991 Proč pláčeš, břízo bílá (TV film)
Útěk do vězení (TV film)
1990 Tichá myš (TV film)
1987 Fanynka (TV film)
1986 Píseň o statečném Heřmanovi a sličné Jitce (TV film)
1985 Podivná přátelství herce Jesenia
1983 Darmošlap z Nemanic a princezna Terezka (TV film)
1980 Italské jaro (TV film)
1979 Historie začíná pod kaštany (TV film)
1977 Dům na konci města (TV film)
O moravské zemi
Podivné přátelství herce Jesenia (TV film)
Smuteční hudba za padlé hrdiny (TV film)
1976 Minotaurus nemá naději (TV film)
1975 Když Praha povstala (TV film)
Sarajevský atentát
Tři vstupenky na Strahov (TV film)
1974 Dobrodružství s Blasiem
Lásky hra osudná (TV film)
Veselé windsorské paničky (divadelní záznam)
1973 Divoká planeta
Větrné moře
1971 Dokud jsou ryby němé (TV film)
1966 Malá mořská víla (TV film)
1963 Tři zlaté vlasy děda Vševěda

TV seriály

2007 Gynekologie 2 (TV seriál) - vyp.
Praha (E24) - vyp.
Orgán (E23) - vyp.
Ministr (E22) - vyp.
další epizody (24)

Dokumentární

2017 Jiří Tichota: Zdál se mi sen (TV film) - a.z.
Pád do snu - vyp.
2014 Hudební balady Vadima Petrova (koncert)
Vyvoleni k utrpení (TV seriál) - vyp.
Osudy židovského obyvatelstva na Šumavě od konce 2. světové války (E03) - vyp.
Osudy židovského obyvatelstva na Šumavě mezi roky 1938–1945 (E02) - vyp.
Osudy židovského obyvatelstva na Šumavě do roku 1938 (E01) - vyp.
2012 Fatum
Večer lidí dobré vůle - Velehrad 2012 (koncert)
2010 Hrabě Zinzendorf - síla přesvědčení (TV film)
Velikonoce v Lužici a pod Lužickými horami (TV film)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Consuely Morávkové (S06E13)
Příběhy slavných (TV seriál)
Malý Velký muž (S11E10)
Poslední leč Josefa Langmilera (S11E06)
2009 Karel Klostermann (TV film)
2007 Koleda, koleda... (TV film)
Maledivy (TV seriál)
2006 Sluneční zátoka - kraj Jaroslava Foglara
2000 Příběhy slavných (TV seriál)
Zemřel mlád 24 let (S01E04)
1998 Karmapa - dvě cesty božství (TV film)

TV pořady

2001 Barvy života (TV pořad)
1994 Písně zbožné, milostné a darebné (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1984 Spirituál kvintet (TV pořad)
1978 Hvězdy jazzového nebe (TV pořad)
1976 Hudební studio M (TV pořad)
1968 Nedělní chvilka poezie (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace