Reklama

Reklama

Mojmír Heger

Mojmír Heger

nar. 21.09.1928
Jaroslavice, Československo

zem. 25.10.2021 (93 let)
Brno, Brno, Jihomoravský kraj, Česko

Biografie

Mojmír Heger je český herec. V dětstí žil mj. ve Stavenicích na statku svého otce. Následně studoval na gymnáziu v Litovli, kde se setkal mj. i s režisérem Milošem Hynštem. Pak jel studovat na konzervatoř do Prahy, kde se seznámil i se svou manželkou, herečkou Olgou Hegerovou.

Během jednoho představení v Disku ho najednou stihlo chrlení krve. Jednalo se o otevřenou tuberkulózu. Naštěstí se z této nemoci dostal díky své manželce i svým pedagogům, kteří zajistili do Československa dodání streptomycinu, tehdy jediného léku na tuberkulózu.

Poté získal angažma v Plzni, ale už v roce 1951 získal i se svou manželkou od režiséra Zdeňka Dintera angažmá v brněnském Divadle mladých. Tam hrál pod vedením vynikajících režisérů – Zdeňka Kaloče, Aloise Hajdy, Alexandra Lichého, Miloše Hynšta, Stanislava Fišera či Ladislava Smočka.

V roce 1965, po zrušení Divadla na Výstavišti, přechází do Divadla bratří Mrštíků. Ve stejné době se začíná věnovat i práci v rozhlase a dabingu (Velká země, Bandolero!, Čapajev...).

Potom se stal principálém herců, režisérů i výtvarníků a mnoho let vedl takzvané Vesnické divadlo, tedy zájezdovou scénu u Divadla bratří Mrštíků.

Po sametové revoluci i se svou manželkou šel do penze. V roce 2000 získal cenu Senior Prix. Mojmír žije i s manželkou v Brně ve čtvrti Řeckovice.

Costan "throwaway" Grigorij

Herec

Reklama

Reklama