foto

Michael Ritchie

  • nar. 28.11.1938
    Waukesha, Wisconsin, USA
  • zem. 16.4.2001 (62 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michael Ritchie (1938, Waukesha, Wisconsin - 2001, New York), původně televizní režisér, zaujal Roberta Redforda natolik, se se rozhodl spolufinancovat jeho první filmy, v nichž vytvářel hlavní role: Sjezdař (The Downhill Racer, 1969) zasazený do prostředí lyžařských závodníků, a politické drama Kandidát (The Candidate, 1972). Přestože Ritchie se svými prvními filmy vyvolal značné naděje, později je už nenaplnil - a rovněž spolupráce s Redfordem se uzavřela. Ještě zaujal ambiciozním průhledem do zákulisí soutěže krásy ve filmu Úsměv (The Smile, 1974), ale poté se s různým úspěchem pokoušel napojit se na vlnu komerčních hitů. K vydařeným patřily další snímky se sportovní tematikou, komedie Špatné zprávy pro medvědy (The Bad News Bears, 1976) a Trenérka (Wildcats, 1986). Na sklonku kariéry se opět vracel k televizi. V cyklu portrétů slavných osobností natočil například Einsteina podle Ritchieho (L' encyclopédie audiovisuelle: Einstein, 1992).

MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

1997 Comfort, Texas (TV film)
Stačí si přát
1995 Čáry máry fuk
1994 Poldové a zloději
Skaut
1993 Nepochybně pravdivá dobrodružství údajné texaské vražedkyně (TV film)
1992 Půlnoční podraz
1989 Fletch žije
1988 Bláznivý výlet
1986 Trenérka
Zlaté dítě
1985 Fletch
1983 Zůstat naživu
1981 Studentská těla
1980 Ostrov
1979 Téměř dokonalá aféra
1977 Napůl drsňák
1976 Špatné zprávy pro Medvědy
1975 Úsměv
1972 Kandidát
Konec rozkvětu
1969 Sjezdař
1968 Sound of Anger, The (TV film)
1967 The Outsider (TV film)

TV seriály

1999 Beggars and Choosers (TV seriál)
1969 The Survivors (TV seriál)
1968 The Outsider (TV seriál)
1966 The Felony Squad (TV seriál)
1965 The Big Valley (TV seriál)
1964 Profiles in Courage (TV seriál)
The Man from U.N.C.L.E. (TV seriál)
1961 Dr. Kildare (TV seriál)
1952 Omnibus (TV seriál)

Dokumentární

1993 Audiovizuální encyklopedie (TV seriál)
Einstein podle Ritchieho (TV film)
1980 Divine Madness (koncert)

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace