foto

Larry Sellers

  • nar. Pawhuska, Oklahoma, USA

Biografie

Larry Sellers se narodil 2. října v původní indiánské rezervaci Pawhuska (Oklahoma). Rok narození v životopisech neudává.

Larry Sellers - jak je vidět z místa jeho rodiště - je původní obyvatel Oklahomy, "native american" jak je to správně, ale chete-li Indián. Jeho předkové pocházejí z rodu Osage, Cherokee a Lakota. Ve společnosti působí jako vychovatel, historik a duchovní vůdce. Že kromě toho všeho je i výborným hercem se čeští diváci poprvé přesvědčili, když jej na televizních obrazovkách poznali jako charismatického muže s osobitým humorem a komediálním nadáním v roli Indiána jménem Cloud Dancing (Tančící Oblak) v mnoho let natáčeném seriálu DR. QUINNOVÁ (1993-1999).

Dále jsme jej mohli vidět ve filmech REVOLUCE(1985), zde se potkal s hvězdami jako Al Pacino, ve westernu RYCHLÝ A MRTVÝ (1987), v komedii JAKÝ OTEC, TAKOVÝ SYN (1987). Mezi nejčastější role patří ty seriálové - v r. 1993 to byla nejen zmiňovaná Dr. QUINNOVÁ, ale i WALKER, TEXAS RANGER a WAYNŮV SVĚT. V r. 1994, po úspěchu filmu Poslední Mohykán, vznikl seriál z obdobi 7leté války Francouzů s Brity v amerických koloniích v polovině 18. stoleti SOKOLÍ OKO (1994). V dalším tv filmu CRAZY HORSE (1996) o slavném náčelníkovi Siouxů se Larry Sellers objevil po boku legendárního Sedícího Býka, Augusta Schellenberga, nejznámějšího ze stejnojemnné role v legendárním snímku "Mé srdce pohřběte u Wounded Knee". V dalších letech se Larry objevil i v cenami ověnčeném seriálu RODINA SOPRANŮ (1999) a mezi poslední filmy se řadí drama čerpající z nikdy nekončících protikladů naší tzv. civilizace a idejemi native Američanů FOUR SHEETS TO THE WIND (z r. 2007).

Larry Sellers není jen skvělý indiánský herec, který často působí i jako technický poradce v oblasti života a kultury native Američanů při natáčení filmů. Je to především charismatický muž s velkým srdcem. Po celý život se snaží změnit pohled lidí na původní obyvatele Ameriky - Indiány, přiblížit jim svou kulturu. "Největším pokladem každého národa je právě jeho tradiční kultura", říká Larry Sellers.

alpeew

Herecká filmografie

Filmy

2007 Four Sheets to the Wind
1999 Doktorka Quinnová (TV film)
1996 Šílený kůň (TV film)
1994 Bleskový Jack
1993 Noc uprchlíků (TV film)
Waynův svět 2
1987 Kenny Rogers as The Gambler, Part III: The Legend Continues (TV film)
Like Father Like Son
Rychlý a mrtvý (TV film)
Úkladná vražda
1986 Crime Story (TV film)
Špión na ledě
1985 Revoluce

TV seriály

2002 Rodina Sopránů (TV seriál)
Kryštof Kolumbus (S04E03)
1995 Doktorka Quinnová (TV seriál)
Washita I (S03E24)
Jablko sváru (S03E22)
Konec světa (S03E15)
další epizody (4)
1994 Sokolí oko (TV seriál)
Doktorka Quinnová (TV seriál)
První vánoce (S03E13)
Díkůvzdání (S03E10)
Finanční problémy (S03E09)
další epizody (13)
1993 Doktorka Quinnová (TV seriál)
Sullyho oběť (S02E10)
Díkuvzdání (S02E08)
Kam patříme (S02E06)
další epizody (18)
Walker, Texas Ranger (TV seriál)
1990 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
1989 Life Goes On (TV seriál)
1986 Kriminální příběhy (TV seriál)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace