foto

Louis Gossett Jr.

  • nar. 27.5.1936 (82 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Louis Cameron Gossett junior se narodil v newyorském Brooklynu, jako syn zdravotní sestry a vrátného. V mládí se závodně věnoval basketbalu, díky kterému získal stipendium na newyorské univerzitě. V sedmnácti letech se kvůli zranění, které si vynutilo delší sportovní pauzu, rozhodl zkusit herectví a debutoval na divadle ve školní hře. Hraní si posléze velmi zamiloval, a tak přestože měl možnost profesionálně pokračovat v basketbalu (měl nabídku od klubu New York Knicks), rozhodl se pro divadelní dráhu.

V roce 1961 si odbyl premiéru i na filmovém plátně ve snímku RAISING IN THE SUN, po boku Sidney Poitiera. Následně pracoval hlavně v televizi, kde se objevil v nespočtu seriálů. Zlomem v jeho kariéře pro něj byl rok 1977, kdy ztvárnil jednu z hlavních rolí v dramatickém seriálu KOŘENY, za níž byl poctěn cenou Emmy, a hlavní zápornou úlohu v úspěšném thrilleru HLUBINA. Od té doby je celkem hojně obsazován. Vrcholem pro něj nepochybně byla záporná role seržanta Emila Foleye v dramatu DŮSTOJNÍK A DŽENTLMEN s Richardem Gerem. Za tento počin byl oceněn zlatým Glóbem a dokonce Oscarem za nejlepšího herce ve vedlejší roli. Prestižní cenu Akademie získal jako teprve druhý herec tmavé pleti v historii.

Louis pravidelně střídá úlohy v áčkových i béčkových produkcích. Dalším důležitým projektem pro něj byl válečný akční snímek ŽELEZNÝ OREL, kde ztělesnil titulní roli a zahrál si i v dalších třech pokračováních. Dále nepříliš úspěšný třetí díl klasického hororu ČELISTI, dobrodružné sci-fi Wolfganga Petersena MŮJ NEPŘÍTEL, drama z boxerského prostředí PŮLNOČNÍ PODRAZ. Za zmínku stojí i akční béčka MSTITEL či KAMUFLÁŽ, kde se objevil po boku Dolpha Lundgrena.

Gossett také rád propůjčuje svůj hlas animovaným figurkám, např. v seriálech HERKULES, FAMILY GUY, BATMAN, nebo v počítačové hře Half-Life.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2018 Breaking Brooklyn
Buttermilk Sky
Redemption
2017 Double Play
2016 Come to the Garden
King of the Dancehall
Undercover Grandpa
2015 Boiling Pot
2014 Cottonwood
Muži v ringu
Pride of Lions
2013 Miracle at Gate 213 (TV film)
Přízrak zmizelé
2012 Smitty - nejlepší přítel
2011 The Lamp
2010 Boží vzkaz
Why Did I Get Married Too?
2009 Duha v srdci
The Least Among You
The Perfect Game
2008 Delgo
2007 Daddy's Little Girls
Odhalení
Příběhy z USA
2006 All In
Club Soda
2005 Lackawanna blues (TV film)
Ohnivé nebe (TV film)
Svět ve válce
2003 Jasperský lynč (TV film)
Ve spádu událostí (TV film)
2002 Podvedeni
What About Your Friends: Weekend Getaway (TV film)
2001 Pro lásku k Olivii (TV film)
2000 Doktorka Lucille (TV film)
Příběh malé Jacey (TV film)
The Highwayman
Vyšetřovatelé II: Střípky důkazů (TV film)
1999 Divná spravedlnost (TV film)
Smrtelná hrozba
1998 Mumie
Povídky ze sousedství (TV film)
Vyšetřovatelé (TV film)
1997 In His Father's Shoes (TV film)
To Dance with Olivia (TV film)
Wall That Heals, The
1996 Běh za snem: Příběh Gail Deversové (TV film)
Captive Heart: The James Mink Story (TV film)
Kat (TV film)
Managua
1995 Ray Alexander: Vražda k večeři (TV film)
Velká Samota (TV film)
Zooman (TV film)
Železný orel 4
1994 Curse of the Starving Class
Lanaři
Ray Alexander: Chuť na spravedlnost (TV film)
Správný muž v Africe
1993 Ohnivý blesk
Operace Monolith
V ulicích Los Angeles (TV film)
1992 Půlnoční podraz
Železný orel 3
1991 Carolina Skeletons (TV film)
Kamufláž
Keeper of the City (TV film)
Nebezpečná hra na vojáky
The Josephine Baker Story (TV film)
1990 El Diablo (TV film)
Sudie and Simpson (TV film)
1989 Mstitel
1988 Goodbye, Miss 4th of July (TV film)
Roots: The Gift (TV film)
Sam Found Out: A Triple Play (TV film)
Železný orel 2
1987 Father Clements Story, The (TV film)
Shromáždění starých mužů (TV film)
Ředitel školy
1986 Firewalker
Železný orel
1985 Můj nepřítel
1984 Co jsem našel, to je moje
Guardian, The (TV film)
1983 Sadat (TV film)
Čelisti III
1982 Benny's Place (TV film)
Důstojník a džentlmen
1981 Don't Look Back: The Story of Leroy 'Satchel' Paige (TV film)
1980 It Rained All Night the Day I Left
1979 Lawman Without a Gun (TV film)
1978 Lazarus Syndrome, The (TV film)
Sentry Collection Presents Ben Vereen: His Roots, The (TV film)
The Critical List (TV film)
To Kill a Cop (TV film)
1977 Choirboys, The
Freeman (TV film)
Hlubina
Little Ladies of the Night (TV film)
1976 J.D.'s Revenge
The River Niger
1975 Black Bart (TV film)
Delancey Street: The Crisis Within (TV film)
1974 It's Good to Be Alive (TV film)
Sidekicks (TV film)
The White Dawn
1973 Smějící se policajt
1972 S tetou na cestách
1971 Big Fish, Little Fish (TV film)
Švindl
1970 Leo poslední
Pan domácí
The Bushbaby
1968 Companions in Nightmare (TV film)
1961 A Raisin in the Sun

TV seriály

2019 Watchmen (TV seriál)
2017 Dobrý boj (TV seriál)
Reddick v Boseman (S01E08)
2015 The Book of Negroes (TV seriál)
The Spoils Before Dying (TV seriál)
Extant (TV seriál)
The Other Side (S02E09)
2014 Extant (TV seriál)
Ti před krví (S01E12)
Co se to děje? (S01E05)
Skrýš (S01E04)
2013 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Přístav milosti (S04E11)
2009 Pohotovost (TV seriál)
Ženáč (S15E15)
2006 Griffinovi (TV seriál)
Zachraňte vojína Briana (S05E04)
Hvězdná brána (TV seriál)
Čtvrtý jezdec apokalypsy, část druhá (S09E11)
2005 Hvězdná brána (TV seriál)
Čtvrtý jezdec apokalypsy, část první (S09E10)
Návrat vysloužilého boha (S09E07)
Předsunutá základna (S09E06)
další epizody (4)
2004 Batman vítězí (TV seriál)
2002 Half & Half (TV seriál)
Mrtvá zóna (TV seriál)
2000 Resurrection Blvd. (TV seriál)
1999 Walking After Midnight (TV seriál)
1998 Herkules (TV seriál)
1996 Předčasné vydání (TV seriál)
1994 Dotek anděla (TV seriál)
Ellen (TV seriál)
1993 Návrat do Osamělé Holubice (TV seriál)
1992 Picket Fences (TV seriál)
1990 Captain Planet (TV seriál)
1989 Gideon Oliver (TV seriál)
1982 The Powers of Matthew Star (TV seriál)
1981 American Playhouse (TV seriál)
1980 Palmerstown, U.S.A. (TV seriál)
1979 Backstairs at the White House (TV seriál)
Lazarus Syndrome, The (TV seriál)
1977 Kořeny (TV seriál)
1976 Visions (TV seriál)
1975 Caribe (TV seriál)
The Jeffersons (TV seriál)
1974 Good Times (TV seriál)
Little House on the Prairie (TV seriál)
Lucas Tanner (TV seriál)
Petrocelli (TV seriál)
The Rockford Files (TV seriál)
The Six Million Dollar Man (TV seriál)
1973 Harry O (TV seriál)
Kriminální oddělení (TV seriál)
1972 The Rookies (TV seriál)
1971 Alias Smith and Jones (TV seriál)
Cade's County (TV seriál)
Longstreet (TV seriál)
Owen Marshall: Counselor at Law (TV seriál)
1970 McCloud (TV seriál)
The Partridge Family (TV seriál)
The Young Rebels (TV seriál)
1969 Love, American Style (TV seriál)
The Bill Cosby Show (TV seriál)
The Bold Ones: The New Doctors (TV seriál)
1968 The Mod Squad (TV seriál)
1967 Cowboy in Africa (TV seriál)
The Invaders (TV seriál)
1966 Daktari (TV seriál)
1962 The Nurses (TV seriál)
1960 Insight (TV seriál)
1959 Bonanza (TV seriál)
1949 The Big Story (TV seriál)

Dokumentární

2018 Hal
2017 Sighted Eyes/Feeling Heart
2016 AC Green: Iron Virgin (TV film)
2015 Bad IQ
Where Have All the Fathers Gone
2014 Last of the Showmen
2013 The Punisher: Gag Reel
2009 Bring Your 'A' Game
Let Freedom Sing: How Music Inspired the Civil Rights Movement
2008 The Black List: Volume One
2007 Officer and a Gentleman: 25 Years Later, An
Pride Against Prejudice: The Larry Doby Story (TV film)
2005 Black in the 80s (TV seriál)
Needs of Kim Stanley, The
1998 Small Steps, Big Strides: The Black Experience in Hollywood (TV film)
1996 The Great War and the Shaping of the 20th Century (TV seriál)
1993 Gridiron Gang (TV film)
1992 Liberators: Fighting on Two Fronts in World War II (TV film)
1987 Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)

TV pořady

2016 Oscar 2016 (TV pořad)
2010 Celebrity Close Calls (TV pořad)
2009 81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1994 Jackson Family Honors, The (TV pořad)
1993 The 45th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 American Film Institute Salute to Sidney Poitier, The (TV pořad)
The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 Party for Richard Pryor, A (TV pořad)
The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 The Arsenio Hall Show (TV pořad)
The Pat Sajak Show (TV pořad)
1987 The 39th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1983 Circus of the Stars #8 (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)
I Love Liberty (TV pořad)
1980 Lou Rawls Parade of Stars (TV pořad)
1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 The 29th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1998 Povídky ze sousedství (TV film)

TV seriály

1982 The Powers of Matthew Star (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace