foto

Kurt Raab

  • nar. 20.7.1941
    Bergreichenstein (Kašperské Hory), Sudetenland, Německá říše
  • zem. 28.6.1988 (46 let)
    Hamburk, Západní Německo

Biografie

Raab se narodil 20. července roku 1941 tehdy ještě v oblasti Sudet v Bergreichensteinu, což jsou dnešní Kašperské hory. Nejvýznamnější byla jeho práce s kultovním německým režisérem Rainerem Wernerem Fassbinderem, se kterým spolupracoval na 31 filmech ať už jako herec, nebo scénarista, výtvarník, pomocný režisér nebo produkční. Malým dílem se podílel i na filmovém střihu, však díky herectví ve Fassbinderových filmech ho diváci znají nejlépe. Raabovým hereckým kino-debutem byl právě Fassbinderův film LIEBE IST KÄLTER ALS DER TOD (1969). Jmenujme některé další zajímavé filmy, např. GÖTTER DER PEST (1970), kde Raab pracoval jako designér, pomocný režisér a pomocný střihač. Ve spoustě Fassbinderových filmů se staral o výtvarnou stránku věci, např. i PIONIERE IN INGOLSTADT (1971), který jako jediný produkoval. Záslužnou neherckou činnost má i ve známých Fassbinderových filmech jako Fontaneho EFFI-BRIESTOVÁ (1974), ČÍNSKÁ RULETA (1976) (vedoucí marketingu filmu) nebo AMERICKÝ VOJÁK (1970), HOŘKÉ SLZY PETRY KANTOVÉ (1972) (pomocný režisér).

Jako scénárista pracoval např. na filmu CESTA MATKY KÜSTEROVÉ DO NEBE (1975) nebo v nejznámějším nefassbinderově filmu DIE ZÄRTLICHKEIT DER WÖLFE (1973), kde hrál i hlavní roli inspektora. Z dalších hlavních rolí jmenujme známé a povedené filmy PROČ POSEDL AMOK PANA R. (1970), SOUSTO PRO SATANA (1976).

28. června 1988, ve svých 46 letech, zemřel Kurt Raab na AIDS. Snažil se problematiku HIV a AIDS lidem přiblížit i hraním ve filmu WOHIN? (1988) od německého režiséra Herberta Achternbusche nebo dokumentárním filmem ve stejném roce MITTEN IN LEBEN. Nicméně hrůzy nemoci stále ještě nebyly vědci dostatečně pochopeny a Raab zanedlouho zemřel v institutu v Hamburku, kde je i pohřben.

Vampireman

Herecká filmografie

Filmy

1988 Wohin?
1987 Motten im Licht
Rätsel der Sandbank, Das (TV film)
Útěk ze Sobiboru (TV film)
1986 Miko - aus der Gosse zu den Sternen
Totenreich, Das (TV film)
1985 Bittere Ernte
Bolero
Formel Eins Film, Der
1984 Im Himmel ist die Hölle los
Rambo Zambo (TV film)
Rekord, Der
Tricheurs
Výtah
1983 Bella Donna
Hauptsache konsequent (TV film)
Hauptsache: Leben... (TV film)
Insel der blutigen Plantage, Die
Olympiasiegerin, Die
Traumlage (TV film)
Zappler, Der
1982 Dr. Margarete Johnsohn (TV film)
Feuer und Schwert - Die Legende von Tristan und Isolde
Gespenst, Das
Ich werde warten (TV film)
Komplizen, Die (TV film)
Kouzelný vrch
Liebeskonzil
1981 Engel aus Eisen
Fahrt nach Schlangenbad, Die (TV film)
Frankfurt Kaiserstraße
Heute spielen wir den Boß
Sechsunddreißig Stunden (TV film)
Total vereist
Wie die Weltmeister
1980 Endstation Freiheit
Unter Verschluß (TV film)
Warum die UFOs unseren Salat klauen
1979 Bildnis einer Trinkerin. Aller jamais retour
Der Durchdreher
Sturz, Der
Victor (TV film)
1978 Leidenschaftliche Blümchen
1977 Adolf und Marlene
Belcanto oder Darf eine Nutte schluchzen?
Bolwieser (TV film)
Eierdiebe
Skupinový portrét s dámou
1976 Atlantikschwimmer, Die
Sousto pro satana
1975 Cesta matky Küsterové do nebe
Pěstní právo svobody
Strach před strachem (TV film)
Wie ein Vogel auf dem Draht (TV film)
1974 Die Verrohung des Franz Blum
Effi Briestová
Martha (TV film)
Strach jíst duše
Verfolger, Der (TV film)
1973 Něžnost vlků
Svět na drátě (TV film)
Wildwechsel (TV film)
1972 Brémská svoboda (TV film)
1971 Ahnfrau - Oratorium nach Franz Grillparzer, Die (TV film)
Obchodník se zeleninou
Rio das Mortes (TV film)
Varování před svatou děvkou
Whity
1970 Americký voják
Götter der Pest
Kaffeehaus, Das (TV film)
Mathias Kneissl
Niklashausenské putování (TV film)
Proč posedl amok pana R.
Weg vom Fenster (TV film)
1969 Liebe ist kälter als der Tod
Revolte, Die (TV film)

TV seriály

1989 Reporter (TV seriál)
1987 Der Elegante Hund (TV seriál)
1986 Kir Royal (TV seriál)
Rette mich, wer kann (TV seriál)
Schloßherren (TV seriál)
1985 Kleine Stadt, ich liebe dich (TV seriál)
1984 Franz Xaver Brunnmayr (TV seriál)
Schwarzen Brüder, Die (TV seriál)
1982 Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull (TV seriál)
Die Krimistunde (TV seriál)
1981 Exil (TV seriál)
1979 Die Buddenbrooks (TV seriál)
1974 Derrick (TV seriál)
Münchner Geschichten (TV seriál)
1972 Acht Stunden sind kein Tag (TV seriál)

Dokumentární

2015 Fassbinder - a.z.
2011 Jannat 'Ali - a.z.
2007 Schau mir in die Augen, Kleiner - a.z.
1989 Sehnsucht nach Sodom (TV film)
1970 Ende einer Kommune

Scénografická filmografie

Režijní filmografie

Filmy

1983 Insel der blutigen Plantage, Die

Dokumentární

1989 Sehnsucht nach Sodom (TV film)

Host

TV pořady

1979 NDR Talk Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace