Reklama

Reklama

Bertrand Blier

Bertrand Blier

nar. 14.03.1939 (85 let)
Boulogne-Billancourt, Paříž, Île de France, Francie

Biografie (1)

Francouzský režisér Bertrand Blier (syn patrně slavnějšího otce, francouského herce Bernarda Bliera) představuje nejen ve francouzské kinematografii velmi ojedinělý zjev. Svým datem narození (1939) se Blier "nevešel" do skupiny tvůrců "nové vlny" a svoji nezařaditelností k jakékoliv vlně či programové skupině je tento tvůrce francouzským ekvivalentem například Davida Lynche (s nímž sdílí jisté podobnosti v některých surrealistických prvcích) a nebo Woodyho Allena … (více)

Zajímavosti (10)

Buzíci (1974)

  • V bookletu k CD se soundtrackem k filmu Bertrand Blier vypráví, že měl poměrně přesnou představu o hudbě, kterou chtěl pro svůj film, a přiznává, že spolupráce se Stéphanem Grappelim nesplnila jeho očekávání. (classic)

Buzíci (1974)

  • Původně byl závěr filmu temnější, stejně jako v románu: Jean-Claude (Gérard Depardieu), Pierrot (Patrick Dewaere) a Marie-Ange (Miou-Miou) jeli v DS (kadeřníkově DS, které koupili Jacquelinini rodiče), když se pravé přední kolo, které Pierrot nechal upilovat, aby se kadeřníkovi pomstil, utrhlo a auto se zřítilo do rokle, kde postavy zahynuly. O zhlédnutí filmu požádal americký distributor, kterému se film velmi líbil a chtěl ho koupit pro americký trh pod podmínkou, že změní konec tak, aby byl šťastnější, protože mu postavy připadaly roztomilé. Střih byl změněn, a protože kopie ještě nebyly vytištěny, měl být všude stejný. Film tedy končil tím, že postavy projížděly autem, dokud neprojely tunelem, který pravděpodobně označoval hranici, a závěr ponechal na divákově představivosti. Bertrand Blier se tak vyhýbá vysloveně morálnímu konci a později prohlásí, že distributor měl nakonec pravdu. V době uvedení filmu do kin však Blier zdůvodňoval závěr takto: „Líbil se mi konec románu, protože jsem si myslel, že je filmový. Jakmile byl natočen, připadal mi pro film velmi literární. Tak jsem ho vystřihl. Každý divák si může dát takový konec, jaký mu vyhovuje.“ (classic)

Buzíci (1974)

  • Ve scéně, kdy postavě Brigitte Fossey Pierrot (Patrick Dewaere) saje prsa, se herečka, která do role vklouzla, „nebála“, ale Bertrand Blier vzpomínal na okamžik, kdy se herečka trochu vyděsila, protože se jí trochu zatočila hlava, když se ocitla mezi dvěma muži, z nichž jeden ji sál a druhý ji zezadu dráždil. (classic)

Galerie (13)

Reklama

Scenárista

Režisér

Spisovatel

Filmy
1974

Buzíci - kniha

Herec

Host

Reklama

Reklama