foto

Tamás Major

  • nar. 26.1.1910
    Budapest, Rakousko-Uhersko
  • zem. 13.4.1986 (76 let)
    Budapest, Maďarsko

Biografie

Herec, režisér a pedagóg. Umeleckú dráhu začal písať v roku 1930, keď ukončil Divadelnú akadémiu. Od roku 1931 je stálym členom Národného divadla. Celý život bol silne ľavicovo orientovaný, zúčastňoval sa na robotníckych umeleckých podujatiach, bol aktívny antifašista a poslanec Maďarského parlamentu za robotnícku stranu v rokoch 1949-1953 a 1958-1971. V rokoch 1957-1966 zastával vysoké stranícke funkcie. Bol riaditeľom Národného divadla od roku 1945 do roku 1962 a hlavným režisérom. Od roku 1947 bol pedagógom na Divadelnej a filmovej akadémii. Jeho prvou hlavnou úlohou v Národnom divadle bol Moliérov Tartuffe v roku 1938.

Cicis

Herecká filmografie

Filmy

1992 ...annak szíve álmot terem
1986 Elsö kétszáz évem
Velká generace
1985 Csak egy mozi
Plukovník Redl
1984 A nők iskolája (TV film)
Hanyatt-homlok
1983 Elveszett illúziók
Konec zázraku
Šťastný Daniel
1982 Mirandolina (divadelní záznam)
1981 Mefisto
Ripacsok
1980 Circus Maximus
1979 Ajándék ez a nap
Imre (TV film)
Zbav nás od zlého
1978 Az elefánt (TV film)
Saroküzlet (TV film)
1977 Császárlátogatás (TV film)
Teketória
1976 Klavír ve vzduchu
Scapin furfangjai (TV film)
1975 Déryné hol van?
Ereszd el a szakállamat!
Finish - avagy Álmom az életem túlélte (TV film)
Hugó, a víziló
Lear király (divadelní záznam)
1974 Aranyborjú (TV film)
Ficzek úr (TV film)
Ki vágta fejbe Hudák elvtársat? (TV film)
Pendragonská legenda
Volpone (TV film)
Végül
1973 A Lúdláb királynő (TV film)
A fekete Mercedes utasai (TV film)
Fotbal starých časů
III. Richárd (TV film)
Úhor
1972 A Főnök (TV film)
Byla jednou jedna rodina
Fekete macska (TV film)
Férfiak mesélik... (TV film)
1971 A gyilkos a házban van
Baron Trotta
Szabad, mint a madár (TV film)
Széchenyi meggyilkoltatása (TV film)
Vrah je v domě
1970 Cesta kolem mé lebky
Rozsudek
Sny lásky
1969 Alfa Romeó és Júlia
Lví skok
Szemüvegesek
VII. Olivér - Egy király, aki nem akar király lenni (TV film)
1968 Elméletileg kifogástalan házasság (TV film)
Falak
Jagerské hvězdy
Jagerské hvězdy II.
Különös melódia
1967 A múmia közbeszól
Az OP-ART kalap (TV film)
Jaguár
Mocorgó (TV film)
Tři noci jedné lásky
Változó felhözet
1966 Chladné dny
Minden kezdet nehéz I-II
Uherský magnát
És akkor a pasas...
1965 A helység kalapácsa (TV film)
Denevér (TV film)
Desátník a ti druzí
Kár a benzinért
Muži a boj I
Muži a boj II
Nem
Prsten s nymfou
1964 Az életbe táncoltatott leány
Miért rosszak a magyar filmek?
Világos feladja
Zálety krále Matyáše
1963 A lóvátett város (TV film)
1962 Poslední večeře
1960 Atentát
1952 Probuzená píseň
1951 Podivné manželství
1941 A szűz és a gödölye
Karinthy Frigyes - Hököm Színház (TV film)

TV seriály

1973 És mégis mozog a föld (TV seriál)
Episode 2 (E02)
1972 Zenés TV színház (TV seriál)
1970 Enquęteurs associés, Les (TV seriál)

Host

TV pořady

1996 Áloműzők (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace